Meniu
11 tipuri de scriitori: care este stilul tău?

11 tipuri de scriitori: care este stilul tău?

✍ ✍ ✍ 11 tipuri de scriitori: care este stilul tău? ✍ ✍ ✍

Nicun scriitor nu este exact la fel. Unii pot dezvălui 10 capitole înainte de micul dejun, în timp ce alții au nevoie de luni pentru a-și organiza gândurile și pentru a produce o operă detaliată. Unora le place să scrie doar cu pixul lor norocos, iar alții își fac cel mai bine treaba îmbrăcați în pijamalele lor preferate.

Din fericire, nu există o soluție, o modalitate corectă sau greșită de a scrie (exceptând faptul de a nu scrie deloc). Desigur, ar trebui să aibă sens și coerență ceea ce scrii, dar stai liniștit, nu există rețeta perfectă. Cu timpul vei deveni cel mai bun.

 

Mai jos sunt 11 tipuri de scriitori pe care probabil le recunoști (sau te identifici cu acestea). Care este stilul tău?

 

✍ Romancierul chinuit

Acești scriitori nu sunt niciodată mulțumiți. De fapt, pot petrece ani întregi pentru a rescrie ultimele trei capitole ale romanului lor înainte de a lăsa pe cineva să-l vadă. Poate că sunt perfecționiști sau, pur și simplu, s-au atașat atât de mult de povestea lor încât vor să facă cel mai bun lucru posibil și să facă dreptate personajelor.

Ernest Hemingway, de exemplu, a rescris finalul cărții „Adio, arme” de 47 de ori, în timp ce F. Scott Fitzgerald a continuat să rescrie „Marele Gatsby” mulți ani după ce a fost publicat.

Pe romancierul chinuit îl poți găsi, probabil, în biblioteca sau în biroul lui, bând o mulțime de căni cu cafea (sau alte substanțe, în funcție de oră) și aruncând din nou câteva pagini la coșul de gunoi.

 

📕 Este posibil să fii Romancier chinuit dacă:

🖋 De multe ori ești numit perfecționist

🖋 Preferi să-ți ocupi timpul cu sarcini importante

🖋 Îți verifici temeinic munca

🖋 Te obsedează să găsești cuvintele perfecte

 

 

✍ Vitezomanul

La celălalt capăt al spectrului de stiluri de scriere se află Vitezomanul. Când acești scriitori au o idee, știu să alerge pentru a-și îndeplini scopul. Talentul lor constă în capacitatea de a-și formula ideile în mod clar și rapid (deși nimeni nu neagă că vor avea nevoie de un editor bun odată ce au terminat).

Ian Fleming s-a remarcat destul de rapid când s-a dus să-și producă seria James Bond (a înregistrat în medie aproximativ șase săptămâni pentru fiecare tranșă).

Desigur, viteza unui scriitor s-ar putea schimba în funcție de ce tip de carte scrie, cât de multe cercetări trebuie să facă și alți factori. Dar, în general, odată ce un Vitezoman primește acel stilou, nu-l poți opri.

 

📕 Este posibil să fii Vitezoman dacă:

🖋 Termini sarcinile foarte repede

🖋 Experimezi „explozii” de productivitate ridicată

🖋 Nu-ți pierzi niciodată cuvintele

 

 

✍ Snobul

Snobul are un stil aparte și-l vei cunoaște când îl vei întâlni. Va vorbi încontinuu despre procesul lui de scriere și despre ce mai fac persoanele importante din lumea scrisului. Citesc doar literatură de înaltă calitate și scriu exclusiv în jurnalul lor cu copertă de piele, livrată direct din Florence.

Oh, și cafeaua lor este întotdeauna neagră. Mereu.

 

📕 Este posibil să fii Snob dacă:

🖋 Îți petrecei mai mult timp vorbind despre ceea ce scrii decât să scrii

🖋 Îți place să dăruiești altora sfatul tău în ceea ce privește scrisul

🖋 Rafturile bibliotecii tale conține cărți scrise de clasici sau orice recomandări de carte făcute de președinți și persoane importante

 

 

✍ Complotistul

Complotistul nu este un fan al surprizelor. Acesta este motivul pentru care începe procesul de scriere cu un contur puternic, care prezintă toate elementele și evenimentele majore.

După ce va crea acest cadru, va transforma acest contur în proză lustruită. Sigur, există întotdeauna loc pentru o mică improvizație, dar, de obicei, nu vei găsi vreun personaj care pare a fi conceput în ultima clipă.

 

📕 Este posibil să fii Complotist dacă:

🖋 Ai principii

🖋 Urăști surprizele

🖋 Ești întotdeauna pregătit pentru orice situație

🖋 Ai o agendă detaliată

🖋 În grupul tău de prieteni, tu ai inițiativa

 

✍ Norocosul

Norocosul face ceea ce Complotistul ar considera nesatisfăcător: are o idee bună, are un început în minte și cam atât. Lasă restul lucrurilor să vină de la sine. Norocosul face o treabă dificilă fără abilitatea sau experiența necesară.

S-ar putea ca Norocosul să aibă o idee vagă despre ceea ce se va întâmpla și cum se va încheia povestea, dar acest lucru nu îl ține treaz toată noaptea.

 

📕 Este posibil să fii Norocos dacă:

🖋 Cumperi bilete doar dus pentru vacanța ta

🖋 Ești deschis către experiențe noi

🖋 Nu îți place să îți faci planuri care se întind pe o perioadă mare de timp

 

 

✍ Povestitorul

Povestitorul începe, de obicei, ca un scriitor reticent, sau chiar un Timid (vezi mai jos). Dar este ceva care arde în interiorul lui, o poveste care trebuie spusă, împărtășită.

Poate a supraviețuit unui război sau a trecut prin experiențe extraordinare de viață. Oricare ar fi, el simte o responsabilitate de a împărtăși povestea cu lumea întreagă. Aceste povești se manifestă de obicei în memorii, deși Povestitorul ar putea scrie și ficțiune.

 

📕 Este posibil să fii Povestitor dacă:

🖋 Ți s-a spus cel puțin o dată „Ar trebui să scrii o carte despre asta”.

🖋 Oamenii sunt interesați să audă poveștile din trecutul tău

🖋 Ai scris câteva jurnale

 

✍ Timidul

Timidul nu se va referi niciodată la el însuși ca scriitor. De fapt, mulți dintre oamenii din viața lui nici măcar nu știu că acesta scrie. Deși de multe ori are idei grozave și abilități bune de scris, este prea timid pentru a-și împărtăși munca cu alții. Și interzice tuturor să arunce o privire asupra muncii sale și a ceea ce a scris.

Din păcate, unele dintre cele mai bune idei ale lui îl vor urma până în mormânt, cu excepția cazului în care un prieten va intra miraculos în posesia manuscriselor lui secrete.

 

📕 Este posibil să fii Timid dacă:

🖋 Îți stochezi caietele și fișierele Word în locuri secrete

🖋 Inima ta bate cu putere la gândul că altcineva îți citește opera

🖋 Doar cei apropiați (și foarte puțini la număr) știu că scrii

 

 

✍ Introvertitul

Introvertitul nu este prea departe de Timid, dar timiditatea sa nu se concentrează în jurul faptului că el scrie.

În schimb, Introvertul are doar un defect – este introvertit. Poate fi defect, dar de cele mai mute ori acesta este atuul lui. Îl poți găsi stând singur, agățat de laptopul lui într-o cafenea. El preferă compania unui caiet/laptop/document Word decât pe cea a oamenilor, iar acest lucru este perfect pentru el.

 

📕 Este posibil să fii Introvert dacă:

🖋 Preferi compania cărților și notițelor în detrimentul oamenilor

🖋 Îți place singurătatea

🖋 Ești timid în a-ți împărtăși munca

 

 

✍ Inspiratorul

Inspiratorul poate fi inspirat oricând, în orice moment. De aceea este foarte important ca acesta să aibă întotdeauna un carnețel unde poate să noteze orice detaliu pe care îl observă. Dacă nu reușește să noteze toate ideile inspiratoare, unele dintre acestea nu vor vedea lumina zilei sau lumina unei cărți, ca să spunem așa.

Foarte rar se întâmplă să găsești un Inspirator fără inspirație, cel puțin în prima fază a procesului de scriere. Din păcate, multe dintre cele mai bune idei nu sunt utilizate în scriere deoarece Inspiratorul este mereu distras de următorul lucru care îl fascinează. El este precum o albină care zboară din floare în floare și nu știe pe care să se așeze pentru o perioadă mai mare de timp.

 

📕 Este posibil să fii Inspirator dacă:

🖋 Te inspirtă tot ceea ce te înconjoară

🖋 Deseori creezi povești despre oamenii pe care îi întâlnești

🖋 Biroul tău este acoperit cu bilețele și notițe

 

✍ Escapistul

Escapistul scrie pentru evada din această lume. Poate că are o slujbă care nu îi îndeplinește toate nevoile sau poate că nu este mulțumit de relațiile lui – dar, indiferent de ceea ce îl afectează, scrierea pentru el este precum o ușă către o altă viață, o cale către libertate.

Escapistul poate sau nu să fie un Timid și s-ar putea să îi placă să fie scriitor cu normă întreagă dacă i se oferă șansa – dar, atât timp cât va avea un stilou în mână, se va pierde într-o altă lume.

 

📕 Este posibil să fii Escapist dacă:

🖋 Ești un visător

🖋 Te simți cel mai bine când scrii

🖋 Îți imaginezi cum ar fi să renunți la jobul tău de zi cu zi și să să devii scriitor cu normă întreagă

 

 

✍ Diletantul

Diletantul este un glumeț. A încercat aproape orice tip de scriere pe care ți-l poți imagina, de la romane istorice, non-ficțiune până la romanele de dragoste.

Încearcă doar să impui limite acestor scriitori – nu vor suporta!

 

📕 Este posibil să fii Dilentant dacă:

🖋 Ai multe interese

🖋 Nu te deranjează (și chiar îți place) să încerci lucruri noi

🖋 Te adaptezi ușor

🖋 Înveți repede

 

✍ Găsește-ți stilul de scriere ✍

Indiferent de stilul tău nu te compara cu ceilalți Fiecare este unic în felul său. Învață să-ți folosești punctele forte în avantajul tău și să identifici zonele care ar putea să-ți diminueze potențialul.

Cel mai important, găsește-ți motivația de a scrise și continuă să faci ceea ce iubești în orice fel funcționează cel mai bine pentru tine. Dacă te simți gata să-ți împărtășești munca cu lumea întreagă, atunci poate ai șanse să devii un autor cunoscut.

Dacă simți că mai ai puțin de studiat, Paginarium îți pune la dispoziție o mulțme de rafturi cu o mulțime de genuri literare care te vor inspira cu siguranță.

 

Ce tip de scriitor ești? Stilul tău lipsește din listă? Așteptăm comentariile tale!

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *