Meniu
13 ianuarie 1854: primul patent pentru acordeon pe teritoriu american

13 ianuarie 1854: primul patent pentru acordeon pe teritoriu american

­čöŐ Muzica este pretutindeni ├«nc─â din timpuri ├«ndep─ârtate. Instrumentele muzicale s-au perfec╚Ťionat de-a lungul anilor ╚Öi ast─âzi avem ocazia s─â ascult─âm sunete ╚Öi muzic─â cu adev─ârat emo╚Ťionante. Ap─ârut relativ t├órziu ├«n peisajul muzical european ╚Öi fiind considerat ast─âzi mai cur├ónd reprezentativ pentru muzica de petrecere balcanic─â, acordeonul este ├«ns─â ├«nt├ólnit ╚Öi ├«n America de Sud ╚Öi de Nord – f─âc├óndu-╚Öi sim╚Ťit─â prezen╚Ťa mai ales ├«n muzica popular─â, folk; dar se pare c─â Europa r─âm├óne prima cas─â a acestui instrument, continentul unde ar fi ap─ârut primele modele, de╚Öi str─âbunicul acordeonului ar putea avea origini chiar ├«n China.

 

­čöŐ Acordeonul are o istorie lung─â. Printre componentele principale care alc─âtuiesc instrumentul se num─âr─â: stuf, burdufuri, tastatura ╚Öi sec╚Ťiunea bas. Povestea acestor piese va ajuta la descoperirea ╚Öi evolu╚Ťia surprinz─âtoare a acordeonului.┬áTotul a ├«nceput de la un instrument chinezesc antic de v├ónt care era cunoscut sub numele de Cheng sau Sheng. La instrumentul Cheng se c├ónta printr-o suflare de aer ├«n piesa bucal─â de lemn care se ata╚Öeaz─â la o t─ârt─âcu╚Ť─â ╚Öi ├«n care sunt monta╚Ťi diver╚Öi muguri de bambus de diferite lungimi. Data aproximativ─â a invent─ârii este necunoscut─â, dar se crede c─â ar fi mai mult de 2000 de ani.

 

­čöŐ┬áCyrillus Damian din Viena este adesea amintit pentru crearea instrumentului. Acum se crede c─â Friedrich Buschmann din Berlin a fost prima persoan─â care a construit ┬ámodelul de baz─â pentru acordeon ├«n 1822. Cu toate acestea, Damian a fost, de fapt, cel care a brevetat numele de ÔÇ×acordeonÔÇŁ, ├«n 1829.

 

­čöŐ┬áImpactul ╚Öi succesul acordeonului au fost at├ót de mari ├«nc├ót nu doar orchestrele de amatori, majoritatea lor categoric talenta╚Ťi, l-au adoptat foarte repede, ci chiar ╚Öi muzicienii cu o educa╚Ťie ÔÇ×clasic─âÔÇŁ au fost atra╚Öi de noile posibilit─â╚Ťi de expresie.

Scris de

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *