Meniu
Agatha Christie – cenzurată în 2023?

Agatha Christie – cenzurată în 2023?

În tot haosul literaturii moderne, unele edituri au hotărât să cenzureze, să rescrie, să înlocuiască sensuri, cuvinte, pasaje din opere celebre, din cărțile ale căror autori se află în bibliotecile tuturora.

Agatha Christie este cel mai recent scriitor de bestsellere care a primit tratamentul cenzurii pentru cititorii din 2023, potrivit unui ziar britanic. Cu toții cred că am avut contact cu Agatha Christie încă din copilărie, când stăteam cu sufletul la gură citindu-i romanele. Nu cred să ne fi marcat în vreun mod negativ scriitura, acțiunea sau personajele.

Unul dintre cel mai bine vânduți scriitori din lume, A. Christie a creat celebrii detectivi Hercule Poirot și Miss Marple, iar „Daily Telegraph” raportează că noile ediții ale ambelor serii prezintă pasaje originale modificate sau chiar eliminate de către editorul Harper Collins.

The Telegraph afirmă că versiunile digitale ale noilor ediții ale cărților scrise între 1920 și 1976 (anul morții lui Christie) includ text fără „descrieri, insulte sau referiri la etnie, în special pentru personajele pe care protagoniștii lui Christie le întâlnesc în afara Regatului Unit”.

De exemplu, în cartea „Moarte pe Nil” – publicată în 1937 și ecranizată recent de către regizorul Kenneth Branagh – referirile la  „nubieni” au fost eliminate, precum și mai multe referiri la fizicul personajelor non-britanice. Cuvântul englezesc „local” a fost înlocuit cu „native”, iar termenii „oriental” și „indigen” a dispărut complet.

O replică din romanul de debut al lui Christie, „Misterioasa Afacere de la Styles”, în care Poirot vorbește despre un personaj care este „evreu”, a dispărut complet. Unele secțiuni de dialog rostite de personaje lipsite de compasiune au fost, de asemenea, tăiate. În aceeaşi carte, o tânără care avea „un stil ţigănesc” devine pur şi simplu o „tânără”.

Nu este prima dată când se vorbeşte despre cărţile Agathei Christie. În 2020, „Zece negri mititei” devenise „They were ten”.

Aceste schimbări vin după o altă cenzură recentă a cărților lui Roald Dahl și Ian Fleming.

Internauții se pare că au luat foc, comentariile lor de pe rețelele de socializare fiind fie pline de revoltă – mărturisind că asistă la o „crimă” săvârșită împotriva scriitoarei și operelor sale -, fie mai împăciuitoare – sperând să se mențină ediția originală alături de versiunea adaptată.

Scris de

Comments (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *