Meniu
Autoarea care a citit într-un an câte o carte din fiecare țară

Autoarea care a citit într-un an câte o carte din fiecare țară

Cred că tuturora ne-ar plăcea să fim ca Ana Morgan. În 2012, autoarea Ann Morgan și-a stabilit o țintă foarte ambițioasă. A vrut să citească o carte din fiecare țară, în doar un an.

O sută nouăzeci și șase de cărți a descoperit și citit și acest lucru a făcut-o să scrie și o carte și să țină un discurs (TED) despre experiența ei. De asemenea, a creat o serie de hărți interactive care prezintă tot ce a citit.

„Este uimitoare amplitudinea perspectivei pe care o ai… un curs intensiv de lectură globală” a mărturisit ea.

Uitându-se la rafturile sale de cărți, Morgan a fost întristată să vadă că acestea erau dominate de autori britanici și nord-americani. Deci, așa cum explică în TED Talk, ea și-a prescris „un curs intensiv de lectură globală”.

Provocarea a fost una pe măsură. Citiea în medie a aproximativ patru cărți pe săptămână, în timp ce lucra și cu normă întreagă. Găsirea unei traduceri în limba engleză din fiecare țară a fost, de asemenea, foarte dificilă.

Iată aici discursul întreg:

 

Puterea internetului

Ea a postat anunț online și a fost uluită de să vadă că toată lumea a început să îi recomande și chiar să îi trimită cărți. „Se pare că, dacă vrei să citești lumea, dacă ai o minte deschisă, lumea te va ajuta”, explică ea.

Totuși, spre sfârșitul anului 2012, ea a rămas blocată. După ce a petrecut luni de zile încercând să găsească o traducere în limba engleză a unei lucrări din São Tomé și Príncipe – națiunea insulară africană – nu a mai rămas decât să comande o traducere. Nu era sigură dacă cineva o va putea ajuta cu asta.

Dar, la câteva zile de la un alt anunț, ea a avut nouă voluntari de limbă portugheză, toți dispuși să-și dedice timpul și eforturile pentru traducerea unei cărți. Șase săptămâni mai târziu, avea de citit o colecție de nuvele.

Ea subliniază rolul pe care l-a jucat internetul pentru a-și face obiectivul să devină realitate. „Este o dovadă a vremurilor extraordinare în care trăim”, a spus ea. „Datorită internetului, este mai ușor ca niciodată pentru un străin să împărtășească o poveste, o viziune asupra lumii, o carte cu cineva pe care poate nu-l va întâlni niciodată”.

Click AICI pentru a vizualiza HARTA.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *