Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

117 ani de la nașterea lui Salvador Dalí

117 ani de la nașterea lui Salvador Dalí

117 ani de la nașterea lui Salvador Dalí

Salvador Dalí, maestrul suprarealismului și probabil cel mai excentric artist din istorie, este cunoscut pentru perspectiva sa inovatoare asupra subconștientului, a relației sale apropiate cu psihoanaliștii freudieni și pentru modul în care a explorat nebunia sufletului uman.

Suprarealismul lui Dalí nu s-a limitat doar la artă. Artistul a avut o viață la fel de bizară: avea o înclinație spre sadomasochism, o obsesie pentru Hitler, dar și o oroare față de lăcuste și castrare. Cu siguranță, excentricitățile lui Salvador Dalí sunt la fel de uimitoare ca opera sa.

Salvador Dalí, pe numele său întreg Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech este originar din provincia Catalonia. Astăzi este ziua lui de naștere, astfel că ți-am pregătit o listă de lucruri pe care poate nu le știai despre el:

 

► Salvador Dalí a avut un frate, care a murit cu nouă luni înaine de nașterea sa. Artistul credea că este reîncarnarea fratelui său, iar acest lucru se observă și în operele sale. „Eu m-am născut dublu, cu un frate în plus, pe care a trebuit să-l ucid ca să-mi ocup locul meu şi ca să-mi obţin propriul meu drept la propria mea moarte.”, spunea Dalí despre fratele lui.

► Dalí a proiectat logo-ul firmei Chupa Chups, în anul 1969.

► Salvador Dalí nu a crezut niciodată în ideea de artist sărac. Așa că a adoptat un stil de viață risipitor, dar și lacom. Se spune că obișnuia să deseneze pe spatele cecurilor cu care plătea la restaurant, știind foarte bine că nimeni nu ar fi încasat vreodată un cec pe care se afla o operă originală a lui Dalí. Aviditatea artistului pentru bani l-a și determinat pe prietenul său suprarealist, André Breton, să-l poreclească „Avida Dollars”: o anagramă a numelui său, care se traduce aproximativ prin „avid după dolari”.

► Relația lui Salvador Dalí cu soția sa, Gala, era mai degrabă o obsesie maniacală decât o relație de dragoste. Fosta profesoară născută în Rusia l-a părăsit pe prietenul lui Dalí, poetul Paul Éluard, pentru celebrul artist și a fost muza lui până când a murit. Dalí i-a cumpărat Galei un castel în Pubol, Spania, pe care l-a decorat cu propriile sale opere. Cu toate acestea, artistul nu avea voie să intre în castel decât cu permisiunea scrisă a Galei.

► Era celebru faptul că Dalí are tendințe sadomasochiste. În copilărie, se arunca pe scări, spunând că „durerea era nesemnificativă, iar plăcerea era imensă”. Mai mult, tot în copilărie și-a împins un prieten de pe un pod înalt de 4,5 metri. De altfel, sadomasochismul este prezent în multe dintre operele lui Salvador Dalí, inclusiv în scurtmetrajul „Câinele andaluz”, faimoasa sa colaborare cu Luis Bunuel, în care ochiul unei tinere este retezat cu un brici.

► În anii ’60, Salvador Dalí și-a luat un animal de companie mai neobișnuit… un leopard. Felina avea și un nume, Babou. Dalí își lua animalul peste tot, iar când oamenii din jur se panicau le spunea că este o pisică normală, peste care a pictat un model de leopard.

► În 1936, excentricul artist s-a decis să țină o conferință la Expoziția Internațională Suprarealistă din Londra îmbrăcat într-un costum antic de scafandru, izolat fonic – care trebuia să-l reprezinte pe Salvador Dalí scufundându-se în adâncurile subconștientului. Din păcate, costumul i-a dat mari bătăi de cap pictorului, iar când acesta a început să se sufoce, cei din audiență au crezut că sufocarea face parte din show. Când ajunsese aproape de leșin, poetul David Gascoyne i-a sărit în ajutor și l-a scos din costum.

Dalí a murit de insuficiență cardiacă la data de 23 ianuarie 1989. A avut 84 de ani.

După ce ajunge cel mai renumit artist al curentului suprarealist, Salvador Dalí (11 mai 1904 – 23 ianuarie 1989) se vede vehement criticat de André Breton, pe motiv că spaniolul nu are o poziţie clară faţă de Hitler şi că nu se alatură mişcării de stânga a avangardiştilor. Exclus din sânul mişcării care l-a consacrat, Dali exclamă înfuriat: „Suprarealismul sunt eu!”.

 

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *