Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977

45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977

Pentru unii pare doar o poveste de groază, pentru alții cea mai înspăimântătoare experiență. Astăzi se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter care a zguduit toată România. Deși s-a produs în Vrancea (adâncime de 100 de km), unda de șoc s-a simțit în toată Europa de Sud-Est și a ajuns chiar și în Rusia, la Moscova și Sankt Petersburg.

 Aproape un minut de groază 

Era o seară destul de liniștită de vineri, cu cer senin. Cutremurul s-a produs la ora 21:21 și a durat un minut, 56 de secunde mai exact. Pentru unii poate părea un număr nu foarte mare, dar în contextul unui cutremur durata aceasta de timp poate fi fatală; și așa a și fost pentru cei care nu au putut fi salvați.
Seismul s-a soldat cu 1.570 de morți: 1.391 de oameni au murit doar în București. La nivel național, peste 11.300 de oameni (7.596 doar în București) au fost răniți și 35.000 de locuințe au fost distruse.
Majoritatea pagubelor materiale s-a concentrat în București, unde 33 de clădiri s-au prăbușit. Supravieţuitorii din Bucureşti îşi amintesc cum au trecut pe lângă moarte. Printre personalitățile care și-au pierdut viața atunci se numără actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț și cântăreața Doina Badea.

 Simbolurile Bucureștiului răpuse de cutremur sau de buldozere 

O parte din clădirile-simbol ale Bucureștiului s-au prăbușit sau au fost grav avariate și demolate. Pentru unii, acest cutremur a venit la timp pentru a-i scăpa de anumite clădiri care incomodau. Blocul Dunărea, blocul Wilson sau blocul Scala sunt doar câteva dintre pierderi.

 

 Cutremur sau bombă atomică? 

Specialiştii au calculat că energia degajată de seismul din 1977 este echivalentă cu cea din 10 bombe atomice.

 1977 versus 1802 

România, din păcate, este o țară cu potențial seismic ridicat, iar un cutremur cu magnitudinea 7 grade este posibil oricând. Din nefericire nu putem fi anunțați cu mult timp înainte de producerea unui cutremur. Zona seismică Vrancea este cea mai activă din România, însă în trecut s-au produs seisme puternice inclusiv în Marea Neagră.
Cel mai puternic seism din istoria României s-a produs în 1802, în zona Vrancea, la o adâncime de 160 de kilometri.
Seismul din 1802 a fost denumit „Cutremurul cel Mare”. Produs în ziua Sfintei Parascheva, mișcarea tectonică a afectat o arie întinsă din partea de est a Europei, fiind resimțit de la Moscova și Sankt Petersburg până în Constantinopol (Istanbul) și Insula Itaka.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *