Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

5 motive pentru care să-l citești pe MIHAI EMINESCU

5 motive pentru care să-l citești pe MIHAI EMINESCU

Poezia ne permite să ne confruntăm cu acele sentimente pe care poate nu le înțelegem. Ne ajută să ne apropiem de noi înșine. A citi poezie deschide ușa unui cititor pentru a explora sufletul scriitorului, conectându-l cu emoțiile care nu pot fi exprimate sau ușor de înțeles.

Când citești poezie, nu citești doar cuvintele de pe o pagină, ci le și interpretezi. Interpretarea fiecărei persoane a aceleiași poezii poate fi foarte diferită și asta face ca poezia să fie un gen atât de interesant și care provoacă gândirea.

 

S-ar putea să te întrebi despre autorul care a scris poezia – cum a fost viața lui și ce l-a inspirat să scrie aceste rânduri. Iată 5 motive pentru care merită să-l citești pe MIHAI EMINESCU.

  • Eminescu este cel mai mare poet național, care exprimă cel mai bine și cel mai complet spiritualitatea românească.
  • Temele pe care le-a abordat în creațiile sale sunt inspirate din realitatea în care trăim, nimic nu e străin în opera lui, totul ne privește atât ca individ, cât și ca societate.
  • A scris „Luceafărul”, probabil, cea mai influentă operă literară din cultura românească.
  • A trăit și a murit pentru poezie. Respira fiecare vers. Pe patul de moarte i s-au găsit 2 poezii în haina cu care era îmbrăcat.
  • Eminescu a înnoit limbajul poetic și a transformat limba într-o nouă limbă română. Limba este elementul esențial al identității noastre. Eminescu ne-a lăsat moștenire o limbă bogată, productivă, expresivă, în stare să exprime subtilitățile unei idei și complexitatea psihologică și spirituală a unui individ.

„Înălţat până la geniu, coborât până la mizerie şi nebunie, poet universal, profet, gânditor social şi politic, minte împodobită cu toate darurile spirituale, suflet îmbogăţit cu toate durerile abstracte, Eminescu ne poate acoperi cu personalitatea lui genială şi reprezenta în faţa umanităţii, cu specificul nostru etnic, potenţat până la universal.” – Vasile Voiculescu

 

foto: Pexels

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *