Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

7 motive pentru care merită să citești FICȚIUNE

7 motive pentru care merită să citești FICȚIUNE

În timp ce non-ficțiunea ar putea părea un gen mai educațional, adevărul este că alegerea ficțiunii ca lectură ne poate ajuta într-un număr foarte variat de moduri. Iată care sunt cele mai relevante beneficii:

1. Ficțiunea te face mai empatic

Expunându-te la situații imaginare care îți oferă o perspectivă semnificativă asupra modurilor de gândire ale personajelor, ficțiunea te poate ajuta să câștigi experiențe importante de viață chiar din confortul canapelei tale, fără a fi nevoie să depui niciun efort. S-a descoperit că ficțiunea te face mai empatic, să-i înțelegi mai bine pe ceilalți.

  

2. Ficțiunea te decuplează de la realitate

Unul dintre cele mai eficiente moduri de relaxare este eliminarea factorilor de stres din viața noastră. Acest lucru este de obicei mult mai ușor de spus decât de făcut. Eliminarea factorilor de stres nu este nici măcar o opțiune tot timpul. Uneori, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să încercăm pur și simplu să uităm de probleme pentru puțin timp. Ficțiunea devine un instrument foarte puternic și util, deoarece are puterea de a ne duce în lumi imaginare în care problemele noastre nu există. Putem folosi ficțiunea pentru a scăpa pentru o vreme din viața noastră de zi cu zi.

3. Ficțiunea îmbunătățește calitatea somnului

Având în vedere faptul că stresul ne afectează în mai multe moduri decât ne putem imagina, nu ar trebui să fim surprinși să aflăm că dormim mai rău atunci când suntem stresați. Faptul că lectura ne ajută să scădem nivelul de stres înainte de a merge la culcare înseamnă că ne vom odihni mai mult și că vom dormi mult mai bine dacă rutina noastră de noapte include și o ședință de lectură.

 

4. Ficțiunea simulează realitatea

Romanele de ficțiune ne spun uneori povești imaginare care s-ar putea întâmpla de fapt în viața reală, cu excepția cazului în care vorbim despre genul science-fiction. Citirea despre evenimente și situații imaginare care sunt credibile și care ar putea avea loc, dar nu au loc, poate conta pentru acumularea unei experiențe de viață valoroase într-o anumită măsură. Ajungi să-ți imaginezi ce ai face într-o situație similară, ajungi să citești cum și de ce reacționează personajele la anumite scenarii și poți învăța destul de multe.

 

5. Ficțiunea întârzie sau previne declinul mental

Cercetările au arătat că lectura regulată poate întârzia sau preveni declinul cognitiv. Ficțiunea este o modalitate excelentă de a oferi creierului nostru un antrenament binemeritat din când în când. Acest lucru ne menține creierul agil și într-o formă excelentă.

 

6. Ficțiunea te ajută să fii mai deschis la minte

Ficțiunea dezvoltă modul în care gândim și acționăm. Ne poate ajuta să devenim mai conștienți de emoțiile altora și ne poate ajuta să fim mai deschiși la minte. Ficțiunea ne expune la diferite povești și situații din care putem învăța multe și poate schimba modul în care vedem lucrurile în general. Experiența de viață pe care o dobândim citind ficțiune se traduce de obicei printr-o minte mai deschisă și o flexibilitate mentală mai mare în situații dificile.

7. Ficțiunea dezvoltă imaginația

Imaginația poate fi îmbunătățită semnificativ citind ficțiune. Poveștile interesante, faptul că ne folosim ochiul minții pentru a recrea aspectul personajelor și locurile în care se petrece acțiunea ne ajută imaginația să se dezvolte. Devenim mai creativi, reușim să gândim „outside the box” și să venim cu soluții eficiente la problemele noastre.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *