Meniu
5 sfaturi pentru a citi mai rapid

5 sfaturi pentru a citi mai rapid

Îți mai amintești filmul „Phenomenon” cu John Travolta? Nu? Ei bine, este în regulă – nici eu. Dar îmi amintesc de trailer, în care Travolta este lovit de o lumină stranie și se trezește cu puterea de a citi 2-3 cărți pe zi. Sigur, poate face și multe alte lucruri, cum ar fi să miște lucrurile cu mintea. Cred că orice ar fi invidios pe faptul că el putea citi atâtea cărți pe zi.

S-ar putea să fii tentat să crezi că, dacă nu începi suficient de devreme, este prea târziu. Dar acest lucru nu este adevărat. 

Nu vom discuta despre lucruri precum „să nu citești întreaga pagină” sau „să omiți capitole mai puțin importante”. Acestea sunt în detrimentul obiectivului nostru real care este acela de a ne bucura de cât mai multe cărți. 

Așadar, iată câteva sfaturi despre cum să citești mai repede, fără a pierde farmecul de a citi și înțelegerea necesară:

 

1. SCANEAZĂ TEXTUL ÎNAINTE

Tehnica scanării implică mai întâi căutarea celor mai relevante informații, te vor ajuta să te gândești la ceea ce urmează. Întrucât ești deja familiarizat cu principalele părți ale textului, nu vei fi încetinit de părți confuze sau surprinzătoare când vei ajunge la ele în lectură.

Deși scanarea funcționează cel mai bine pentru non-ficțiune, poate fi aplicată și ficțiunii.

 

2. OPREȘTE VOCEA DIN CAPUL TĂU

Este vorba despre modul în care majoritatea oamenilor citesc – „vorbind” cuvintele în minte. Acest lucru încetinește citirea.

Ochii și creierul sunt de fapt capabile să proceseze cuvintele mult mai repede. Dacă oprești vocea din cap, este posibil chiar să-ți dublezi ritmul de citire.

Poți folosi degetul pentru a urmări cuvintele, să asculți muzică sau să mesteci gumă.

 

3. CITEȘTE FRAZE, NU CUVINTE

O abilitate la fel de dificil de învățat este cum să accepți fraze sau bucăți de text la un moment dat, mai degrabă decât cuvinte individuale. Întinderea ochilor tăi are de fapt o lungime destul de mare, ceea ce înseamnă că poți citi până la nouă cuvinte odată!

Privirea la fiecare aproximativ al cincilea cuvânt îți va permite să citești mai multe deodată și să reduci subvocalizarea (vocea din minte). La fel ca în cazul tuturor celorlalte lucruri, va fi nevoie de o anumită pregătire pentru a face acest lucru bine.

 

4. NU RECITI

Unul dintre cele mai mari impedimente este să recitești anumite propoziții sau paragrafe pe care fie nu le înțelegi, fie dorești să le descoperi profunzimile.

Unele studii arată că nu câștigam prea multă înțelegere când recitim.

 

5. POFTA VINE MÂNCÂND

Citește mai mult, citești mai bine. Citirea este o abilitate care necesită timp pentru a se dezvolta. Cu cât o faci mai mult, cu atât vei deveni mai bun la asta. Poate crezi că stabilirea obiectivelor de lectură zilnice sau anuale reprezintă o prostie pentru că cititul nu ar trebui să fie o cursă. Dar, studiile arată că stabilirea obiectivelor te „obligă” să acorzi mai mult timp pentru lectură.

Cel mai bun mod de a te bucura de o carte este să citești în propriul ritm. Deși ar fi minunat să fim ca John Travolta în „Fenomenul”, nu cred că ar trebui să devenim cineva care citește 1800 de cuvinte pe minut doar pentru că poate.

Literatura este menită să fie savurată și, dacă petreci ore nespuse într-o poveste cu adevărat grozavă, cui îi pasă? În lume vor exista întotdeauna prea multe cărți și prea puțin timp. Mai bine să te bucuri din plin de cărțile pe care ți le dorești cu adevărat decât să încerci să treci cu ușurință prin o grămadă de cărți pe care nu le dorești.

La Paginarium găsești tot ceea ce ai nevoie. Astăzi ficțiune, mâine non-ficțiune, dezvoltare personală, cărți pentru copii și așa ajungi să vizionezi toate rafturile noastre virtuale. Nu mai aștepta. Celebrează primăvara cu un pachet nou de cărți!

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *