Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

15 tipuri de cititori: Care este stilul tău?

15 tipuri de cititori: Care este stilul tău?

15 tipuri de cititori: Care este stilul tău?

 

Cărțile ne unesc și ne fac să vedem viața cu alți ochi. Niciun cititor nu este exact la fel. Unora le place să rămână cu ceea ce știu, în timp ce altora le place să jongleze cu genuri noi sau să citească mai multe cărți simultan.

Determinarea stilului de citire al cuiva poate fi la fel de simplu ca întrebarea „ce citești acum?” (dar este totuși cel mai bine să nu sari direct la concluzii!)

 

Mai jos sunt 15 dintre cele mai comune tipuri de cititori. Cu siguranță știi cel puțin câteva dintre acestea și s-ar putea să te identifici cu unele dintre ele.

 

 1. Cititorul de serii

Acești cititori sunt ca privitorii de pe Netflix: odată ce capătă sentimentele pentru un grup de personaje sau pentru stilul unui anumit scriitor, nu se pot opri și nu se vor opri până când nu vor fi terminat toate seriile.

 

 1. Prețiosul

Nici să nu te gândești să-i oferi acestui cititor o carte de dragoste de tip paperback din supermarket. Aceștia se mândresc cu cunoștințele lor despre clasici sau cu privire la orice carte pe care foștii președinți sau savanți influenți o au trecută în listele lor de lectură.

Ei nu vor să fie deranjați cu ficțiunea de mass-market sau orice ar citi unii dintre noi atunci când stau la plajă, așa că, dacă nu ești un „snob literar”, s-ar putea să nu găsești prea multe lucruri de discutat în ceea ce privește lista ta de cărți.

 

 1. Jucătorul

În acest cititor există o mulțime de iubire (shh…nu le spune celorlalți). Jucătorului nu îi place să aleagă anumite cărți pe care le consideră favorite și datorită abilităților multi-tasking, nu trebuie să facă asta.

Aceștia pot începe dimineața cu o carte de dezvoltare personală și să adoarmă seara cu un roman de dragoste în mână. Nu toată lumea poate gestiona acest tip de jonglerie, dar Jucătorul face să pară ușor.

 

 1. Nestatornicul

Nestatornicul ar putea avea câte o carte aparținând fiecărui gen pe lista lor de lectură, dar, odată ce au început, au probleme în a vedea sensul, în a continua și nu-și mai pot îndeplini treaba.

Spre deosebire de Jucător, care știe să răspândească dragostea în jurul său, Nestatornicul tinde să se plictisească repede – așa că merge mai repede spre orice îi atrage atenția. Ai putea construi o fortăreață din toate cărțile pe jumătate citite pe care le-au strâns de-a lungul vieții.

 

 1. Recititorul

Oricare ar fi fost intențiile bune pe care le-ai avut atunci când ai recomandat o carte nouă Recititorului, acesta cel mai probabil ți-a zâmbit politicos înainte de a aduce în discuție pentru a 100-a oară unicul și singurul romanul preferat, uitând sugestia ta pentru totdeauna. Nu sunt neapărat blocați într-o zonă de confort, dar recititorului știe ce îi place.

Este practic opusul Jucătorului: după ce se familiarizează cu o carte sau cu un autor, este loiali pe viață. Și-a găsit drumul și nu are niciun motiv să se rătăcească.

 

 1. Nihilistul

Deși mulți dintre noi au ajuns să aprecieze avantajele unui e-book, Nihilistul refuză să se conformeze. El își dorește simțul, mirosul și confortul paginilor clare și nu există plăcere mai mare decât să-și vadă cărțile peste tot prin casă.

Tehnologia este un zeu pentru o mulțime de lucruri, dar îți pierzi timpul încercând să-i spui Nihilistului cât de ușoară este viața cu un Kindle.

 

 1. Nerăbdătorul/Nemuritorul

În clasicul lui Nora Ephron  „Când Harry o întâlnește pe Sally”, Harry explică că îi place mai întâi să citească ultima pagină a unei cărți, așa că, în cazul în care moare, va ști cum se termină.

Acești cititori adoră să facă la fel și o vor face în continuare, indiferent dacă tu crezi că este o strategie înțeleaptă sau o crimă. Ah, și dacă te gândești să le planifici o petrecere surpriză, nu face asta.

 

 1. Tocilarul (non-ficțiune)

De la dezvoltare personală, enciclopedii, memorii de călătorie, până la cărți de istorie și multe altele, Tocilarul preferă faptele în detrimentul ficțiunii. Vor devora numere, evenimente istorice și tot felul de povești din viața reală. Și nu greșesc – până la urmă, viața este plină de povești grozave.

În plus, dacă îți place să mai afli câte o informație despre viață, „Tocilarul” ar trebui să fie cel mai bun prieten al tău.

 

 1. Consumatorul (de ficțiune)

La celălalt capăt al firului stă Consumatorul, care tinde să se plictisească de faptele reale, simple. Nu îl interesează să citească despre modul în care lucrurile sunt sau au fost; își dorește povești din alte lumi, alte vremuri sau alte dimensiuni.

Dar asta nu înseamnă că personajele nu sunt reale pentru ei: încearcă să vorbești cu un superfan Harry Potter timp de 5 minute și ai impresia că a studiat la Hogwarts împreună cu Ron și Hermione.

 

 1. Fanul

Unor cititori le place să vadă ecranizarea cărților, imediat ce le-au terminat de citit. Unii nu, susțin că filmele nu sunt niciodată la fel de bune ca acele cărți care le-au schimbat viața. Și unii preferă încă un traseu: după ce s-au îndrăgostit de personajele de pe marele ecran, decid să apuce de carte.

woman watching tv, eating popcorn.

Este un pic ciudat? Poate. Au mai făcut-o și alții înainte? Absolut. Deci nu judecăm.

 

 1. Căutătorul (de catharsis)

Unii cititori adoră să plângă la o carte bună. Și o carte bună ar trebui să „deschidă” oricum aceste simțuri, așa că este posibil să devii vulnerabil. Indiferent dacă te face să râzi, să suspini sau să te simți nostalgic, Căutătorul este aici pentru a simți totul.

El se poate atașa atât de emoțional încât experimentează bucuria când un personaj se îndrăgostește sau durerea când unul moare. Dacă te-ai gândit vreodată să te gândești la un personaj pe măsură ce îți petrezi ziua, nu mai e cale de întoarce – vei fi învestit emoțional.

 

 1. Clubman-ul

„Clubistul” ia cele mai multe decizii de lectură bazându-se pe discuțiile din clubul de carte sau pe recomandările de carte pe care le fac celebritățile.

„Clubistul” nu se află într-o companie proastă – figuri proeminente precum Barack și Michelle Obama, Mark Zuckerberg și Oprah Winfrey sunt cunoscute pentru împărtășirea listelor lor de lectură. Dacă ai probleme în a găsi următorul titlu, întreabă un „Clubist” ce mai citește.

 

 1. Jurnalistul

Poate îți amintești că, odată, profesorul de română din liceu ți-a făcut observații despre felul în care arată caietele și cărțile tale.

Jurnalistul își ia notițe tot timpul din pasiune. Micile notițe, marginile pline de citate și caietele vechi plinde de însemnări ar putea spune probabil o poveste mai interesantă decât cartea însăși. A lua notițe în timp ce citești (fie că este ficțiune sau non-ficțiune) poate fi o modalitate excelentă de a prelucra informația și de a reflecta asupra propriilor gânduri.

 

 1. „Vacanționerul”

Viața este grea și uneori nu prea avem timp de nimic. Uneori, singura șansă de a te afunda într-o carte bună este în vacanță. „Vacanționerul” sau cititorul de vacanță adoră să se relaxeze în companie unei cărți care le face cu ochiul, fie că se răsfață pe o plajă, călătorește cu trenul sau stă în curte cu un pahar de vin.

Citesc din plăcere, așa că nu se limitează la un singur gen sau la o carte anuume, cum ar fi Prețiosul. Ei nu au mult timp liber, așa că atunci când ajung să se relaxeze, ei aleg ceea ce îi face fericiți, indiferent dacă plaja lor ideală este citită într-un thriller sau într-o nuvelă romantică.

 

 1. Romanticul incurabil

Probabil că ai ghicit, dar „Romanticul incurabil” este un fan nebun al romanelor cu caracter romanțios și nu îi pasă ce ar crede Prețiosul sau Tocilarul. Poți găsi probabil orice roman de dragoste scris vreodată pe rafturile lui, împreună cu o varietate de romane istorice.

Și când se anunță în sfârșit și ecranizarea vreunui roman de dragoste, Romanticul nostru incurabil cu siguranță va avea ceva de spus despre asta!

 

Un milion de moduri de a citi

Lectura este o experiență foarte personală, deci are sens că diferiți cititori au propriile lor stiluri de citire. S-ar putea să constați că ești unul dintre cei 15 de mai sus sau poate o combinație între aceștia.

Indiferent de stilul tău de lectură, continuă să faci ceea ce funcționează pentru tine. Viața este prea scurtă pentru a te lipsi de cărțile pe care le iubești cu adevărat!

 

Tu ce tip de cititor ești?

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *