Meniu
93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an

93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an

Analfabetismul funcțional în România este de 44% conform testelor PISA. O persoană este analfabetă funcţional dacă nu se poate angaja în toate acele activităţi în care este nevoie de un anumit nivel de educaţie şi cunoştinţe pentru funcţionarea sa efectivă în cadrul grupului sau comunităţii din care face parte şi totodată pentru a-i da posibilitatea să folosească cititul, scrisul şi socotitul pentru ea şi pentru dezvoltarea comunităţii din care face parte.

Analfabetismul funcțional mai poate fi definit prin faptul că un elev care citește un text nu poate explica și nu înțelege despre ce se vorbește în textul respectiv. Este alarmant deoarece procentul a ajuns la 44%.

 

Într-o țară cu analfabetism funcțional îngrijorător, nu e de mirare că românii sunt pe ultimul loc în Europa la consumul de carte.

Potrivit unui raport Eurostat, 93,5% dintre conaționali nu cumpăra nici măcar o carte pe an, drept urmare avem cele mai puține librării pe cap de locuitor. Din păcate, însă, promovarea cărților se face mai mult pe internet și mai puțin prin reclame radio sau televizor.

Raportul mai arată că doar 6,5% dintre români cumpără cel puțin o carte pe an. De aici rezultă că, în România, doar 1,3 milioane de persoane cumpără cărți. Dintre acestea, majoritatea sunt femei. De altfel, 18 milioane și jumătate dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Vânzările încep să crească abia la începutul toamnei, în lunile septembrie și octombrie, când românii se întorc din concediu, dar și când încep școlile și facultățile.

 

Având în vedere numărul de librării, statisticile ne plasează tot pe ultimul loc în Europa. Avem doar 2 librării la suta de mii de locuitori în vreme ce, în Germania, de exemplu, sunt de 5 ori mai multe.

Se întâmplă asta deoarece cărţile nu sunt promovate, în comparaţie cu alte produse culturale cum ar fi, de exemplu, filmele din cinematografe.

 

↘ De ce citim?

֍ Cercetătorii de la Sussex University au descoperit că doar 6 minute de lectură reduc nivelul stresului cu până la 68%, față de 61% în cazul muzicii sau 42% în cazul unei plimbări în natură.

 

֍ Lectura îți îmbogățește limbajul și cu cât ai un limbaj mai extins, cu atât îți este mai ușor să îți exprimi gândurile. De asemenea, îți vei dezvolta abilitățile de comunicare, de relaționare, îți vei îmbunătăți dicția. Când citești mult, știi mai multe și ai despre ce vorbi. Astfel, se îmbogățesc și relațiile sociale.

֍ Lectura are rol ortobiontic.

֍ Cititul ne încurajează, ne ajută să gândim, să ne imaginăm, să gândim „out of the box” și să vizualizăm chiar și ceea ce la început pare imposibil.

֍ Prin citit ajungem să conștientizăm că înțelepciunea, cunoștințele și mintea umană nu au limite.

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *