Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

5 motive pentru care ar trebui să citim cărți în format fizic

5 motive pentru care ar trebui să citim cărți în format fizic

Un lucru care a fost dezbătut în această perioadă este nevoia noastră de cărți în format fizic. Oamenii sunt îngrijorați de prețurile cărților electronice. Pentru a alege mai ușor, iată câteva motive simple pentru care cărțile în format fizic ar trebui să rămână importante chiar și atunci când ai un e-book.


Gemoji image for :closed_book
Cărțile în format fizic te ajută să procesezi mai bine conținutul

Cercetătorii au descoperit recent că cititorilor care folosesc dispozitive digitale le este mai dificil să reconstruiască intriga. Când li s-a cerut să citească o poveste și să aranjeze 14 puncte de acțiune în ordinea corectă, „cititorii electronici” au avut o performanță de două ori mai slabă decât cei care au citit cartea în format fizic. Se pare că primul grup avea o percepție de timp dilatat, fără senzația fizică de a întoarce paginile.

 

Gemoji image for :closed_bookCărțile în format fizic îți permit să scrii/să subliniezi și să accentuezi cuvinte/citate

Adăugarea de note pe un Kindle, de exemplu, nu este același lucru cu marcarea fizică a textului pe care îl citești. Cercetătorii au descoperit că scrierea pe platforme digitale afectează modul în care învățăm. Tastarea unei note pe e-readerul tău exclude procesul de „cunoaștere întruchipată”, în care acțiunile motorii și mentale de a scrie ceva sunt dependente reciproc. Când tastezi o notă, literele sunt „gata” și, deși ar putea fi mai rapid să tastezi decât să scrii ceva, timpul economisit ar putea să nu merite repercusiunile pe termen lung a ceea ce nu ai putut acumula.

 

Gemoji image for :closed_bookCărțile în format fizic te fac să citești mai atent

Un sondaj efectuat pe 113 participanți a constatat că persoanele care citesc digital tind să apeleze des la scurtături. Adesea, degresează și citesc cu intenția de a trece prin informații cât mai repede – mai degrabă decât exact. Când citesc de pe un ecran, este mai puțin probabil ca oamenii să aibă angajamente metacognitive în ceea ce privește textul pe care îl citesc; cu alte cuvinte, nu își iau timpul pentru a reflecta dacă digeră cu adevărat ceea ce citesc.

Gemoji image for :closed_bookCărțile în format fizic nu te distrag atât de tare

Studiile privind productivitatea studenților care folosesc un e-book față de cărțile în format fizic au constatat că „cititorii electronici” au promovat o învățare mai puțin activă și au fost distrași mai des. Unele dispozitive electronice permit utilizatorilor să „treacă înainte și înapoi”, permițând impulsuri de a sări peste text mai degrabă decât de a se concentra, iar dispozitivele precum „Kindle Fire” permit cititorilor să fie distrași prin accesul la internet sau chiar de jocurile video. Ca să-ți faci o idee, imaginează-ți că citești „Crimă și Pedeapsă” și îți apare pe ecran și jocul „Angry Birds”, care trebuie jucat cu orice preț.

 

 

Gemoji image for :closed_bookCărțile în format fizic au un miros aparte

Știai că mirosul influențează foarte mult memoria? Partea din creierul nostru care procesează mirosul, cunoscută sub numele de cortex olfactiv, este strâns legată de amigdală, secțiunea care procesează și stochează amintirile emoționale. Cine știe, mirosul pe care îl simți în librăria preferată ar putea să-ți amintească într-o zi de o replică pe care ai uitat-o, readucându-vă din nou la text. De asemenea, poți ciți și „3 motive pentru care cititorii iubesc mirosul unei cărți”.

 

 

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *