Meniu
50% dintre persoanele care citesc înainte de culcare au un somn mai bun

50% dintre persoanele care citesc înainte de culcare au un somn mai bun

50% dintre persoanele care citesc înainte de culcare au un somn mai bun decât cele care nu citesc deloc. Dacă ai citit vreodată din plăcere, probabil că știi ce beneficii oferă cărțile.

În primul rând, cărțile te pot transporta în locuri magice. De asemenea, te pot învăța lucruri noi despre lumea în care trăiești și te pot ajuta să accesezi experiențe și perspective de care altfel nu ai avea parte. Și dacă te-ai pierdut vreodată în paginile unei aventuri palpitante, s-ar putea să fii familiarizat și cu modul în care o carte bună poate dilata timpul.

Deși s-ar putea să găsești lectura plăcută în orice moment al zilei, lectura înainte de culcare poate oferi, de asemenea, câteva beneficii. Cel puțin, este o activitate discretă care te poate ajuta să te relaxezi atunci când nu te simți complet pregătit să dormi.

Un ritual de lectură înainte de culcare ar putea să nu fie ceva complet nou pentru tine, dacă cineva ți-a citit în copilărie. S-ar putea să ai chiar câteva amintiri cu asta.

 

Beneficiile lecturii înainte de culcare:
  • Scade nivelul de stres: dacă grijile și alte suferințe emoționale te țin treaz mult după ora ta de culcare, a lua o carte ar putea face diferența. Citirea timp de o jumătate de oră oferă relaxare.
  • Îmbunătățește calitatea somnului: un studiu din 2021, realizat prin intermediul rețelelor sociale, a cerut celor 400 de participanți să citească o carte în pat înainte de culcare și pe alți 400 de participanți să nu citească înainte de culcare. După o săptămână, 42% dintre cititori au simțit că somnul s-a îmbunătățit. În contrast, doar 28% dintre cei care nu au citit au raportat un somn mai bun.
  • Te scapă de insomnie: a dormi prea puțin în mod regulat poate avea un impact major asupra bunăstării fizice și emoționale. Dar cititul, atunci când este combinat cu tratamentul insomniei, ar putea ajuta la „destimularea” creierului înainte de culcare.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *