Meniu
📕 7 tehnici pentru a-i face pe copii să îndrăgească lectura

📕 7 tehnici pentru a-i face pe copii să îndrăgească lectura

Știm că cititul nu dăunează grav sănătății. Mai ales când vorbim despre copii, cititul este vital. Cu ajutorul cărților ei se pot dezvolta frumos, își exersează vorbirea, își îmbunătățesc vocabularul, vor fi mai empatici, iar nivelul stimei de sine va fi crescut.

Nu numai că sunt distractive, dar obiceiurile de lectură pe tot parcursul vieții sunt legate de tot felul de abilități minunate bazate pe alfabetizare, inclusiv gramatică, vocabular, înțelegere și capacitate de scriere.

Studiile arată că cititorii avizi se bucură de beneficii precum inteligența sporită, amintiri mai precise și nivel crescut de empatie. Cititorul tinde să se descurce mai bine și la școală.

Cercetările indică faptul că antrenarea creierului prin activități precum citirea, puzzle-urile și șahul pot reduce șansa de a dezvolta boala Alzheimer. Citirea poate acționa ca un calmant și chiar te poate ajuta să dormi mai bine dacă citești înainte de culcare.

Așadar, există o mulțime de motive pentru care ar trebui să-i atragi pe copii să citească – dar, din păcate, nu este întotdeauna ușor.

 

📕 Cum să-i faci pe copii să citească

Unii copii consideră că cititul este prea dificil. Alții nu cred că cititul este „fun”. Alții par să nu le placă sau sunt distrași de alte activități din viața lor. Nu mai vorbim despre faptul că smartphone-urile și laptopurile și alte dispozitive înlocuiesc rapid cărțile.

 

📕 7 tehnici pentru a-i face pe copii să îndrăgească lectura

Dar, chiar dacă copiii din viața ta sunt cititori reticenți, există totuși modalități de a le schimba părerea și de a-i transforma în „devoratori” de carte, care vor descoperi magia fiecărei cărți citite.

 

📕 Începe de la o vârstă fragedă

Lectura ar trebui să devină un obicei. Și obiceiurile se formează atunci când copiii sunt mici.

Prezintă copiiilor magia lecturii când sunt mici. Dacă cărțile sunt o parte distractivă din viața lor de la o vârstă fragedă, va fi mult mai probabil să caute cărți pe măsură ce îmbătrânesc și viața lor devine mai ocupată.

📕 Citește cu voce tare copiilor

Fă-ți obiceiul să le citești cu voce tare copiilor, cât mai des posibil. Nu numai că acest lucru le va crește interesul pentru cărți, dar aceste „ședințe de lectură” sunt o șansă excelentă de a forma legături complexe și profunde cu copiii. Chiar și un cititor reticent poate scoate ceva din ascultarea unui capitol sau două dintr-o carte grozavă – și cu cât le citești mai mult, cu atât va fi mai probabil să caute cărți de unii singuri.

În unele cazuri, cărțile audio pot lua locul cititului cu voce tare, în special în călătoriile lungi cu mașina.

Click AICI pentru a comanda Audioboook-ul „Străfurnica și prietenii săi”

Audiobook-ul: Străfurnica și prietenii săi vă oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate și dificultăți de articulație, adaptate la cerințele actuale ale pieței.
Totodată, în audiobookul ce însoțește manualul de dicție, Străfurnica și prietenii săi, veți descoperi majoritatea aventurilor Străfurnicii și ale prietenilor săi, citite chiar de autoarea Carmen Ivanov și de consilierul științific, Mihai Crăciun, cu pronunția și intonația potrivite în așa fel încât acest audiobook să constituie un exemplu de pronunție și vorbire corectă pentru copiii care îl vor asculta.

De asemenea, timpul de citire cu voce tare nu trebuie să se oprească brusc. Chiar și adolescenții pot face acest lucru deoarece îi ajută să se asculte, să observe dacă fac anumite greșeli și să lucreze la ritm, volum, ton etc.

De asemenea, dacă le citești copiilor cu voce tare, încearcă să faci distincția între personaje, să folosești diferite voci. Acest lucru îl va amuza pe cel mic și nici nu-și va da seama cum trece timpul. Dacă cel mic poate vorbi, poate repeta după tine sau poate face chiar el vocea unui personaj. Implică-l cât mai mult în poveste pe cel mic.

📕 Citește-le ceea ce le place

Nu insista dacă copilul spune că lectura este „plictisitoare”. Asta ar putea însemna doar că nu ai găsit încă acea carte care să le pună în funcțiune imaginația. Ia în considerare interesele copilului. Dacă acesta nu poate înceta să vorbească despre excursia din parcul de distracții, găsește o carte de aventuri, de exemplu. Dacă preferă ceva misterios, găsește-i ceva ficțiune.

Și, după ce ai dedus ceea ce le place copiilor să citească, ajută-i să descopere mai multe cărți din acel gen. Nu trebuie să limitezi citirea copilului doar la cărți. Romanele grafice, benzile desenate, revistele, blogurile și ziarele sunt toate materiale de citit acceptabile.

📕 Discută despre cărți

Magia cărților nu ar trebui să se oprească după încheierea poveștii. Vorbește despre ce ai citit. Întreabă-l pe cel mic despre personajele preferate sau despre ce crede că se va întâmpla în poveste.

Nu numai că acest lucru îi va implica în continuare pe copiii în viața lor de lectură, dar îi încurajează să se gândească îndeaproape la ceea ce citesc, ajutându-i să învețe din experiențele lor de lectură și să păstreze ceea ce învață.

📕 Citește cartea, vizionează filmul

Transformarea cărților în filme poate fi un obicei drăguț. Putem folosi această tactică pentru a încuraja interesul pentru lectură. Recompensezi cititul, ducându-l pe cel mic la cinematograf, unde va vedea filmul realizat după cartea preferată.

Spune-le că o carte conține mult mai multe informații decât un film. Discută despre diferențele dintre diferitele versiuni ale aceleiași povești. Dacă copilului tău îi place un film bazat pe o carte, caută mai multe cărți ale aceluiași autor.

Folosește filmul ca o modalitate de a extinde „foamea” copilului pentru narațiune.

📕 Fă-ți timp pentru lectură

Chiar dacă avem vieți ocupate, copiii noștri nu fac excepție. Între școală, teme, activități extracurriculare, sarcini și obligații sociale, copiii din aceste zile nu au o mulțime de „timp liber”. Așadar, atunci când copiii tăi nu vor să citească de plăcere, s-ar putea să fie pur și simplu pentru că aceștia preferă să-și petreacă puținele momente de timp liber făcând altceva.

Acest lucru evidențiază necesitatea unui timp de citire structurat în fiecare zi. Ia în considerare cititul cu o oră înainte de culcare. Va fi un timp „fără ecrane” – nu numai că limitarea timpului petrecut în fața ecranelor îi va ajuta să doarmă mai bine, dar îi va încuraja să privească lectura și cărțile ca surse alternative de divertisment.

📕 Fii un model

Îndemnarea copiilor să citească este bună, dar dacă ei nu te văd că citești, sfaturile tale nu vor avea greutate pentru aceștia.

Dacă copilului tău i se dă o temă (o carte de citit pentru școală), citește împreună cu el, apoi discută împreună. Interesează-te de ce a primit această lectură și vorbește despre cărțile pe care le citești și tu la momentul respectiv. Creează o casă „prietenoasă cu cărțile” și păstrează cărțile adecvate pe rafturile la care poate ajunge copilul.

Copiii tăi se uită la tine – dacă știu cât de mult îți place să citești, vor avea mult mai multe șanse să-ți împărtășească entuziasmul. Și dacă faci cărțile să fie o parte din viața ta de zi cu zi, vei obține toate beneficiile ale unui obicei de lectură pentru copilul tău.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *