Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Artă, carte și celebritate: 9 mai

Artă, carte și celebritate: 9 mai

Astăzi, 9 mai, chiar dacă pare o zi simplă, ca oricare alta, se pare că s-au petrecut anumite evenimente. Desigur, nu s-au petrecut astăzi, în 2020, ci acum ceva timp, când autorii încă foloseau condeiul și își căutau insprația prin orice fel posibil, de la plimbări lungi în natură până la alcool și muze.

 

► Se naște filosoful, poetul, dramaturgul Lucian Blaga

În ziua a noua zi din luna mai, 1895, Lucian Blaga se naşte în satul Lancrăm, lângă Sebeş, fiind cel mai mic dintre copiii familiei. Copilăria o petrece alături de părinți, plecând de la o vârstă fragedă pentru a studia (scoala generală în Sebeş, liceul în Braşov, studii superioare în Sibiu, Oradea, Viena).

După cum afirmă Mircea Vaida în cartea sa Pe urmele lui Lucian Blaga, satul natal pentru poet era „centru al lumii”, evocând adesea în operele sale locul de provenienţă. Mare filosof, poet, dramaturg, jurnalist, profesor universitar, întreaga viaţă şi-a dedicat-o studiului, lăsând astfel generaţiilor viitoare o adevărată comoară culturală. Dintre operele sale amintim: În marea trecereNebănuitele trepteCruciada copiilorArca lui NoeTrilogia culturii şi multe altele.

Iată câteva curiozităţi despre Lucian Blaga care cu siguranţă îţi vor rămâne în minte:

 

  1. A avut o copilărie sub semnul tăcerii deoarece până la patru ani nu a putut să vorbească, după cum se autodefineşte într-un vers „Lucian Blaga e mut ca o lebădă.”
  2. S-a înscris la Facultatea de Teologie din Sibiu pentru a evita înrolarea în armata austro-ungară.
  3. A fost profesor universitar la Cluj, catedra de filosofia culturii fiind introdusă în mod special pentru el.
  4. Statuia marelui poet din Cluj, creaţie a lui Romul Lades, a fost iniţial doar bustul pentru care Lucian Blaga a pozat în 1947, afirmând „Apar ca un Goethe romantic”. Dacă eşti în trecere, poți vedea statuia în faţa Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.
  5. L-a cunoscut pe Mahatma Gandhi, părintele Indiei, despre care a ţinut o conferinţă „Cum l-am cunoscut pe Mahatma Gandhi”
  6. În 1946, când Petre Hossu, student şi mai târziu prieten al marelui poet, scrie teza de doctorat în domeniul filosofiei şi o prezintă acestuia, lucrarea este respinsă. Lucian Blaga a luat decizia de a refuza lucrarea fiind influenţat în mod malefic de scriitoarea Olga Caba. Peste ani i-a declarat lui Petre Hossu, cu parere de rău: „Ţineam de mult, dragă Hossule, să-ţi mărturisesc că am avut puternice remuşcări că ţi-am zdruncinat doctoratul, mai ales că după aceea am fost adus în situaţia să acord doctorate pentru nişte lucrări deplorabile.”
  7. Deoarece nu a acceptat marxism-leninismul a fost înlăturat de la catedra de filosofie, lucrând tot restul vieţii în cadrul Bibliotecii Academiei.
  8. Îşi ieşea din minţi când cineva avea o părere nu tocmai bună despre operele sale. Petre Hossu afirmă în cartea sa Memorialul Lucian Blaga că „era însă o natură irascibilă, mai ales când bănuia rea-credinţă faţă de opera lui, denaturându-i sensul. Şi avea reacţii de-a dreptul isterice.”
  9. A fost propus pentru a primi premiul Nobel pentru literatură la iniţiativa lui Mircea Eliade, acest lucru nu a fost atestat cu dovezi.

„Dacă vrei să ajungi la fericire, atunci pune-ţi orice ca ţintă numai un singur lucru nu: fericirea.” – Lucian Blaga

 

► Ziua Europei

Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este, de asemenea, cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO în 1951. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *