Meniu
Care este cea mai lungă propoziție tipărită vreodată?

Care este cea mai lungă propoziție tipărită vreodată?

Majoritatea iubitorilor de cărți ar fi de acord că întâlnirea cu o propoziție foarte lungă într-un roman poate necesita uneori mai multe lecturi pentru a o înțelege. Lumea literaturii este plină de monoloage extinse și descrieri în mai multe rânduri, dar ceea ce nu știi este că scriitorul american William Faulkner a fost cel care a spart gheața, fiind prezentat în Cartea Recordurilor Guinness în 1983 pentru pasajul său extrem de lung din cartea sa din „Absalom, Absalom!” (1963).

Propoziția uriașă este formată din 1.288 de cuvinte. Este nevoie de răbdare pentru a o citi, dar odată ce intri în ritm, este ca și cum ai pătrunde în fluxul conștiinței lui Faulkner. Stilul de propoziție al scriitorului a inspirat sute de scriitori precum Samuel Beckett, Virginia Woolf, F. Scott Fitzgerald, James Joyce și alți maeștri ai literaturii moderne.

Mulți îi atribuie lui Victor Hugo recordul pentru cea mai lungă propoziție din literatură. Este vorba de „Mizerabilii”, care ne prezintă o propoziție formată din 823 de cuvinte.

Din păcate, este o informație eronată. În cel mai bun caz, este cea mai lungă propoziție din literatura franceză, deși nu putem confirma asta deocamdată. În mod tradițional, se spune că cea mai lungă propoziție din literatura engleză este o propoziție din „Ullyses” de James Joyce, care înregistrează 4.391 de cuvinte.

Cu toate acestea, recordul lui Joyce a fost depășit. „Clubul putregaiurilor” (The Rotters’ Club) al lui Jonathan Coe, publicat în 2001, conține o propoziție formată din 13.955 de cuvinte.

Mai există un roman ceh care este format dintr-o singură propoziție lungă – „Lecții de dans pentru vârstnici și avansați” de Bohumil Hrabal. Cartea-propoziție are 128 de pagini, dar nu există nicio informație privitoare la numărul exact de cuvinte. Cel mai probabil ar lua premiul pentru cea mai lungă propoziție. Chiar dacă nu, îl depășește semnificativ pe Victor Hugo.

Se spune că „În căutarea timpului pierdut – Sodoma și Gomora” (volumul 4), de Marcel Proust conține o propoziție cu o lungime de 847 de cuvinte în limba franceză originală.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *