Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

24 ianuarie 1984: lansarea primului computer Apple Macintosh

24 ianuarie 1984: lansarea primului computer Apple Macintosh

Astăzi se împlinesc 38 de ani de la lansarea pe piață a primului computer Apple Macintosh. Acest moment avea să schimbe atât viața lui Steve Jobs, cât şi compania Apple.
Conceptul de calculator Macintosh avea mai târziu să devină normă, dar până atunci pur şi simplu piaţa era preocupată de alte lucruri. Macintosh a fost un eşec, Steve Jobs a fost înlăturat de la Apple.

Pe 24 ianuarie 1984, Steve Jobs era pe scenă şi prezenta ceea ce el considera a fi cel mai de succes produs al Apple, cel care avea să facă din această companie un gigant peste IBM.
„Big Brother“ era IBM, un frate mai mare şi mai rău care strica piaţa computerelor, cel puţin în ochii lui Steve Jobs. Dar Apple era o companie tânără, cea care putea schimba piaţa şi, de ce nu, lumea.
Fondatorul Apple era optimist, dar lumea nu era pregătită să creadă în astfel de computere şi nici ele nu erau la înălţimea promisiunilor. „Într-o bună zi, oamenii vor lua acest computer cu ei pentru a lucra acasă, nu vor reuşi să-i mai îndepărteze pe copii de el…“ – afirma Steve Jobs în 1984. Totuşi, Macintosh a avut vânzări foarte proaste, au fost investiţi foarte mulţi bani în dezvoltarea sa, iar oamenii voiau în continuare Apple II, cel mai de succes produs al acelor vremuri. 
Computerul personal de tip desktop, denumit popular „Mac”, a fost primul care oferea posibilitatea de control prin apăsarea unor icon-uri cu ajutorul unui dispozitiv numit „mouse”.
Printre inovaţiile aduse de Macintosh se numără „mouse”-ul, care permitea mişcarea unui cursor pe ecran, şi iconiţele figurative pentru deschiderea diferitelor aplicaţii, prima interfaţă grafică pentru utilizatorii de calculatoare care nu mai erau nevoiţi să tasteze o lungă serie de cifre şi litere. Aceste inovaţii au permis şi nespecialiştilor în informatică să utilizeze un ordinator.

În plus, la un preţ revoluţionar la acea dată de doar 2.500 de dolari pe unitate, Mac includea şi o serie de programe inovatoare precum MacWrite, primul program de procesare text, şi MacPaint, care permitea realizarea de picturi cu mouse-ul.
Totuşi, poate fi trasă o paralelă între primul Macintosh şi primul iPhone, după cum îşi aduc aminte inginerii care au lucrat la telefonul Apple. Jobs dorea ca pe scenă să facă tot ceea ce un utilizator ar vrea să facă cu un smartphone. Să asculte muzică, să navigheze pe Internet şi să preia apeluri. Numai că iPhone nu era gata pentru aşa ceva, nu în 2007, în ianuarie.
Iar Andy Grignon şi alţi ingineri ştiau asta. Telefonul încă pierdea apeluri, se deconecta de la Internet sau pur şi simplu se închidea din cauză că hardware-ul şi software-ul nu comunicau prea bine. În prezent, iPhone este văzut drept cel mai optimizat smartphone. Nu şi în 2007. Jobs voia ca imaginea de pe iPhone să fie prezentată pe un ecran de pe scenă. Şi alţii îşi prezentau produsele aşa, dar cei mai mulţi filmau demonstraţiile de sus cu o cameră video, dar el nu dorea ca mâna sa să blocheze imaginea. Astfel, le-a spus inginerilor să monteze circuite în plus care să-i permită telefonului să facă asta. Efectul a fost unul impresionant pentru cei din public, dar munca din spate n-a fost deloc uşoară. 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *