Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

9 cărți care au prezis viitorul

9 cărți care au prezis viitorul

Problema cu scrierea ficțiunii este că cititorii se așteaptă ca autorii să creeze lumi, personaje care să aibă sens, așa că autorii petrec mult timp făcând acțiunea, personajele și decorul lumilor pe care le creează credibile. Și uneori, citind paginile cărților, remarcăm un lucru/o acțiune care pare să prevadă un eveniment din lumea reală. Unele dintre predicțiile din aceste cărți s-au împlinit într-un detaliu atât de ciudat încât te întrebi dacă ficțiunea mai este ficțiune sau nu.

 

image for :closed_book:THE WRECK OF THE TITAN/FUTILITY

În această carte scrisă de Morgan Robertson, un masiv al oceanelor descris drept „cea mai mare ambarcațiune aflată pe linia de plutire” înaintează la viteză maximă prin Atlanticul de Nord când un membru al echipajului strigă „Aisberg”. Nava lovește gheața și începe să se scufunde. Cu prea puține bărci de salvare, mulți dintre pasageri se îneacă.

Povestea pare familiară cu nava Titanic – nava din cartea lui Robertson se numea Titan. Robertson și-a scris romanul cu 14 ani înainte ca Titanicul să-și înceapă călătoria. La o săptămână după scufundare, ziarelea scriau despre „o profeție uimitoare”, având în vedere asemănarea dintre carte și eveniment.

 

image for :closed_book:EARTH

În 1990, autorul de SF-uri, David Brin, a publicat cartea EARTH, un roman plin de o serie de predicții despre anul 2038. În carte, ceva asemănător cu spamul copleșește căsuțele de e-mail, a avut loc un incident nuclear la centrala nucleară japoneză, iar lumea suferă de pe urma încălzirii globale. „Trei milioane de cetățeni ai Republicii Bangladesh și-au privit fermele și satele când au fost distruse din cauza musonilor”, a scris Brin. În postfață, Brin a spus că a exagerat spunând că încălzirea globală va determina creșterea nivelului mărilor până în anul 2040, dar unele modele sugerează că, la urma urmei, este posibil să fi avut dreptate.

 

 

image for :closed_book:THE WORLD SET FREE

În acest roman scris în 1914, H.G. Wells a prezis că problema extragerii de energie din atom va fi rezolvată în 1933 – și în acel an, Leo Szilard a venit, de fapt, cu ideea unei reacții nucleare în lanț. Acesta nu a fost singurul element previzibil din The World Set Free: Wells a descris, de asemenea, modul în care elementele radioactive ar putea fi utilizate în „bombele atomice” care au lăsat câmpurile de luptă radioactive pentru anii următori.

 

 

image for :closed_book:GULLIVER’S TRAVELS

În satira din 1726 a lui Jonathan Swift, el a prezentat multe aspecte ale vieții britanice, inclusiv oamenii de știință și cercetările lor obscure. El a scris că se vor găsi doi sateliți cu perioade orbitale relativ scurte în jurul lui Marte – cu 150 de ani înainte ca două astfel de luni să fie descoperite.

 

 

image for :closed_book:FROM THE EARTH TO THE MOON

La mai bine de 100 de ani după ce Jules Verne și-a scris povestea despre trei bărbați care călătoreau pe Lună din Statele Unite, primii călători lunari reali au amerizat în Pacific – la fel cum au făcut-o omologii lor fictivi ( în jurul lunii). Verne a stabilit locul de decolare chiar în Florida.

 

image for :closed_book: FAHRENHEIT 451

Când pornești televizorul cu ecran plat sau îți introduci căștile în urechi, trăiești viziunea distopică a cărții Fahrenheit 451 din 1953 a lui Ray Bradbury. În roman, oamenii se bombardează cu divertisment și tehnologie în loc să vorbească între ei. Este mult mai ușor să-ți introduci căștile în urechi și să uiți de cărțile pe care intenționai să le citești.

 

 

image for :closed_book:STAND ON ZANZIBAR

Scris la sfârșitul anilor ’60, cu acțiunea în 2010, romanul lui John Brunner a prezis un politician popular „președintele Obomi, președintele Beniniei”, împușcături în masă aleatorii, o Uniune Europeană și oameni care se conectează la o enciclopedie prin telefon. Din păcate, Brunner nu a scris niciodată o carte despre numerele câștigătoare de la loterie de săptămâna viitoare.

 

 

image for :closed_book:THE NARRATIVE OF ARTHUR GORDON PYM OF NANTUCKET

Singurul roman scris de Edgar Allan Poe, publicat în 1838: marinarii sunt în derivă și mor de foame în ocean după ce vasul lor este lovit de o furtună. Disperați, trag la sorți pentru a decide cine trebuie sacrificat, iar soarta de a fi mâncat cade pe Richard Parker. La aproape 50 de ani după ce Poe își scrisese povestea despre canibalism, un Richard Parker din viața reală a fost ucis și mâncat de colegii săi flămânzi după ce nava lor, Mignonette, a naufragiat.

 

image for :closed_book:THE MACHINE STOPS

Care sunt șansele să te auto-izolezi în prezent pentru a ține bolile la distanță, să te conectezi la Zoom dacă trebuie să te vezi cu oameni, să nu atingi altă persoană pentru că este riscant? În romanul lui E.M. Forster din 1909, astaera descrierea unei lumi normale.

 

Viitorul este aici. La fel și Librăria Paginarium, care îți pune la dispoziție o mulțime de rafturi digitale pline de cărți care fie te vor purta în trecut, fie te vor purta în viitor, fie te vor face să trăiești momentul. Orice ai alege, vei porni într-o călătorie unică. Nu mai sta pe gânduri! Vezi ce am pregătit pentru tine.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *