Meniu
14 martie – ziua numărului Pi, ziua reumplerii capsatoarelor și ziua moliilor

14 martie – ziua numărului Pi, ziua reumplerii capsatoarelor și ziua moliilor

 Ziua numărului Pi 

Pe 14 martie se celebrează ziua internațională a matematicii – ziua numărului Pi. De ce tocmai această zi? Ei bine, primele trei cifre ale lui Pi sunt 3 1 și 4.  Alegând formatul lună/zi, reiese ziua de 14 martie.

Numărul Pi este o constantă matematică care reprezintă raportul algebric dintre circumferința și diametrul oricărui cerc din spațiul euclidian. Este aceeași valoare ca raportul dintre aria unui cerc și pătratul razei sale. Valoarea constantei sale este egală cu aproximativ 3,14159, în notația zecimală obișnuită. Pi (π) este una dintre cele mai importante constante din matematică și fizică și numeroase formule implică folosirea sa. Matematicianul galez William Jones a propus primul în anul 1706 simbolul π (Pi). Acesta nu a fost primul matematician care a înțeles exact faptul că raportul dintre circumferința cercului și diametrul său reprezintă un număr care sfidează calculele, însă a fost primul care a decis ca acest raport să fie denumit în acest fel. El a sugerat acest simbol ca o abreviere pentru cuvântul perimetru.

 

 Ziua reumplerii capsatoarelor 

Ți s-a întâmplat să trebuiască să capsezi un teanc de hârtii şi să-ți dai seama că nu mai sunt capse în capsator? Ziua în care se umple capsatoarele (#FillOurStaplersDay) încurajează oamenii să îşi facă timp pentru a-şi aproviziona capsatoarele şi să evite o astfel de situaţie enervantă.
În secolul al XVIII-lea, meşterii francezi au confecţionat un capsator pentru regele Ludovic al XV-lea. Potrivit legendei, capsele folosite erau făurite din aur, încrustate cu pietre preţioase şi marcate cu însemnele casei regale. Întrucât hârtia a devenit disponibilă pe scară largă abia în secolul al XIX-lea, oamenii aveau nevoie de o modalitate de a ţine documentele împreună. În 1866, George McGill a primit patentul pentru un fixator flexibil confecţionat din alamă (astrosens.ro). Capsatorul aşa cum îl ştim noi astăzi, prevăzut cu un şir de capse pe un canal, a fost inventat în 1937 de Compania americană Swingline, un design care nu s-a schimbat foarte mult de atunci.

 

 Ziua moliilor 

Ziua moliilor (#Moth-erDay) este dedicată aprecierii naturii fascinante a acestui grup de insecte. Știu, sunt enervante și mănâncă hainele ar spune unii, dar aceste insecte nu sunt chiar atât de dezgustătoare. Nu le subestima! Moliile reprezintă unul dintre cele mai diverse grupe de organisme, existând un număr de specii cuprins între 150.000 şi 500.000 la nivel global.
Moliile posedă un sistem complex de camuflaj care i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să studieze şi să definească camuflajul în lumea animală. Moliile pot fi diurne sau nocturne, unele migrează, altele se hrănesc cu flori, iar dimensiunile lor variază de la un vârf de creion la statura unei păsări mici. Unele sunt chiar drăguțe și cu siguranță zboară cu gânduri pașnice.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *