Meniu
7 moduri simple de a citi mai multe cărți

7 moduri simple de a citi mai multe cărți

Cărțile ar trebui să fie prezente în casa fiecăruia. Indiferent dacă este o carte broșată, cartonată etc., dacă ești un cititor de cărți electronice sau audio, ar trebui să citești cât mai multe cărți. Chiar și în această eră a tehnologiei, cărțile sunt încă relevante și reprezintă coloana vertebrală a ființelor umane.

În zilele noastre, majoritatea oamenilor lucrează încontinuu și sunt mereu stresați, grăbiți sau obosiți. Sunt blocați în acea buclă a rutinei și a monotoniei. Avem internet și rețele sociale pentru a ne distra, nu pentru a citi din păcate, și cu toții putem observa că rețelele sociale pot fi toxice și parcă mai tare ne obosesc uneori. Deci, o alternativă deloc stresantă și sănătoasă la divertismentul pe termen lung este citirea cărților.

Atât pentru începători, cât și pentru cei foarte ocupați, iată 10 moduri nu numai de a citi mai multe cărți, ci și de a face din lectură o experiență mai relaxantă și mai plăcută.

 

Fă-ți propriul colț de lectură

Majoritatea „șoarecilor de bibliotecă” se bucură să fie singuri într-o cameră confortabilă și să citească în liniște fără ca cineva să-i bruieze. Colțul tău de lectură poate fi în dormitorul tău, sufrageria sau orice cameră care are o lumină bună (de preferință naturală), un scaun sau o canapea confortabilă (totuși nu foarte moale, nu vrei să adormi după primele pagini) și, dacă vrei, o băutură lângă tine (de preferat apă sau limonadă, nicidecum băuturi carbogazoase). În acest fel, lectura poate fi percepută mai mult ca un moment de relaxare decât ca o corvoadă.

 

 Setează un scop

Știu că am spus că lectura ar trebui să fie relaxantă și nu forțată, dar stabilirea unui obiectiv personal nu te va face decât să te simți mai motivat să te ții de rutina ta de lectură. Asigură-te că-ți setezi un obiectiv realist; lectura ar trebui să te relaxeze, nu să te preseze. RUTINA este cheia. Știu, de obicei oamenii fug de rutină, dar una formată doar din lucruri benefice este chiar indicată. Dacă nu crezi vorbește cu sportivii de performanță, fără o rutină adecvată nu ar fi luat aurul.

 

 Alătură-te unui club de carte

Cluburile de carte sunt cu adevărat distractive. Și sunt, de asemenea, subestimate. Iar dacă ai mai trăit această experiență și nu te-ai simțit bine, înseamnă că nu ai găsit grupul potrivit. Din păcate uneori nu întâlnim din prima persoanele potrivite, dar dacă îți dorești cu adevărat se va întâmpla. Dacă faci parte dintr-un club de carte ajungi să citești o carte pe lună cu prietenii tăi, scapi de lupta „ce carte ar trebui încep?”, ai un program de lectură în funcție de obiectivul tău și, nu în ultimul rând, ai șansa să socializezi cu oameni care au interese și pasiuni similare și este o modalitate excelentă de a-ți împărtăși sentimentele și gândurile cu alții și de a te simți mai implicat în lectura ta. În acest fel, poți avea o viață socială chiar dacă ești introvertit.

Și nu, nu folosi scuze „la mine în oraș nu există așa ceva…”. Este în regulă. Nu fiecare colțisor de țară se află câte un club de carte. De data asta te salvează internetul. Folosește-te de el și cu siguranță vei găsi un club online care te va primi cu brațele deschise.

 Consumă mai multe genuri

Citirea cărților este distractivă, dar poate fi și provocatoare. A sta și a te uita la o carte fără a o putea începe este coșmarul oricărui cititor. Probabil că ai citit același gen din nou și din nou în ultimele luni. Nu-ți mai face plăcere să citești și nu-ți poți aduna gândurile pentru a citi mai multe cărți. Soluția? Schimbă genurile! Există genuri diverse, cum ar fi romantism, fantezie, thriller, mister etc. Încearcă să nu rămâi în zona ta de confort și să explorezi mai multe stiluri de scriere și tipuri de intrigi și personaje.

 

 Să ai mereu o carte cu tine

Ești într-o călătorie cu mașina? Ai o pauză la serviciu? Aștepți autobuzul? O carte te va ajuta cu siguranță în aceste situații. Ești plictisit? Citește o carte. Aștepți pe cineva și nu mai vine? Ai ghicit, citește o carte. Asigură-te întotdeauna că ai o carte în geantă, în ghiozdan sau în poșetă. Nu te vei plictisi niciodată și îți vei folosi timpul liber cu înțelepciune. Știu, primele minute probabil te vei plictisi și mai tare, dar apoi mintea va începe de zburde printre cuvintele citite și brusc te trezești într-o altă lume, cu alte gânduri și nici nu-ți dai seama cum a trecut timpul.

 

 Înlocuiește obiceiurile proaste cu lectura

Ca toți ceilalți, avem tendința de a ne pierde printre cotloanele rețelelor sociale, Instagram, TikTok etc., acestea din urmă fiind cele mai consumatoare de timp. În această perioadă mare de timp în care parcurgi nenumărate fotografii și videoclipuri, poți citi câteva pagini dintr-o carte bună. Încearcă să găsești un echilibru între lectură și viciu.

 

 Citește cu un prieten

Să experimentezi singur o carte bună este bine, dar să o experimentezi împreună cu prietenul tău cel mai bun este și mai bine! Discutați fie la telefon, fie prin mesaje și decideți ce carte veți citi. Este o modalitate ușoară și face lectura mult mai distractivă atunci când îți împărtășiți gândurile și opiniile cu altcineva.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *