Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

7 februarie: Stroe și Vasilache – primul film sonor realizat la București

7 februarie: Stroe și Vasilache – primul film sonor realizat la București

Stroe și Vasilache a fost un cuplu de umoriști români, format din artistul evreu Nicolae Stroe (1906-1990) și artistul român Vasile Vasilache (1907-1944). Prima lor emisiune a fost „Ora veselă”, difuzată de Radio București pe date de 9 ianuarie 1929.

 

Pe 7 februarie 1935, a avut loc premiera filmului comic muzical Bing Bang, scris, regizat şi interpretat de cei doi – primul film sonor realizat la Bucureşti cu aparatură construită de inginerul Iulian Gartenberg-Argani.
Bing şi Bang primesc în dar un bilet la loterie. Căutând de lucru la Snagov, unde era un spectacol muzical, decid să se întoarcă în Bucureşti, unde ajung înfometaţi. Intră la Loterie şi află că biletul lor este câştigător. Din păcate, nu mai găsesc lozul. Pornesc în căutarea lui, răscolesc totul în locuinţa pe care o împărţeau, iar, în final, reuşesc să-l găsească.
 Bing Bang este primul film sonor integral românesc . Deşi, iniţial, timp de mai multe luni, niciun cinematograf nu a vrut să îl difuzeze, filmul a înregistrat un imens succes după ce a fost programat la Cinema Arpa (astăzi, Cercul Militar Naţional). În Bucureşti, existau în acei ani 50 de cinematografe.

 

După decesul prematur al lui Vasile Vasilache în bombardamentul Bucureștiului din 4 aprilie 1944, Nicolae Stroe a continuat singura transmiterea în direct, ani în șir, a popularei emisiuni „Ora veselă” care începea totdeauna cu refrenul:
Alo, alo, aici e Stroe (și Vasilache), Și roagă să-i dați voie, O clipă să vă-nveselească, Să glumească, Iar cu Voi…

 

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *