Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

15 pași de cultivare a abilităților de învățare continuă și de a rămâne competitiv

15 pași de cultivare a abilităților de învățare continuă și de a rămâne competitiv

Presupunând că sistemul de învățământ nu „ți-a zdrobit sufletul”, învățarea este o activitate excelentă. A învăța nu este ceva imposibil, nu este ceva greu, nu este ceva care trebuie să forțeze, să impună, să oblige. Îți extinde punctul de vedere. Îți oferă noi cunoștințe pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți calitatea viații. Este important pentru dezvoltarea personală. Actul învățării poate fi o sursă de plăcere.

 

„Nu am lăsat niciodată școala să interfereze cu educația.” – Mark Twain

 

Dar, într-o lume aglomerată, în care trebui să îndeplinim o mulțime de sarcini, în care alergăm și încercăm să găsim cât de puțin timp pentru noi, poate fi adesea greu să te încadrezi în timp pentru a învăța orice nu este esențial. Și până la urmă, ce este esențial? Trebuie să învățăm ceva anume sau pur și simplu să ne bazăm pe instinct și să ne însușim cât mai mult lucruri? Singurele lucruri învățate sunt cele care trebuie să fie. Tot ce este dincolo de asta este considerat frivol. Chiar și cei care apreciază practica învățării pe tot parcursul vieții, pot găsi dificil efortul.

Iată câteva sfaturi pentru instalarea obișnuinței învățării continue:

 

① Să ai întotdeauna o carte la tine

Nu contează dacă îți ia un an sau o săptămână ca să citești o carte. Încearcă întotdeauna să ai o carte pe care să o citești și să o iei cu tine, astfel încât să o poți citi atunci când ai timp.

Dacă îți lași câteva minute între activitățile principale dintr-o zi, poți citi o carte pe săptămână. Și dacă te ambiționezi, poți citi cel puțin cincizeci de cărți în fiecare an.

 

② Să ai o listă: „de învățat”

Cu toții avem liste de făcut. Acestea sunt sarcinile pe care trebuie să le îndeplinim. Încearcă să ai o listă „de învățat”. Poți scrie idei pentru noi domenii de studiu, o carte pe care ai vrea să o citești, un subiect care te interesează, o abilitate care crezi că trebuie dezvoltată.

Poate că ți-ar plăcea să-ți însușești un limbaj nou sau să citești operele lui Shakespeare. Orice lucru care te motivează, scrie-l.

 

③ Să ai mai mulți prieteni intelectuali

Începe să petreci mai mult timp cu oameni care gândesc. Nu doar oameni inteligenți, ci și oameni care investesc mult timp în învățarea deprinderilor noi. Obiceiurile lor se vor lipi de tine fără să-ți dai seama.

Și mai mult, probabil că vor împărtăși o parte din cunoștințele lor cu tine.

 

④ Să ai o gândire ghidată

Albert Einstein a spus cândva că „orice om care citește prea mult și își folosește creierul prea puțin se încadrează în obiceiurile leneșe de a gândi.”

Pur și simplu, studierea înțelepciunii altora nu este suficientă, trebuie să gândești singur și să fii sigur pe tine. Petrece timp meditând sau contemplând ideile pe care le-ai învățat.

⑤ Să pui lucrurile în practică

Învățarea bazată pe competențe este inutilă dacă nu este aplicată. Citirea unei cărți în limbajul C ++ nu înseamnă același lucru cu scrierea unui program. Studierea picturii nu reprezintă același lucru cu a alege o pensulă și a picta cu ea. Dacă cunoștințele tale pot fi aplicate, pune-le în practică.

În această epocă a informației, suntem cu toții expuși la o mulțime de informații, dar este important să re-învățăm cum să învățăm, astfel încât să punem în practică cunoștințele.

 

⑥ Să-i poți învăța și pe alții

Dacă le comunici ideile tale celorlalți, este posibil ca, în felul acesta, să fixezi și să solidifici ceea ce ai învățat.

Începe un blog sau discută asupra unor idei cu un prieten.

 

⑦ Să găsești noi stimuli pentru a învăța

Unele forme de învățare sunt ușor de digerat, dar adesea lipsește substanța.

Îți poți curăța periodic „cititorului de feeduri” pentru blogurile/paginile la care te abonezi. Blogurile pot fi o sursă puternică de idei noi. Dar, la fiecare câteva luni, sunt unele informații peste care treci pur și simplu sau care nu au conținut atât de bogat.

La fiecare câteva luni, găsește noi surse de informație și concentrează-te pe ceea ce contează.

 

⑧ Să poți învăța în grupuri

Învățarea continuă nu înseamnă să petreci timp printre manuale prăfuite. Alătură-te anumitor grupuri sau organizații  în care poți învăța abilități.

Atelierele și evenimentele de învățare în grup pot face din procesul de învățare o experiență socială distractivă.

⑨ Să ai o privire de ansamblu

Nu poți adăuga apă într-un pahar plin. Încearcă mereu să menții o distanță de orice idee. Prea multe convingeri înseamnă pur și simplu prea puține căi pentru idei noi. Caută în mod activ informații care contrazic viziunea ta despre lume.

Mințile noastre nu pot fi de încredere întotdeauna, dar putem face asta pentru a fi mai înțelepți și pentru a ne forma o imagine de ansamblu. Și dacă știm mai multe răspunsuri pentru o întrebare, îi putem înțelege mai ușor și pe ceilalți, ale căror opinii pot fi diferite față de ale noastre.

 

⑩ Să găsești locuri de muncă unde se încurajează învățarea

Alege o carieră care încurajează învățarea continuă. Dacă ai un loc de muncă unde nu ai prea multă libertate intelectuală, ia în considerare trecerea la un domeniu care face acest lucru.

Nu-ți petrece patruzeci de ore din săptămână la un job care nu te provoacă.

 

⑪ Să începi un proiect

Propune-ți să faci ceva ce nu știi cum se face, dar care te pasionează. Învățarea „forțată” în acest fel poate fi distractivă și provocatoare. Dacă nu știi nimic despre computere, încearcă să construiești unul, dacă nu ai citit un roman SF, cumpără o carte și începe o aventură, iar dacă te consideri un artist netalentat, încearcă să faci un tablou.

 

⑫ Să îți urmezi intuiția

Învățarea pe tot parcursul vieții este ca și cum ai rătăci prin sălbăticie. Nu poți fi sigur la ce să te aștepți și nu există întotdeauna un obiectiv final în minte.

Lăsându-ți intuiția să te ghideze, poți face educația și procesul de învățare mai plăcute.

⑬ Să îți acorzi 15 minute în fiecare dimineață

Oamenii productivi se trezesc mereu devreme. Folosește primele cincisprezece minute ale dimineții ca perioadă pentru a învăța.

Dacă ți se pare groaznică ideea, s-ar putea să dorești să aștepți puțin. Dar nu amâna foarte mult acele 15 minute care sunt doar pentru tine, deoarece mai târziu vei fi asaltat de toate acitivitățle și sarcinile ce țin de job și nu vei mai avea timp. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

 

⑭ Să culegi roadele

Află informații pe care le poți utiliza ulterior. Întâlnirea unei situații în care poți să-ți folosești abilitățile învățate și în care poți demonstra că ești competent pot fi o sursă de mândrie.

 

⑮ Să faci din învățare o prioritate

Puține forțe externe te vor convinge să înveți. Dorința trebuie să vină din interior. După ce decizi că învățarea pe tot parcursul vieții ar trebui devină un obicei, depinde doar de tine să faci acest lucru să devină o prioritate în viața ta.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *