Meniu
7 autori care au suferit de tulburări psihice

7 autori care au suferit de tulburări psihice

 

✍Charles Dickens (1812-1870)

Charles Dickens a fost un scriitor englez. Cărțile sale celebre – O poveste de Crăciun, Marile Speranțe etc. – sunt citite și astăzi. Dickens a suferit de depresie și insomnie. În aceste perioade de timp în care nu dormea, el mergea pe străzile Londrei și își găsea inspirația pentru personajele prezentate în romanele sale. Dickens era bogat și de succes, dar lipsa somnului și depresia severă i-au afectat capacitatea de a scrie. În 1870, Dickens a murit în urma unui accident vascular cerebral. Este considerat unul dintre cei mai influenți scriitori din istorie, iar romanele sale rămân populare și astăzi.

Fă bine cât poţi de mult şi vorbeşte despre asta cât poţi de puţin.

 

 

✍Scott Fitzgerald (1896-1940)

F. Scott Fitzgerald a fost un scriitor de succes care a scris romane precum Marele Gatsby, Strania poveste a lui Benjamin Button și multe altele. Fitzgerald a suferit de depresie severă și era cunoscut ca fiind un băutor înrăit. Consumul său de alcool a contribuit la degradarea sănătății sale fizice. Soția lui, Zelda, a suferit și ea, fiind diagnosticată cu schizofrenie în 1930. La vârsta de 44 de ani, Fitzgerald a murit în urma unui infarct. La aproape 70 de ani de la moartea lui Fitzgerald, The Great Gatsby și The Curious Case of Benjamin Button au fost transformate în filme. Fiecare film a încasat peste 330 de milioane de dolari în întreaga lume.

Nu scrii pentru că vrei să spui ceva, scrii pentru că ai ceva de spus.

 

 

✍Sylvia Plath (1932-1963)

Sylvia Plath este considerată una dintre cele mai remarcabile scriitoare ale secolului XX. Ea a fost unul dintre primii poeți care a folosit un gen diferit cunoscut sub numele de Poezie confesională, un stil bazat pe experiență personală și sentimente despre traume, moarte și psihic. A avut multe cărți de succes, inclusiv The Bell Jar (Clopotul de sticlă), un roman fictiv care oglindește viața lui Plath care suferea de depresia maniacală. A experimentat simptome destul de devreme, lucru care a împins-o către prima încercare de sinucidere la vârsta de 19 ani. În urma tulburării psihice, a primit terapie cu electroșoc, dar lupta ei cu depresia a continuat. La vârsta tânără de 30 de ani, Plath s-a sinucis. Ea va fi întotdeauna amintită ca o pionieră literară.

Lasă-mă să trăiesc, să iubesc și să o spun bine în propoziții bune.

 

✍Lev Tolstoi (1828-1910)

Lev Tolstoi a fost un romancier care a scris opere clasice precum, Război și pace și Anna Karenina. În memoriile sale, A Confession, scrie despre lupta sa cu depresia și abuzul de alcool. La un moment dat, Tolstoi a luat în calcul sinuciderea, spunând într-o scrisoare: „Posibilitatea de a te sinucide a fost dată omului și, prin urmare, el se poate sinucide”. Cu toate acestea, el nu a ales această cale și, la vârsta de 82 de ani, a murit de pneumonie.

Toate, tot ce înțeleg, înțeleg doar pentru că iubesc.

 

✍Virginia Woolf (1882-1941)

Virginia Woolf a fost o scriitoare engleză care a publicat romane celebre precum Doamna Dalloway, O cameră separată, Spre far, Valurile etc. A scris eseuri despre teoria artei, politică și discriminarea femeilor. Abordarea ei de a scrie a avut o influență semnificativă asupra literaturii. Woolf s-a luptat cu depresia maniacală încă de la vârsta de 13 ani după moartea mamei sale. Succesul ei ca scriitoare nu i-a ușurat durerea. S-a privit ca pe un eșec. În 1941, Woolf s-a sinucis după o lungă bătălie cu depresia. Rămâne una dintre cele mai strălucite scriitoare din secolul al XX-lea, care a vorbit despre opresiunea femeilor.

De câte ori au folosit oamenii un stilou sau o pensulă pentru că nu au putut apăsa pe trăgaci?

 

✍Charles Bukowski (1920-1944)

Charles Bukowski a fost un poet și scriitor care a scris despre greutățile vieții și despre importanța de a rămâne fidel față de tine însuți. A avut o copilărie dificilă și s-a luptat cu depresia maniacală. El și-a canalizat durerea emoțională în scrierea sa, dezvăluind experiența sa cu tulburările mintale. La vârsta de 82 de ani, Bukowski a murit de leucemie. Abilitatea sa de a-și exprima creativ conflictul intern este motivul pentru care este scriitorul preferat al multor iubitori de cărți. Cuvintele lui Bukowski încă rezonează cu oamenii de astăzi.

Găsește ceea ce iubești și lasă-l să te omoare.

 

 

✍Ernest Hemingway (1899-1961)

Ernest Hemingway a fost un romancier american fermecător care a scris romane celebre precum Pentru cine bat clopotele, Bătrânul și marea, Sărbătoarea continuă etc. În 1954 a câștigat Premiul Nobel pentru literatură. Hemingway s-a luptat cu alcoolismul și cu depresia. Mulți oameni nu știu în ce măsură au avut loc sinuciderile și bolile mintale în familia sa. Tatăl lui Hemingway, Clarence, sora și fratele său, Ursula și Leicester, s-au sinucis. Hemingway a primit terapie cu electroșoc de multe ori, dar aceasta a oferit doar o ușurare pe termen scurt. Deprimarea sa s-a înrăutățit odată cu trecerea timpului și în 1961 s-a sinucis. În 1996, la decenii după moartea sa, nepoata sa, Margaux Hemingway, s-a sinucis și ea. În 2013, nepoata sa, Mariel Hemingway, a realizat un documentar numit Running From Crazy, care dezvăluie impactul pe care acestă boală l-a avut asupra familiei sale.

Lumea ne lovește pe toți, dar după aceea, unii devin mai puternici acolo unde au fost loviți.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *