Meniu
9 beneficii ale cititului

9 beneficii ale cititului

📘📔📕📗📓📒📙  9 beneficii ale cititului  📘📔📕📗📓📒📙

Între obligațiile de la muncă, școală și familie, să ai timp să te relaxezi cu o carte bună ar putea părea un basm nerealist pentru mulți dintre noi. Aruncați în fiecare zi într-un neant al distragerilor provenite din cauza smartphone-urile, ideea aceea de relaxare cu o carte bună pare și mai de neatins.

Cu toate acestea, cercetarările ne arată că există o serie de beneficii ale cititului care ne pot îmbunătăți sănătatea, precum și viața personală.

 

📘📔📕📗📓📒📙  Beneficiile cititului  📘📔📕📗📓📒📙

Chiar dacă nu ai mai pus mâna pe o carte de când ai absolvit liceul sau facultatea, nu-ți face griji! Cu atât de multe genuri de cărți din care poți să alegi, cu siguranță vei găsi ceva care să-ți satisfacă interesele.

Citește mai departe pentru a vedea câteva stimulente uimitoare pentru a-ți programa în sfârșit timpul cu romanul la care visezi sau cu orice altă carte care îți face cu ochiul sau este notată la finalul agendei tale.

 

📖 Cititul dezvoltă vocabularul

Vrei să-ți impresionezi viitorul șef la interviul de săptămâna viitoare? Sau ce zici întâlnirea ta cu fata/baiatul visurilor tale programată vinerea viitoare? Extinderea vocabularului nu te va face să pari mai inteligent – vei fi chiar mai inteligent. În afară de conversațiile de zi cu zi, unul dintre modurile în care probabil ai învățat atât de multe cuvinte până acum se datorează cititului. Dacă ai încerca să estimezi câte cuvinte cunoști în acest moment, este posibil ca numărul să fie insondabil. Dar indiferent de număr, mai sunt încă mii de descoperit (și asta presupunând că vorbești doar o limbă).

O modalitate sigură de a-ți îmbogăți vocabularul? Citește regulat.

Când citești, deseori vei întâlni cuvinte pe care le cunoști deja, dar pe care nu le poți folosi în mod regulat. Fără să faci măcar un efort conștient, te trezești folosind unele dintre aceste cuvinte în conversațiile ulterioare.

Cititul este un mod simplu și distractiv de a-ți extinde cunoștințele și vocabularul, care te pot ajuta să te descurci mai bine la locul de muncă și în viața ta de zi cu zi. Nu face din citit o corvoadă. Dacă nu poți într-o zi să citești nu este nicio tragedie, dar încearcă totuși să faci din asta o activitate zilnică.

 

📖 Cititul te ajută să ai conversații mai bune

Ce este mai rău decât să vorbești cu cineva care nu știe nimic? Să vorbești cu cineva care crede că știe totul. Adevărul este că oricât de inteligenți ne-am considera, există întotdeauna mai multe de învățat.

Platon a spus: „Eu sunt cel mai înțelept om în viață, pentru că știu un lucru și acela este că nu știu nimic”.

Citirea cărților te va face cu siguranță o persoană mai bine informată și te va ajuta să realizezi cât de multe nu știi de fapt (și te vei asigura că încetezi să te bazezi pe Facebook ca principală sursă de informații). Drept urmare, vei vedea îmbunătățirea calității conversațiilor cu alții. Vei fi surprins de cât de des se dovedesc a fi utile cele mai întâmplătoare informații!

În plus, știm cu toții că vorbirea superficială este cea mai rea. Cu o citire regulată, poți fi sigur că data viitoare când vei încerca să umpli o liniște penibilă, vei fi înarmat cu câteva subiecte, altele decât vremea.

 

📖 Cititul consolidează și împrospătează memoria

Citirea poate servi, de asemenea, ca un exercițiu minunat pentru memoria ta. Acest lucru se datorează faptului că de fiecare dată când citești o poveste sau un articol, mintea ta creează o nouă memorie, care servește ca un fel de „antrenament cognitiv”.

Cercetările au descoperit că persoanele care se angajează în mod regulat în activități de stimulare mentală (cum ar fi citirea cărților) demonstrează o rată mai scăzută a scăderii memoriei în raport cu cei care nu citesc în mod regulat. Același studiu a menționat și faptul că o citire regulată denotă o probabilitate mai mică de a dezvolta Boala Alzheimer și demența.

Este de la sine înțeles că toți vrem să ne bucurăm de o amintire mai puternică, clară. Ne face mai productivi, iar viețile noastre devin mai ușoare, în general, când ne putem aminti cu ușurință informațiile.

Din fericire, a lua măsuri pentru a-ți consolida memoria este ușor: du-te în bibliotecă și ia o carte.

 

📖 Cititul te ajută la concentrare

Citirea (de orice fel) îți poate îmbunătăți capacitatea de concentrare. Datorită apariției rețelelor sociale și a internetului de mare viteză, durata medie de atenție a unei persoane este din ce în ce mai scurtă. Vrem fericire instant și nu suntem fericiți dacă așteptăm prea mult pentru ceva. Acesta este motivul pentru care poate părea dificil să păstrezi cititul dacă nu este deja un obicei pentru tine.

În cazul ficțiunii, trebuie să te angajezi în poveste, să urmezi firul acțiunii, personajele etc. Cu non-ficțiunea, dacă creierul tău nu rămâne angajat mai mult de câteva minute, poate fi dificil să-ți menții interesul față de subiect.

Cu toate acestea, dacă te poți angaja să citești puțin în fiecare zi, vei constata că nivelul tău de concentrare va deveni din ce în ce mai ridicat cu timpul. Începe prin a citi câteva pagini sau un capitol sau orice altceva te face să te simți confortabil în funcție de disponibilitatea ta.

Învățând să fii mai concentrat, vei vedea, de asemenea, îmbunătățiri în ceea ce privește performanța în muncă, precum și relațiile personale!

 

📖 Cititul te face să dormi mai bine

Dacă zilele tale sunt în special agitate și nu te poți imagina găsind timpul necesar pentru a citi, încearcă să citești câteva minute chiar înainte de culcare.

Șanse există, cu siguranță citești deja ceva înainte de a te culca, dar nu telefonul este soluția, mai ales că studiile au arătat că telefonul mai mult ne obosește: un studiu din 2017 realizat de ReportLinker a dezvăluit că 53% dintre noi verifică telefonul chiar înainte de culcare.

Are sens – este o activitate lipsită de minte, care se simte probabil ca o pauză distractivă pentru creierul tău. Cu toate acestea, Facebook-ul sau Instagram-ul chiar înainte de culcare poate avea un efect nociv asupra capacității tale de a dormi bine. Verificarea social media, în special primul lucru dimineața și chiar înainte de culcare, a fost legată de cazuri crescute de singurătate, anxietate și depresie.

O soluție grozavă? Pune telefonul jos și caută în schimb o carte. Indiferent dacă te pierzi într-o poveste nemaipomenită sau într-un vis frumos, vei putea să te gândești la problemele zilei trecute și să te liniștești printr-un somn mai odihnitor.

 

📖 Cititul te ajută să gândești critic

Devenind mai bine informat, vei învăța, de asemenea, să gândești mai critic.

Obținerea cunoștințelor prin citire nu înseamnă copierea gândurile sau opiniilor altcuiva. În schimb, vei fi înarmat cu un set de cunoștințe pentru a face judecăți mai informate și a gândi critic la probleme care sunt importante. Vei putea să formulezi opinii educate și să răspunzi pe măsură. În plus, vei învăța noi modalități de a aborda probleme complicate.

 

📖 Cititul te face mai empatic

Indiferent dacă citești ficțiune sau non-ficțiune, cititul te va face o persoană mai empatică. Când te plasezi în pantofii unui personaj, vei putea obține o perspectivă nouă și poate chiar vei schimba unele mentalități ale tale.

Citind despre viața în cealaltă parte a lumii sau într-o altă eră  sau o operă din punctul de vedere a altcuiva dintr-o rasă diferită, îți va oferi o mai bună înțelegere a luptelor cu care ne confruntăm cu toții. În același timp, s-ar putea să înțelegi probleme la care nu te-ai gândit niciodată. Acest sentiment de iluminare te va ajuta să înțelegi mai bine condiția umană.

 

📖 Cititul te ajută să evadezi

Lectura te duce într-o lume a infinitelor posibilități în care poți călători în locuri noi și să te întâlnești cu cei mai fascinanți oameni, toate acestea fără a părăsi camera ta de lectură.

Cel puțin, îți poate scoate din minte problemele zilnice, servind ca o „distragere stimulatoare”. Dacă îți dai voie să te pierzi prin alte lumi, poți sări într-o viață complet nouă pentru câteva ore.

 

 

📖 Cititul te ajută să devii un scriitor mai bun

Și, în sfârșit, ce modalitate este mai bună pentru a-ți îmbunătăți scrisul decât aceea de a absorbi puțin din toată măreția cărților pe care le citești? Una dintre singurele modalități sigure de a-ți îmbunătăți scrisul este să citești cât mai des.

Cu cât mai multe varietăți poți nota în lista de lecturi, cu atât vei beneficia mai mult.

Ai probleme să găsești o carte? Autoarea Toni Morrison spunea: „Dacă există o carte pe care doriți să o citiți, dar nu a fost încă scrisă, atunci trebuie să o scrieți.”

 

📚  Începe să citești chiar astăzi

Dacă ești dispus să investești timp, vei profita cu siguranță de uimitoarele beneficii aduse de citit. Trebuie doar să începi!

Paginarium îți pune la dispoziție rafturi întregi de cărți care abia așteaptă să fie răsfoite și citite!

Scris de

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *