Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Artă, carte și celebritate: 10 mai

Artă, carte și celebritate: 10 mai

Astăzi, 10 mai, chiar dacă pare o zi simplă, ca oricare alta, se pare că s-au petrecut anumite evenimente. Desigur, nu s-au petrecut astăzi, în 2021, ci acum ceva timp, când autorii încă foloseau condeiul și își căutau inspirația prin orice fel posibil, de la plimbări lungi în natură până la alcool și muze.

 

🎭 Se naște actrița română de teatru și film – Elvira Popescu

➡ Începuturile artistice 

S-a născut la Bucureşti pe data de 10 mai 1894. Talentul i-a fost remarcat pe la vârsta de 11 ani – putea imita pe oricine și era foarte credibilă. Unchiul său, actorul Ion Nicolescu, a iniţiat-o în tainele actoriceşti, așa că micuța Elvira a urmat cursurile școlii dramatice. Profesori i-au fost chiar Nottara şi Aristizza Romanescu. Cu așa maeștri debutul și l-a făcut la doar 16 ani – actriţa care trebuia să joace în piesa de pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti s-a îmbolnăvit şi Elvira a fost propusă pentru a o înlocui. Spectacolul a fost unul de succes şi de atunci rolurile au început să curgă. Se pare că nu doar prin talentul actoricesc s-a remarcat. Elvira Popescu s-a dovedit a fi şi un bun manager – la 25 de ani, în 1919, a fost numită directoare artistică a Teatrului Excelsior. Doi ani mai târziu, pune bazele Teatrului Mic, pe care l-a condus ca director în următorii ani. În tot acest timp, joacă zeci de roluri cu care se face cunoscută.

➡ Viața – cu bune și cu rele 

În tabloul Bucureştiul interbelic, frumoasa Elvira Popescu nu putea lipsi, mai ales că viaţa ei sentimentală era una agitată și subiect de bârfă. S-a măritat cu comediantul Aurel Athanasescu cu care a avut o fetiţă, Tatiana, care a rămas unicul ei copil, deşi el nu a rămas primul soț. După divorţ l-a luat Manolescu Strunga, ministrul Finanţelor şi Agriculturii la vremea respectivă. A divorţat de ministru și a decis să plece în Franţa şi, se spune că legase deja o relaţie amoroasă cu un cunoscut scriitor francez.

 

➡ Spectacolul de lansare – „Verişoara din Varşovia”

Scriitorul francez Louis Verneuil a fost cel care a convins-o să plece la Paris. A scris special pentru ea comedia „Verişoara din Varşovia”, pe care Elvira a acceptat să o pună în scenă în Franţa – comedie cu peste 1.000 de reprezentaţii. Francezii au fost fascinaţi de frumuseţea actriţei românce şi mai ales de accentul străin pe care Elvira nu se ferea și-l ascundă. Louis Verneuil, îndrăgosit nebuneşte de româncă, a continuat să scrie special pentru ea numai piese de succes. După zece ani de Paris şi de sute de interpretări pe scenă, Elvira Popescu, acum Elvire Popesco, ajunsese în Franţa un nume mai popular decât Greta Garbo. Francezii i-au spus „Notre-Dame du Theatre” şi au catalogat-o drept regina pieselor bulevardiere. Elvira a cochetat şi cu cinematografia şi a jucat alături de Alain Delon şi Claudia Cardinale. Se zvonește că Elvira ar fi fost una dintre sursele de inspiraţie ale lui Henri Matisse pentru celebrul tablou „La Blouse Roumaine“, pictat în 1940. Scriitorul Tristan Bernard o descria astfel: 

„Elvire Popesco este un pahar de şampanie cu lacrimi în partea de jos”.

 

➡ Astăzi actriță, mâine contesă    

După relaţia cu scriitorul francez Louis Verneuil, Elvira s-a căsătorit cu baronul Maximilien Sébastien Foy, care a devenit ulterior conte. Aşa a ajuns actriţa Elvire Popescu, din Bucureşti, contesă de Foy în Franţa. Verneuil, a suferit atât de tare după despărţirea de actriță încât a suferit o depresie. A plecat în America şi a revenit la Paris după încheierea războiului. S-a sinucis în 1952, într-o cameră de hotel din Franţa, lăsând în urmă trei testamente, toate valabile, dintre care două o numea moştenitoare pe Elvira Popescu. A urmat un proces în urma căruia actriţa româncă a fost declarată unica moştenitoare a celui care o adusese în Franţa. Aceasta n-a fost singura moştenire de care a avut parte Elvira. După moartea contelui a primit o avere impresionantă şi o proprietate la Mezy.

 

➡ Aproape un secol de viață

 După ce ieşit din lumina reflectoarelor, Elvira Popescu s-a retras la vila din Mezy, locul devenind unul de pelerinaj pentru scriitori, actori, scenografi etc. La 80 de ani, Elvira Popescu era încă o gazdă elegantă pentru cele mai mari personalităţi ale lumii pariziene. În 1970, actriţa a primit insigna de ofiter al Legiunii de Onoare Franceze. În 1987, a primit premiul Molière pentru întreaga sa carieră.

S-a stins din viață pe 12 decembrie 1993, la 99 de ani, cu doar cinci luni înainte să împlinească un secol de viaţă. A fost înmormântată în cimitirul parizian Pere-Lachaise.

 

📽 Se naște actorul, dansatorul și cântărețul american – Fred Astaire

➡ Începuturile artistice

Pe 10 mai 1899, în Omaha, Nebraska, SUA, se naște Fred Astaire (Frederick Austerlitz) – actor şi dansator, coregraf şi cântăreţ.

 În 1905 familia s-a mutat la New York, iar Fred şi sora lui, Adele, au început să studieze la Alviene Master School of the Theatre and Academy of Cultural Arts.

Cei doi fraţi au debutat în New Jersey cu un spectacol care s-a bucurat de aprecieri în presa locală. Au devenit cunoscuţi după câteva apariţii într-un turneu prin SUA.

Timp de doi ani au fost nevoiţi să nu mai joace pentru a nu încălca legile privind munca în rândul copiilor. 

În 1917, cei doi au optat pentru music-hall-uri. Din acel moment până în 1932 au apărut în zece producţii muzicale de pe Broadway. Cele mai multe au fost de mare succes. Remarcabile sunt comediile muzicale semnate de George şi Ira Gershwin – „Lady, Be Good!” (1924) şi „Funny Face” (1927).

 

➡ Începuturile cinematografice

Debutul său la Hollywood a fost în producţia MGM „Dancing Lady” (1933) unde a jucat cu Joan Crawford. Apoi a jucat la studiourile Radio-Keith-Orpheum (RKO) în filmul „Flying Down to Rio” (1933), când a făcut duet pentru prima dată cu Ginger Rogers. Curând, cei doi au devenit un cuplu artistic foarte cunoscut.

Fred Astaire a realizat două inovaţii în music-hall-urile sale: în primul rând, a insistat să se filmeze întregul dans într-o singură repriză, cu dansatorii mereu în prim plan; în al doilea rând, a introdus dansul nu ca pe un spectacol, ci ca pe o parte din film, replicile să fie date pe muzică, în ritm de dans.

➡ Faimă și succes în doi

Despre Rita Hayworth, alături de care a apărut în „You’ll Never Get Rich” (1942) şi „You Were Never Lovelier” (1946), Astaire a spus mai târziu că a fost partenera sa favorită. A mai avut şi alte partenere, printre care: Lucille Bremer, Judy Garland, Betty Hutton, Jane Powell, Cyd Charisse şi Barrie Chase, dar cu niciuna nu a înregistrat succesele pe care le-a avut cu Ginger Rogers.

După insuccesul cu filmul lui Vincente Minelli „Yolanda and the Thief” (1945), Fred Astaire a devenit nesigur pe el şi a intenţionat să se retragă. Şi-a concentrat atenţia asupra curselor de cai şi a deschis Fred Astaire Dance Studio în 1947.

A revenit la Hollywood pentru a-l înlocui pe Gene Kelly în filmul „Easter Parade” (1948) iar apoi a jucat în „The Barkleys of Broadway” (1949), alături de Ginger Rogers pentru ultima oară.

➡ Retragerea din lumina reflectoarelor

Fred Astaire a oprit filmările la „Daddy Long Legs”(1955) din cauza morţii soţiei sale, dar compozitorul coloanei muzicale a filmului şi alţi colegi de platou l-au convins că munca, lucrul în studio sunt cel mai bun remediu pentru a uita de tristeţe.

Au urmat filmele „Funny Face” (1957 – Paramount) şi „Silk Stockings” (1957 – producţie MGM). Filmul „Finian’s Rainbow” (1968) regiza de Francis Ford Coppola a fost ultimul său mare musical, în care a jucat alături de Petula Clark.

De-a lungul carierei, care a durat în total 76 ani, timp în care a făcut 31 de filme muzicale şi numeroase înregistrări, talentul i-a fost răsplătit cu multe premii. În 1958, musicalul „An Evening with Fred Astaire” a câştigat nouă premii Emmy, la mai multe categorii. În 1950 a primit Academy Award pentru unicitatea actului său artistic şi contribuţia la filmul musical. A primit Globul de aur de mai multe ori, între care pentru filmele „Three Little Words” în 1950 şi „The Towering Inferno” în 1975.

A fost introdus în Hall of Fame of the International Best Dressed List, American Theatre Hall of Fame şi National Museum of Dance’s Mr & Mrs Cornelius Vanderbilt Whitney Hall of Fame. A primit un premiu Grammy pentru întreaga carieră şi, postum, Grammy Hall of Fame Award. De asemenea, a intrat în Television Hall of Fame şi Ballroom Dancer’s Hall of Fame.

În 1981 a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Institutului American de Film.

➡ Viața personală

A fost căsătorit cu Phyllis Potter din 1933 până în 1954, la moartea acesteia, şi au avut doi copii – Fred jr. şi Ava. A doua căsătorie a avut loc în 1980, cu Robyn Smith.

Împreună cu Bing Crosby, George Murphy, Ginger Rogers şi alţi artişti a fondat Hollywood Republican Committee. Fred Astaire a murit la 22 iunie 1987 din cauza unei pneumonii.

 

🗓 Evenimente

  • ➡ Se sărbătorește Ziua Tatălui în România, dar în El Salvador, Guatemala, Mexic se sărbătorește Ziua Mamei.

    ➡ Și tot astăzi este Ziua Păsărilor și a Arborilor în România. Din păcate această zi nu se poate celebra având în vedere că pădurile dispar pe zi ce trece, dar poate fi privită ca un semnal de alarmă.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *