Meniu
Blue Monday – cea mai deprimantă zi din an

Blue Monday – cea mai deprimantă zi din an

Știai că există o zi de luni care, după spusele cercetătorilor, ar fi cea mai deprimantă zi din an? Se pare că această zi poartă numele de „Blue Monday” și reprezintă cea de-a treia zi de luni din luna ianuarie.

Dar de ce este considerată cea mai deprimantă zi din an? Se pare că denumirea i-o aduce un complex de factori cum ar fi temperaturile scăzute, lipsa luminii, dar şi datoriile acumulate în perioada sărbătorilor care se pare că încep să dea bătăi de cap tot mai mult în luna ianuarie.

Această zi de luni de-a dreptul melancolică se pare că a fost „descoperită” de către psihologului britanic Cliff Arnall, care a întocmit un tabel în care a numerotat toate elementele „malefice” care se adună în această zi a anului. Vremea rea în mod sigur reprezintă un element declanșator al tristeții. Soarele apune devreme, deci ziua este mai scurtă, iar întunericul are și el, din păcate, această „putere”, de a ne face fie mai melancolici, fie mai obosiți etc. Psihologul încadrează datoriile și cheltuielile ca fiind pe locul al doilea. „A fi cumpătat” se pare ca ar trebui să fie devizul multor oameni în luna ianuarie. Un alt factor declanșator poate fi această trecere, la unii mai bruscă, la alții mai normală, de la perioada cadourilor, vacanței, timpului petrecut în familie la reluarea lucrului, la problemele cu care vine noul an etc. Tot psihologul e de părere că a treia zi de luni din ianuarie este şi o perioadă în care cei care au avut rezoluţii pentru noul an vor constata că nu s-au ţinut de ele, ceea ce accentuează sentimentul de tristeţe.

Ciudat sau nu, există câteva statistici corelate cu această zi de ianuarie care ne pun pe gânduri: se observă un grad mai mare de absenteism la locul de muncă și o creştere a cererilor de divorţ.

Tu cum ți-ai petrecut Blue Monday?

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *