Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

15 cărți despre război care îți vor stârni interesul

15 cărți despre război care îți vor stârni interesul

La romanele consacrate încă din perioada războiului, la filmele turnate (cele artistice şi documentare), la zecile de articole de specialitate de până azi, se mai adaugă şi aceste cărți care încearcă să surprindă prin ineditul particular. În ce constă acest „inedit” – citi­torul interesat va afla, desigur, după ce va parcurge cartea până la ultima filă. Oricum, ne asigură autorii și cititorii, lectura va fi una mai mult decât instructivă şi agreabilă.

 

 Amazoanele văzduhului 

 

 

„Legendele Escadrilei Albe”, „Femeile-şoim de la AviaSan”, „Din tainele amazoanelor celeste”, „Ambuscadă în Munţii Iaila”, „Povestea secretă a unor fotografii” sunt capitolele de bază ale acestei cărți cu patru dintre cele mai valoroase aviatoare ale României în prim-plan. În fond, veritabile „zeiţele cu aripi de fier” despre care mulți alți jurnalişti au aflat cu plăcută surpriză, la vremea lor, şi n-au stat pe gânduri să le dedice sute de pagini.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 

 Confesiunile unui țârcovnic. Jurnal de război 1916–1918 

 

 

Războiul „ţârcovnicului” Marin I. Predescu este cu atât mai valabil, cu cât este prins în condeiul unui profesionist, ziarist important la vremea lui. Deşi scrisă în fugă şi redusă ca dimensiune, avem de-a face cu o carte mare, una cum nu credeam să se fi scris în legătură cu participarea noastră, a românilor, la Primul Război Mondial. O dramă tratată în registru grav, dar în esenţă ironic şi autoironic, totodată cât se poate de sinceră. Cartea unui oltean autentic.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 

 Așii aviației regale 

 

Adunate pentru întâia oară în volum, portretele, interviurile, microstudiile şi eseurile relative la cei mai temerari dintre „şoimii” de ieri ai armatei româ­ne – pe patru dintre aceştia autorul având şansa să-i întâlnească personal –, cărora li se adaugă un calup de documente din arhive şi câteva portrete foto menite să completeze, fie şi la nivel de sugestie, galeria aşilor, a marilor maeştri ai manşei şi, nu în ultimă instanţă, a eroilor Aeronauticii Regale, demonstrează cu asupra de măsură, că deşi înfrântă la finele conflagraţiei mondiale, România a avut profesionişti redutabili care, atunci când teh­nica le-a permis, s-au bătut de la egal la egal cu cei mai bine plătiţi „mercenari” ai lumii, indiferent că au fost ruşi, ameri­cani, britanici sau chiar germani și unguri pe finalul războiului.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 Războiul lupilor păduchioși. Confesiunile unui Fahnenjunker 

 

O poveste de front reală, inspirată din trecutul lui Ioan Leonte, la rândul său fost Leutnant în Wehrmacht şi, caz unic în istoria armatei române din toate timpurile, pus în situaţia de a coman­da, ca Fahnenjunker (cadet, viitor ofi­ţer), pe perioada Frontbewährung-ului (stagiului de front), adică vreme de aproape 100 de zile (martie-iunie) ale aceluiaşi fatidic an ’43 – pentru arma­tele Axei angrenate în Est, desigur – un pluton de infanterişti nemţi aflat pe poziţie în prima linie, la doar câţiva kilometri de suburbiile Moscovei.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 

 Revoluția inocenților. Interviuri despre evenimentele din Decembrie 1989 

 

Începând cu „spovedania” fostului co­mandant al „plutonului” care i-a exe­cutat pe Nicolae Ceauşescu şi pe soţia sa în Decembrie 1989, la Târgovişte, şi continuând, conform ordinii alfabetice, cu o serie de alte figuri importante im­plicate în acele evenimente dramatice din istoria României, în Revoluţia inocenţilor sunt grupate o serie de mărturii şi judecăţi de valoare aparent ştiute şi totuşi captivante prin stilul dinamic şi elegant de redare impus de autor, totodată prin paradele abile ale intervievaţilor, atenţi ca nu cumva să se descopere mai mult decât trebuie într-un joc fără miză şi totuşi nu mai puţin periculos din punctul de vedere al ima­ginii şi stimei de sine.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 Vânătorii negri. Ultimul comando românesc al lui Hitler 

 

Chiar dacă nu au apucat să facă istorie, „vânătorii negri” – cum au fost denumiţi, conspirativ, membrii formaţiunii comandate de Sturmbannfuhrer-ul Ion Tobă-Hatmanu, din cadrul Jagdwerband Kommando Skorzeny, în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial –, aceştia nu sunt închipuirea autorului… Cartea de faţă demonstrează că „vânătorii negri” au existat în realitate, ba mai mult, s-au aflat la mai puţin de o lovitură de gong de rolul vieţii lor.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 

 

 Secolul tanchiștilor. Publicistică, note de lector și confesiuni 

 

Axată pe articolele din presa militară și din revistele de informare istorică publicate în intervalul 1998–2010, cu deosebire, autorul acoperă, practic, prin detaliile de conținut, un întreg secol reprezentativ pentru arma tancuri în România, practic din 1919, când armata română a fost dotată cu primele „care de luptă” de producție franceză și până azi, în „era” tancului românesc modernizat cu numele de cod „Bizonul”.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 

 

 Ziua cea mai neagră a indienilor cu două pene. File din biografia asului Dan Vizanty 

 

Cartea pune accentul pe ziua de 10 iunie 1944 când, caz unic în istoria aviației române, dar și americane, vânătorii lui Dan Vizanty, cu el în frunte, pilotând „demodatele” IAR-uri 81 autohtone, au făcut prăpăd în rândurile aviației de invazie inamice, doborându-i în câteva minute 24 de aparate Lightning (P-38). Americanii înșiși vor recunoaște că „românii au făcut prăpăd” în rândurile lor. Evident, „greșeala” nu se va mai repeta, ceea ce nu-l împiedică pe autor ca, plecând de aici, să-i contureze o biografie mai mult decât cuprinzătoare eroului nostru.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 Pumnul de fier. Confesiunile colonelului Gheorghe Cojocea, fost Leutnant în Wehrmacht 

 

 

Pumnul de fier urmează memoriile unui român ajuns să lupte, sub steagul Wehrmacht-ului, la Kursk (vara anului 1943), în cea mai mare bătălie de blindate din istoria războaielor lumii.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 

 

 

 Doi ani de foc pe Messerschmitt. Jurnal de front 

 

Un fascinant „jurnal de război”, în fond însemnările zilnice, atât de pe Frontul de Est, cât și de pe Frontul de Vest, dintre 14 august 1943–9 mai 1945, ale locotenentului Ion Dobran, alias „Fachirul”, actualmente general-maior în retragere. Ultimul as al aviației române de război și primul dintre vânătorii noștri care a trecut bariera a 100 de ani de viață, cu 13 avioane inamice distruse, 340 de misiuni la inamic și 74 de lupte aeriene în palmares, pilot pe Messerschmitt Me 109G în Escadrila 48 din Grupul 9 Vânătoare. Un erou autentic, un scriitor cu atât mai veridic și interesant.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 Evadare din Eden. Destinul asului Florea Chifulescu, primul român salvat cu parașuta dintr-un avion avariat 

 

Romanul Evadare din Eden evocă – dincolo de cortina înşelătoare a poveştii de viaţă a inadaptatului Bogdan Zlatcu – odiseea ofiţerului de echipaj Florea Chifulescu, alias „Călăul”, personaj real, primul pilot român salvat cu paraşuta dintr-un avion avariat, al cărui destin va fi marcat implacabil de nefasta „zodie roşie” sub care a nimerit România după 23 august 1944.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 

 

 Vorbește Radio România Mare! 

 

„Radio România Mare” – cu componenta „pilot” Radio Ardealul, într-o primă fază, apoi cu Erdélyi Magyar Rádió, Székely Földi Rádió și, respectiv, cu Sender Gross-Rumänien – a avut drept scop „lupta cu toate armele” împotriva granițelor stabilite prin Acordul (Dictatul) de la Viena, din 30 august 1940.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 RUSIA EXPLODEAZĂ. Planul secret pentru resuscitarea KGB-ului 

 

Autorii încearcă să demonstreze că problemele de bază ale Rusiei contemporane nu sunt cauzate de reformele radicale din perioada liberală a mandatelor lui Boris Elţin, ci de rezistenţa pe faţă ori clandestină a serviciilor secrete ruse faţă de aceste reforme. Aceste servicii au dezlănţuit primele două războaie cecene, ca să îndepărteze Rusia de pe calea democraţiei, îndreptând-o către dictatură, militarism şi şovinism. Un volum despre tragedia care a cuprins întreaga Rusie, despre şanse risipite, vieţi pierdute şi o ţară pe moarte. Li se adresează celor capabili să recunoască adevărul despre trecut şi care nu se tem să influenţeze viitorul.

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 Carnete de război 1916-1917 

 

„Mi-am imaginat efortul şi anxietăţile lui din timpul rezistenţei disperate de la Azuga şi de pe Valea Cerbului, apoi incomensurabila dramă morală, totodată şi schiloditoare fizic, a retragerii, de-a lungul unei singure nopţi de iarnă, infinit de lungă, pe Valea Prahovei, ce se deschidea în câmpie printre câmpurile petrolifere în flăcări, abaterea către Buzău, urmată de istovitoarea mărşăluire în retragerea către Moldova.” – D. Romalo

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

 

 

 Secolul roşu. De la revoluţia bolşevică la Putin 

 

O analiză amănunțită a evenimentelor și schimbărilor întâmpinate în ultimul secol de Federația Rusă, prin opiniile a două dintre cele mai interesante personalități ale culturii contemporane.

De la revoluția bolșevică la Războiul Rece, de la perestroika la venirea la putere a lui Vladimir Putin, Rusia a cunoscut în secolul al XX-lea evenimente decisive, cu repercusiuni geopolitice majore. În ce fel am putea judeca oare anii cruciali care au determinat una dintre cele mai mari schimbări din istorie?

 

Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

 

 

 

Pentru mai multe titluri accesează categoria:

ISTORIE

Scris de

Comment (1)

  • Ochiipeea Reply

    Cu siguranță, aceste lecturi se anunță a fi atât instructive, cât și pline de satisfacție pentru pasionații de istorie și aviație. Aștept cu nerăbdare să le descopăr și să mă las prins în lumea lor.

    17 septembrie 2023 at 20:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *