Meniu
3 moduri de scriere spontană care îți vor îmbunătăți creativitatea

3 moduri de scriere spontană care îți vor îmbunătăți creativitatea

Ești un scriitor bun.  La urma urmei, ai scris cel puțin „o carte”: scrii tot timpul pe rețelele sociale și probabil că citești blogurile destul de regulat.  Și totuși, de ce te simți blocat uneori?

 

Ni se întâmplă tuturor. În mijlocul unui paragraf, cuvintele nu mai vin, nu se mai așază pe hârtie. Sau nu găsim subiectul potrivit pentru următoarea noastră postare sau, mai rău, următoarea noastră carte. Poate că nu ai chef să scrii azi. Fie că că numești acest lucru „blocajul scriitorului”, oboseală, ceață mentală etc., acest lucru poate fi neplăcut.

Din fericire, nu trebuie să lași blocajul să câștige! Creativitatea și productivitatea creativă sunt lucruri pentru care te poți antrena, la fel ca un alergător care se antrenează pentru un maraton. Antrenându-ți mușchii de scriere, îți poți spori creativitatea la niveluri pe care niciodată nu le-ai fi crezut posibile.

Scrierea spontană sau liberă reprezintă unul dintre cele mai bune exerciții pe care le poți face atunci când te antrenezi. Așadar, ia un stilou și hai la treabă!

 

✍ Ce este scrierea liberă?

Gândește-te la acest lucru ca la o sesiune de stretching: scrierea liberă are loc înainte de antrenamentul „real” al unei sesiuni de scriere. Este o sesiune de scriere neplanificată, complet liberă, în care poți face orice.

Practic, tot ce trebuie să  faci este să ai la îndemână un cronometru, să iei o bucată de hârtie și un pix și să scrii pentru un timp prestabilit. De obicei este indicat să scrii între 5 și 15 minute (nu este recomandat mai mult – din nou, gândește-te la sesiunea de stretching – dacă te întinzi tot timpul, nu vei obține toate avantajele antrenamentului).

Nu-ți seta un anumit subiect în minte. Scrie orice îți trece prin cap, fără să acorzi atenție gramaticii, ortografiei, punctuației etc. Este o schiță preliminară. Doar scrie, scrie, scrie fără scop final sau editare. După aceea vei analiza ce ai scris și totul va trece printr-un proces de corectare, editare etc. Desigur, dacă îndrăgești limba română cu siguranță nu vei comite erori grave, poate vei uita doar câteva virgule.

 

Dacă nu te poți gândi la nimic, scrie despre faptul că ai un blocaj aici și acum. Continuă până când gândurile tale se schimbă, apoi notează-le. Cheia este să continui să scrii fluxul de idei care îți vin în minte până când cronometrul se oprește. Nu te opri. Nu edita acum. Continuă să scrii.

La început, acest lucru poate fi mai dificil, dar devine mai ușor cu timpul și practica. Păstrează-ți câteva zile pentru „sesiunile de stretching” și vei începe să te simți din ce în ce mai confortabil.

 

Deci, ce rost au toate acestea?

Există trei moduri principale prin care scrierea liberă îți poate îmbunătăți cariera creativă.

 

✍ Calea către succes

Scrierea liberă este una dintre cele mai bune modalități de a trece peste un blocaj creativ. Fără să ne dăm seama în mod conștient, mulți dintre lăsăm blocajul se se manifeste prin anxietate, autocritică și alte emoții negative.

Ne facem griji cu privire la respectarea termenelor limită, dezamăgirea cititorilor noștri, obținerea de vânzări și recenzii bune etc. Toate acele vibrații se adună și pot crea un baraj de emoții negative care ne împiedică scrierea.

La urma urmei, dacă în subconștient ești speriat despre scrierea ta, nu te afli într-un loc calm și confortabil care îți va permite să scrii! Și mai rău, dacă te îngrijorează faptul că ceea ce scrii este bun sau nu, cu siguranță vei avea dificultăți în a-ți pune în ordine ideile.

Scrierea liberă scurtcircuitează negativitatea, deoarece vei scrie orice îți trece din cap, fără revizuiri și fără întrebări. Nu ar trebui să fie o scriere bună – de fapt, cu cât scrierea spontană este mai ciudată, cu atât își servește mai mult scopul. Este precum un dicteu.

Așadar, alocând 5 sau 10 minute pe zi de scriere liberă înainte de sesiunea de scriere reală, probabil că vei trece de orice blocaj creativ care te-a împiedicat să scrii.

 

 

✍ Generatorul de idei

Deoarece nu există reguli, scrierea liberă este o metodă uimitoare pentru a genera idei și teme noi pentru munca ta. Spre deosebire de brainstorming, nu enumeri doar idei. Scrii gânduri complete (chiar dacă nu sunt corecte din punct de vedere gramatical tot timpul sau sunt scrise strâmb). Așadar, ideile tale au puțin mai mult spațiu pentru a crește și a începe să se extindă.

Pe măsură ce scrii liber, un subiect îți poate atrage interesul și poate va începe să înflorească pe pagină. Poate acest lucru ar putea deveni un capitol, o nuvelă, o nouă idee de carte etc. Scrierea liberă relaxează ideile, încălzește procesele de gândire și te pregătește să abordezi idei mai la îndemână. Vei putea vedea obiectiv în ce direcție se află mintea ta în acel moment și apoi poți canaliza interesul și pasiunea către o sesiune de scriere mai structurată.

Ești întotdeauna mai productiv atunci când ești implicat în ceea ce lucrezi, așa că, chiar dacă scrierea ta liberă se îndepărtează de subiectul capitolului pe care trebuia să-l faci, totul se poate rezolva la final – poate lucrând la ceea ce te-a entuziasmat cu adevărat până acum, îți va oferi motivația să continui.

Desigur, poți face și ceea ce se numește „scriere liberă concentrată”, în care scrii în continuare pentru o perioadă neîntreruptă, fără editare permisă. Diferența este că scrii pe un anumit subiect. De exemplu, spune-ți că următorul capitol trebuie să fie despre construirea caselor în copaci. Doar scrie „copac” în partea de sus a paginii și setează cronometrul. Gândurile și temele care ies din scrierea spontană vor arăta probabil direcția pe care ar trebui să o ia scrisul structurat – creierul tău va „scuipa” automat subiectele care sunt cele mai importante de acoperit. După ce ai terminat, citește din nou ceea ce ai scris și vezi cum ai putea să transformi textul.

 

✍ Scop terapeutic

În afară de utilizarea sa pentru a antrena mușchii creativi, scrierea liberă are potențialul de „a intra pe sub pielea” anxietății noastre ascunse. Oferindu-ți permisiunea de a arunca pe hârtie tot ce ai în cap, renunți la constrângerile vieții tale de zi cu zi. Abandonezi regulile gramaticale și, cu aceasta, te poți trezi abandonând anumite norme, cum ar fi să nu vorbești despre ceea ce te deranjează sau să nu fii sincer.

Cu siguranță, scrierea liberă nu înlocuiește un terapeut bun, dar poate fi un instrument incredibil de puternic pentru a intra în contact cu gândurile și emoțiile tale la un moment dat. Lăsând gândurile să curgă liber pe hârtie – de preferință scrisul cu pixul în mână – se traduce viața ta interioară într-o formă pe care o poți citi.

De multe ori pare mai ușor să rezolvi o problemă sau o frustrare atunci când este scrisă și, chiar dacă nu găsești o soluție imediată, s-ar putea să te simți mai optimist în ceea ce privește găsirea soluțiilor penru problemelor tale. În plus, scrierea despre un lucru care te deranjează te poate ajuta să treci peste – ai pus acel lucru pus-o în formă fizică, așa că acum nu mai trebuie să te confrunți cu aceeași problemă.

Având în vedere costul redus – un caiet și un pix sau creion – și recompensele uimitoare ale unor idei mai bune, flux mai rapid, mai puțin stres și anxietate și sesiuni de scriere mai productive, nu este timpul să faci scrierea liberă să fie parte a antrenamentul tău de scriere?

 

 

Și, dacă nu ai așa de multă inspirație într-o zi, cititul cu siguranță te va ajuta să-ți găsești claritatea și liniștea de care ai nevoie. Paginarium îți dă idei noi. Fă o plimbare printre rafturile noastre virtuale și alege cele mai potrivite cărți pentru tine!!!

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *