Meniu
1800: a fost înființată Casa Albă – reședința președinților SUA

1800: a fost înființată Casa Albă – reședința președinților SUA

Parcă a fost ieri. Astăzi este data de 3 noiembrie. Păstrăm ziua, dar dăm timpul înapoi. Ne aflăm în anul 1800 când a fost înființată Casa Albă, reședința președinților SUA, situată în Washington. Clădirea a fost construită după planurile arhitectului James Hoban, lucrările începând în anul 1792. 

Casa Albă din Washington DC este una dintre cele mai importante clădiri ale Statelor Unite ale Americii. Pentru mai bine de 200 de ani, Casa Albă reprezintă atât simbolul președinției și a Guvernului SUA, cât și al poporului american.

 

🇺🇸  Care este povestea Casei Albe? 🇺🇸 

Istoria Casei Albe este legată de istoria capitalei SUA însăşi. În 1783, la Philadelphia, unde îşi avea sediul guvernul federal, a avut loc un protest antiguvernamental la care au participat peste 400 de soldaţi ai armatei continentale, soldaţii solicitând plata pentru serviciul din timpul Războiului de Independenţă (1775-1783). Guvernatorul de atunci al Pennsylvaniei (John Dickinson) a fost mandatat să rezolve problema, însă acesta a fraternizat cu protestatarii. Drept urmare a apărut nevoia unui loc nou, unde guvernul să-şi desfăşoare activitatea şi care să nu fie sub jurisdicţia vreunui stat component al federaţiei.
Locul noii capitale, Washington, a fost ales de cel ce va deveni primul preşedinte al SUA, George Washington (1789-1797), în 1787, un loc „nu mai mare de 25,9 km2, pe malul râului Potomac”, la jumătatea distanţei dintre statele nordiste şi cele sudiste. Patru ani mai târziu, în 1791, acelaşi George Washington, acum preşedinte, alege şi locul pe care va fi construită Casa Albă.

Așadar, așa începe istoria Casei Albe, când președintele George Washington a semnat „Actul Congresului”. Inclusiv locul unde este așezată Casa a fost ales de Washington. În urma unui concurs, din cei nouă concurenți, a fost ales James Hoban, un arhitect irlandez. Pentru proiecția Casei Albe, Hoban a avut ca model Casa Leinster din Dublin, construită în 1745 după un proiect aparținând lui Richard Cassels. Prima piatră de temelie a edificiului a fost pusă în octombrie 1792 și, cu toate că însuși președintele Washington a supravegheat îndeaproape lucrările, el nu a locuit niciodată în această somptuoasă clădire. 
Primii chiriași au fost președintele John Adams și soția sa, Abigail.
În 1814, o mare parte a clădirii a ars într-un incendiu. A fost nevoie de trei ani pentru ca edificiul să fie reconstruit întocmai după modelul original. Un alt doilea mare incendiu s-a produs în anul 1929, în timpul mandatului lui Herbert Hoover.

 

🇺🇸  Chiriașii Casei Albe de-a lungul timpului  🇺🇸

În anii de existenţă ai Casei Albe, au trecut pe aici peste 40 de preşedinţi. Cel mai mult a stat Franklin D. Roosvelt (1933-1945), respectiv 12 ani (în decursul celor patru mandate prezidenţiale consecutive, situaţie unică în întreaga istorie a SUA; pe al patrulea nu l-a dus la bun sfârşit, acesta stingându-se din viaţă cu o lună înainte de terminarea celui de-al Doilea Război Mondial). Cel mai puţin a stat William Henry Harrison, doar 32 de zile (4 martie-4 aprilie 1841), îmbolnăvindu-se de pneumonie.

Doar 15 au avut mai mult de un mandat, iar patru dintre ei au sfârşit prin a fi asasinaţi, în acelaşi mod – au fost împuşcaţi din diferite motive: Abraham Lincoln (împuşcat de un sudist fanatic, actor), James Garfield (1881, împuşcat de un avocat pe peronul gării din Washington, furios că nu obţinuse un post, dar care însă a mai supravieţuit încă două luni), William McKinley (1901,împuşcat de un anarhist) şi John F. Kennedy (ucis în 1963, în timpul unei vizite în Dallas).

 

🇺🇸  De ce „Casă”?  🇺🇸 

Inițial, clădirea s-a numit „palat prezidențial”, după care, în 1901, președintele Theodore Roosevelt i-a dat numele de Casa Albă, sub care este cunoscută astăzi. Se pare că acest nume provine de la vopseaua albă cu care au fost acoperiți pereții înnegriți în urma incendiului din 1814.

A purtat de-a lungul timpului diverse nume, respectiv „Palatul Prezidenţial”, „Casa Prezidenţială”, „Sediul executivului”. Numele actual, „Casa Albă”, a fost oficializat de către preşedintele Theodore Roosevelt (1901-1909), în 1901, cel de-al douăzeci şi şaselea preşedinte american, primul preşedinte din istoria SUA care a dispus de o maşină şi care a călătorit în străinătate (o vizită în Panama).

 

🇺🇸  Blestemul de la Casa Albă  🇺🇸

Un şir de întâmplări nefericite petrecute în viata unor preşedinţi americani a ridicat întrebarea dacă planează vreun blestem deasupra casei. Totul a început în 1840, atunci când William Henry Harrison a câştigat preşedinţia cu sloganul „Tippecanoe and Tyler Too”, făcând referire la participarea lui în lupta contra indienilor de la Tippecanoe din 1811. Se pare că acolo fratele şefului indienilor Shawnee ar fi rostit blestemul cu un continut bizar, deoarece a prevăzut că Harrison va ajunge preşedinte: „Toţi preşedinţii vor muri din 20 în 20 de ani, începând cu Harrison, în timpul mandatului lor!”. De atunci şi până la alegerea lui Ronald Reagan în 1980, toţi preşedinţii SUA au murit în timpul mandatului, din 20 în 20 de ani.

Harrison moare la doar o lună după ce devine preşedinte, Abraham Lincoln este împuşcat în 1860, James Garfield, ales preşedinte în 1880, moare asasinat în 1881, William McKinley care obţine al doilea mandat în 1900 va muri împuşcat în 1901. Warren G. Harding preşedinte din 1920, face infarct şi moare în 1923, F. Roosevelt moare în 1945, în timpul celui de-al patrulea mandat, Kennedy ales în 1960 moare împuşcat în ’63. Ronald Reagan a rupt blestemul .

 

🇺🇸  Fantomele de la Casa Albă 🇺🇸

„Sunt întrebat deseori dacă am văzut vreodată fantoma lui Lincoln. Şi le spun de fiecare dată oamenilor că m-am lăsat de băut acum 22 de ani”, a glumit George W. Bush la o reuniune dedicată aniversării a 199 de ani de la naşterea lui Abraham Lincoln, fost preşedinte SUA. Remarca a stârnit stupoare, pentru că stafia lui Lincoln este una dintre cele mai cunocute fenomene paranormale legate de Casa Albă. Există numeroase relatări potrivit cărora stafia liderului asasinat „locuieşte” în continuare în reşedinţa prezidenţială americană, ea manifestându-şi prezenţa îndeosebi în timpul mandatului lui Franklin Roosevelt (4 martie 1933 – 12 aprilie 1945). Prima Doamnă, Eleanor a mărturisit că, personal, n-a dat niciodată ochii cu faimoasa fantomă, dar a simţit mereu că era urmărită din încăpere, în timp ce lucra.
Un tânăr funcţionar din administraţia Roosevelt a susţinut însă că l-a văzut pe Lincoln (care fusese asasinat în 1865) stând pe pat şi scoţându-şi cizmele. La rândul său, înnoptând odată la Casa Albă, în timpul preşedinţiei lui Roosevelt, regina Wilhelmina a Olandei a fost trezită de ciocănituri în uşă. Deschizând, a dat nas în nas cu fantoma lui Lincoln, care se „holba” la ea de pe hol. 
Interesant este faptul că Abraham Lincoln a avut premoniţia asasinării sale. A avut un vis în care auzea plânsete, dar nu vedea pe nimeni. Atunci a început să verifice fiecare cameră din Casa Albă, a mers până în camera de Est (East Room – cea mai mare încăpere din Casa Albă, destinată de regulă ceremoniilor, conferinţelor şi, ocazional, marilor dineuri). Acolo, se afla un trup în veşminte funerare. De jur împrejur, soldaţii făceau de gardă, iar mulţimea de oameni prezentă lăcrima lângă trupul care avea faţa acoperită. „Cine a murit la Casa Albă?”, l-a întrebat Lincoln, în vis, pe unul dintre soldaţi. „Preşedintele”, a răspuns acesta, adăugând: A fost ucis de un asasin.”

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *