Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

50 de citate despre cărți

50 de citate despre cărți

50 de citate despre cărți

 

Ce este o carte? Un profesor, un prieten, o gură de aer proaspăt, un portal, un vis și lista poate continua. Cert este că, de-a lungul timpului, cărțile ne-au ajutat și ne-au călăuzit în tot acest timp prin farmecul lor.

Iată 50 de citate despre cărți:

 

 1. Cărţile ne sunt prieteni statornici… Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt şi urne pline de amintiri. (Mihail Savoveanu)
 2. Ce este o carte? O trebuinţă de singurătate a omului neliniştit şi curios, însuşirile insului militant. Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi. (Tudor Arghezi)
 3. O carte: litere moarte, dar vrăjite, pe care le învii cu viaţa ta. (Nicolae Iorga)
 4. Cartea este o aventură minunată: în trecut şi în viitor. (Jokai Mor)
 5. Cărţile: Iată profesorii care ne instruiesc fără nuia – fără cuvinte aspre sau mânie, fără a pretinde cadouri sau bani. Dacă te apropii de ele, nu dorm, dacă întrebi ceva, îţi răspund. Dacă nu le înţelegi, nu-ţi sunt nerecunoscătoare şi nici nu se răzbună. (Richard de Bury)
 6. O carte e cel mai bun prieten, spune o zicătoare; e ceva mai mult: o carte iubită e o rudă, e o soră scumpă a sufletului nostru. (Emil Gârleanu)
 7. Cărţile sunt albinele care duc polenul însufleţitor de la o minte la alta. (James Russell Lowell)
 8. Cărţile: glasuri eterne în spaţiu. (Alexandru Vlahuță)
 9. Cărţile sunt moştenirile pe care marile spirite le lasă omenirii, care sunt date din generaţie în generaţie ca daruri pentru posteritatea celor care nu s-au născut încă. (Joseph Addison)
 10. Cartea este un mijloc prin care poţi deveni ceea ce îţi doreşti să fii. (Teodor Dume)
 11. Cartea e un univers secret creat de un om înzestrat cu geniu. (Voltaire)
 12. Cărţile sunt fluturi cu care zburăm prin propria noastră minte, sub bolta uriaşă a ţestei noastre. Niciun aparat de zbor nu te-a dus atât de departe. (Mircea Cărtărescu)
 13. Cărţile sunt prieteni reci, dar siguri. (Victor Hugo)
 14. Cărţile sunt cărăuşii civilizaţiei. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa e infirmă, iar gândirea şi meditaţia suspendate.(Barbara Tuchman)
 15. O carte este o grădină, o livadă, o magazie, o reuniune, un însoţitor la drum, un sfătuitor, o multitudine de sfătuitori.(Henry Ward Beecher)
 16. Cartea este o pasăre cu mai mult de o sută de aripi gata de zbor. (Ramon Gomez de la Serna)
 17. Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii. (Andrei Pleşu)
 18. O carte este singurul loc în care poţi examina un gând plăpând fără să îl distrugi, sau poţi explora o idee controversată fără să îţi fie teamă că îţi va exploda în faţă – unul din cele câteva refugii unde mintea unui om poate avea parte atât de provocare, cât şi de intimitate. (Charles Langbridge Morgan
 19. Cărţile sunt memoriile sufletelor frământate. (Valeria Mahok)
 20. Cartea este mica mobilă a minţii noastre, motorul spiritului, unealta care vine în ajutorul lenei de a gândi, insuficienţei noastre, cum şi bucuriilor sufletului. (Emile Faguet)
 21. O carte este o versiune a lumii. Dacă nu-ţi place, poţi să o ignori sau să oferi în schimb propria ta variantă. (Salman Rushdie)
 22. Cărţile sunt prietenii cei mai liniştiţi şi constanţi, consilierii cei mai accesibili şi înţelepţi şi profesorii cu cea mai multă răbdare. (Charles W. Eliot)
 23. Fiecare carte este un far construit în oceanul timpului. (Edwin Percy Whipple)
 24. Cărţile sunt minţi îmbălsămate. (Christian Nestell Bovee)
 25. Cartea îţi e prietenul în ceasurile de nelinişte, e doctorul la începutul bolilor, e sfătuitorul de bine în nevoi, e bătrânul care te netezeşte pe cap şi-ţi arată calea cea adevărată. (Ion Simionescu)
 26. Cărţile sunt o călăuză pentru tinereţe şi o distracţie pentru vârsta coaptă. (Jeremy Collier)
 27. Cărţile sunt fiice ale cerului pogorâte pe pământ ca să aline suferinţele neamului omenesc. (Bernardin de Saint-Pierre)
 28. Fiecare carte este o tapiserie care cuprinde multiple influenţe şi metode de alinare a suferinţei. (Yongey Mingyur Rinpoche)
 29. Cărţile sunt călăuze personale pe sinuosul drum al descoperirii de sine, de aceea nu putem trăi fără ele. (Zenta Maurina)
 30. Cărţile sunt mici şi nostime fragmente portabile de gândire. (Susan Montag)
 31. O carte este mai mult decât o structură verbală sau o serie de structuri verbale, este un dialog stabilit cu cititorul său şi este tonul pe care îl impune cititorului şi este imaginea schimbătoare sau durabilă pe care i-o impune memoriei sale. (Jorge Luis Borges)
 32. O carte e un mesaj aruncat într-o sticlă în mare, cu speranţa că va ajunge la celălalt mal. (Isabel Allende)
 33. Eu aş defini cartea ca pe o lucrare de vrăjitorie, din care ies tot soiul de imagini ce tulbură minţile şi modifică sufletele. (Anatole France)
 34. Cărţile sunt un refugiu, un fel de refugiu monahal, faţă de vulgarităţile lumii reale. (Walter Pater)
 35. O carte este un dar pe care îl poţi deschide iar şi iar. (Garrison Keillor)
 36. Veşnicie în sicriu de hârtie. (Valeriu Butulescu)
 37. O carte este un prieten care nu înşeală niciodată. (Des Barreaux)
 38. O carte este o prelungire a vieţii autorului, sau doar o consemnare a morţii lui. (George Geafir)
 39. Cartea este o oglindă: dacă se priveşte în ea un măgar, n-are cum să vadă imaginea unui apostol. (Wystan Hugh Auden)
 40. O carte nu este la urma urmei decât un extras din monologul autorului. (Paul Valery)
 41. Cartea este cea mai complicată şi cea mai măreaţă minune dintre minunile create de omenire în calea ei spre fericire. (Maxim Gorki)
 42. O carte este un monument public; şi orice monument trebuie să fie mare şi solid. (Vauvenargues)
 43. Cărţile sunt cloroformul binecuvântat al minţii. (Robert Chambers)
 44. Cărţile nu-s numai izvoare nesecate ale cunoştinţelor omeneşti. Ele sunt strălucite mijloace de mai uşoară trecere prin viaţă.(Alexandru Dima)
 45. Cartea este testamentul unei generaţii către alta, ea este sfatul unui bătrân care moare către adolescentul care intră în viaţă, este ordinul transmis de sentinelă schimbului său. (Aleksandr Ivanovici Herzen)
 46. Cartea reprezintă singurul loc în care poţi examina un gând firav fără a-l rupe, sau în care poţi explora un gând exploziv fără să îţi fie teamă că îţi va exploda în faţă. Ea este unul din puţinele paradisuri care rămân atunci când mintea unui om caută atât provocările, cât şi intimitatea. (Edward P. Morgan)
 47. Cărţile sunt avuţia tezaurizată a lumii şi moştenirea potrivită pentru generaţii şi naţii. (Henry David Thoreau)
 48. Cărţile reprezintă umanitatea dată la tipar. (Barbara W. Tuchman)
 49. Cărţile sunt nişte vecini – vecini de vis, care vin la noi doar când îi chemăm, şi care pleacă de îndată ce nu mai vrem să-i vedem. (Amelie Nothomb)
 50. O carte nu e numai purtătoarea unui glas uman, ci şi un mijloc de a-l perpetua. (John Ruskin)

 

 

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *