Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Artă, carte și celebritate: 4 august

Artă, carte și celebritate: 4 august

Astăzi, 4 august, chiar dacă pare o zi simplă, ca oricare alta, se pare că s-au petrecut anumite evenimente. Desigur, nu s-au petrecut astăzi, în 2020, ci acum ceva timp, când autorii încă foloseau condeiul și își căutau insprația prin orice fel posibil, de la plimbări lungi în natură până la alcool și muze.

↘ Se naște scriitorul norvegian Knut Hamsun, laureat al premiului Nobel

Scriitorul norvegian Knut Hamsunt a fost romancier, dramaturg, poet, opera sa cuprinzând peste 20 de romane, un volum de poezie, mai multe piese de teatru şi eseuri, un jurnal de călătorie.

S-a născut pe 4 august 1859 în localitatea Lom, din Gudbrandsdalen şi a crescut la Hamarøy, în Nordland. A fost fiul unui croitor itinerant, a avut o copilărie grea, lucrând ca ucenic al unui cizmar şi refugiindu-se deseori în lectură, pentru că părinţii nu i-au putut asigura o educaţie formală. A fost pe rând muncitor, zidar, vatman, învăţător. Debutează cu un roman în 1877, al doilea îi apare în 1878, pe când preda la şcoala din Vesterålen; în acelaşi an se mută la Oslo, şi trăieşte o vreme în sărăcie şi singurătate, lucrând ca muncitor. Între 1882 şi 1884 călătoreşte în SUA, prilej pentru a scrie o satiră la adresa societăţii americane: Fra Det Moderne Amerikas Aandsliv (1889). În 1890 publică Foamea (Sult), cartea care îi aduce succesul mult aşteptat, considerată primul roman modern din literatura norvegiană, urmată, în 1894, de Pan, iar în 1898 de Victoria. În 1911 părăseşte cercurile literare şi viaţa urbană şi se mută în Nordland, pentru ca ulterior să cumpere o fermă în sudul Norvegiei, unde va locui până la moartea sa, pe 19 februarie 1952. Primeşte Premiul Nobel pentru literatură în 1920, pentru romanul Rodul pământului (Markens Grøde, 1917). Prin tematică şi prin promovarea noilor tehnici ale fluxului conştiinţei şi monologului interior, Knut Hamsun e considerat părintele modernismului literar.

Knut Hamsun ocupă un loc special în literatura norvegiană, dar și în cea europeană. Acest lucru se datorează îndeosebi cărților sale foarte populare și articolelor extrem de provocatoare, dar și vieții sale, ce a adunat atât glorie și faimă, cât și accente dramatice sau chiar tragice. După ce i-a fost decernat Premiul Nobel, a fost elogiat de M. Gorki, Thomas Mann, André Gide, Bertolt Brecht, Boris Pasternak, Franz Kafka, Robert Musil și mulți alți autori de seamă, fiind considerat drept unul dintre cei mai mari scriitori europeni.

După douăzeci de ani, situația se schimbase radical: a fost arestat de autoritățile norvegiene, internat într-o clinică psihiatrică și declarat o persoană ce denotă „capacități mintale îndoielnice“.

 

Bulversanta sa autoca­racterizare este prezentă în interviul luat de profesorul Langfeldt la Clinica de Psihiatrie din Oslo. În încercarea de a fi etichetat drept labil psihic, Hamsun a răspuns dezarmant:

Profesor Langfeldt: Presupun că v-ați analizat minuțios de-a lungul vieții. Din câte observ ați fost mereu agresiv. Îmi puteți explica dacă credeți că acest lucru este ereditar sau își are originile în experiențele din timpul maturizării dumneavoastră? Totodată, am impresia că sunteți extrem de sensibil. Este adevărat? Ce alte caracteristici identificați la dumneavoastră? Sunteți suspicios? Egoist sau generos? Gelos din fire? Aveți un pronunțat spirit al corectitudinii? Sunteți logic? Emotiv sau stăpân pe sine?

Hamsun: Nu m-am analizat în alt mod decât prin aceea că în cărțile mele am creat câteva sute de personaje diferite, fiecare izvorât din mine, cu defecte și virtuți, precum toate personajele. Așa-numiții «naturaliști», Zola și cei din perioada sa, au scris despre oameni cu caracteristici dominante. Nu aveau nevoie de psihologie subtilă, toți oamenii aveau toate aceste „caracteristici dominante“ care le ghidau acțiunile. Dostoievski și mulți alții ne-au învățat ceva diferit despre ființele umane. Din momentul în care am început să scriu, nu cred că veți găsi în toată opera mea un personaj cu o singură caracteristică dominantă. Toate sunt fără așa-numitul „caracter“. Sunt scindate și fragmentate, nici bune, nici rele, ci deopotrivă și bune și rele, subtile și schimbătoare în atitudinile și în faptele lor.

Fără îndoială că și eu sunt așa. Este foarte posibil să fiu agresiv, să am în mine ceva din toate caracteristicile pe care le menționează profesorul. Sunt sensibil, suspicios, egoist, generos, gelos, inocent, logic, emotiv, stăpân pe sine. Dar nu cred că aș putea spune, în ceea ce mă privește, dacă una dintre aceste trăsături ar fi mai pronunțată decât cealaltă. În plus, sunt plin de un har care mi-a permis să-mi scriu cărțile. Dar așa ceva nu pot „analiza“. Brandes (critic literar și estetician danez) a numit-o „nebunie divină“. 

 

↘ Se naște al 44-lea președinte al SUA, Barack Obama

Barack Hussein Obama al II-lea s-a născut pe 4 august 1961, Honolulu, Hawaii. A fost al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind primul afro-american ales în această funcție, în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008. A fost învestit în funcție la 20 ianuarie 2009 și l-a înlocuit pe predecesorul său George W. Bush. În 2012, a fost reales, rămânând astfel în funcție pentru încă 4 ani.

Fiul unui kenyan, Barack Hussein Obama, Sr. și al unei americane, Ann Dunham Stanley, Obama a petrecut o mare parte a copilăriei în Honolulu, Hawaii. De la șase până la zece ani a trăit în Jakarta, împreună cu mama lui și cu tatăl vitreg, indonezian. Absolvent al Universității Columbia și al Facultății de Drept de la Harvard, înainte de a candida pentru intrarea în administrația publică și de a deveni membru al Senatului statului Illinois între 1997 și 2004, Obama a lucrat ca mobilizator comunitar, docent universitar și ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile. După o încercare nereușită de a obține un loc în Camera Reprezentanților a S.U.A. în anul 2000, în 2003 Obama și-a anunțat participarea la campania electorală pentru Senatul S.U.A.. Un an mai târziu, când era încă membru al Senatului din Illinois, Obama a ținut discursul principal la Convenția Națională Democrată din 2004. În noiembrie 2004 Obama a fost ales ca senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi.

La 4 noiembrie 2008, Barack Obama l-a învins pe John McCain în alegerile generale, cu 365 electori față de 173 cât a obținut McCain și a devenit primul afro-american ales președinte al Statelor Unite. În discursul de după anunțarea rezultatelor, discurs ținut în fața a sute de mii de susținători adunați la Chicago, Obama a afirmat că „schimbarea a sosit în America”.Evocând discursul lui Martin Luther King „I’ve Been to the Mountaintop”, el a spus: „Drumul înainte va fi lung. Urcușul va fi greu. S-ar putea să nu ajungem la capăt într-un an, nici măcar într-un singur mandat. Dar, America, niciodată nu am fost mai plin de speranță că vom ajunge acolo.”

La 9 octombrie 2009, Thorbjørn Jagland, liderul Comitetului Nobel l-a anunțat pe Președintele Barack Obama ca laureat al Premiului Nobel pentru Pace, „pentru eforturile extraordinare de îndreptare a diplomației mondiale și a cooperării între popoare”.[380] Obama, unul dintre cei 205 candidați, va primi o medalie, o diplomă și un premiu în bani de 1,4 milioane de dolari. Comitetul Nobel a declarat că „diplomația sa este fondată pe conceptul că cei care conduc lumea trebuie să o facă pe baza valorilor și atitudinilor împărtășite de majoritatea populației lumii”, iar BBC a relatat: „Comisia a pus accent pe eforturile domnului Obama de a îndrepta organismele internaționale și de a promova dezarmarea nucleară”.

 

Obama a donat premiul în bani unor organizații caritabile ca: Fisher House Foundation, Clinton Bush Haiti Fund, College Summit, The Posse Foundation, The United Negro College Fund, The Hispanic Scholarship Fund, The Appalachian Leadership, Education Foundation, The American Indian College Fund și altele.

 

↘ Evenimente:

❧ 1693: Monahul Dom Pérignon (1638–1715) a inventat șampania, băutură care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franței.

„Vino repede, am degustat o aromă de vis!”, au fost cuvintele monahului Dom Perignon când a degustat prima oară spuma produsă de băutura care mai târziu a primit numele de Champagne de la regiunea cu acelaşi nume din nordul Franţei.

 

❧ 1914: Izbucnirea primului război mondial: Germania invadează Belgia; ca răspuns, Marea Britanie declară război Germaniei. Statele Unite își proclamă neutralitatea.

 

❧ 2007: NASA a lansat sonda Phoenix Mars Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *