Meniu
10 sfaturi despre cum să scrii o RECENZIE de carte

10 sfaturi despre cum să scrii o RECENZIE de carte

A ști cum să scrii o recenzie bună de carte nu este ceva ce poate să facă toată lumea. Există un motiv pentru care există mult mai puțini critici literari decât scriitori.

Motivul principal pentru asta este că una dintre cele mai importante părți în realizarea unei recenzii de carte este de fapt opinia celui care face această acțiune, mai degrabă decât tehnica de scriere propriu-zisă. Desigur, cu toții avem dreptul la opinie, dar pentru a ne pune eficient gândurile în scris, trebuie să respectăm anumite direcții și să respectăm un anumit format de redactare.

Odată ce ai terminat de citit cartea este timpul să începi să scrii. Iată câteva sfaturi de parcurs pentru o recenzie de succes a unei cărți.

1. Rezumă cartea în câteva propoziții

În mod clar, una dintre cele mai importante părți ale scrierii unei recenzii de carte este un scurt rezumat al acțiunii. Începe întotdeauna cu o descriere scurtă a cărții: despre ce este vorba, în ce perioadă are loc acțiunea și cine sunt personajele principale.

Încearcă să condensezi cele mai relevante aspecte ale cărții în câteva propoziții scurte, să fie ușor de citit. Evită să oferi prea multe informații, asigură-te că nu vei „da spoilere” sau nu vei dezvălui cum anume se va rezolva o situație/un conflict.

 

2. Include informații despre autor

E bine să menționezi câteva detalii importante despre autor, de preferință la începutul recenziei. Acestea nu trebuie să includă doar informații despre scriitor și opera sa, ci și modul în care cartea este legată de alte titluri din portofoliul autorului, ce se întâmpla în viața scriitorului în timp ce scria cartea și alte detalii interesante.

Poate cu informațiile pe care le aduni poți răspunde la întrebarea „care a fost scopul autorului?” Împărtășește-ți părerile despre modul în care scriitorul reușește să-și încadreze cartea într-un anumit gen.

 

3. Menționează tema principală

Unul dintre următorii pași pentru a scrie o recenzie de carte constă în mențiunea temei principale a cărții. Ar trebui întotdeauna să identifici tema, să explici cum este reprezentată de autor și care este rolul acesteia în rezultatul final al poveștii. Aceasta este o oportunitate excelentă de a explora, de asemenea, modul în care tema se potrivește genului din care face parte cârtea.

 

4. Descrie personajele

Personajele reprezintă o mare parte a poveștii. Unele povești sunt pur și simplu construite în jurul anumitor personaje care devin mai importante în ochii cititorului decât orice altceva. Va trebui să le acorzi o atenție sporită ori de câte ori scrii despre o carte.

Scrie puțin despre personalitățile lor, despre modul în care acestea influențează rezultatul poveștii și despre alte particularități care îi fac să iasă în evidență. Cititorii tăi vor fi interesați să afle dacă vor iubi sau urî anumite personaje.

 

5. Scrie despre complot/intrigă/conflict

A învăța cum să scrii o recenzie de carte înseamnă, de asemenea, să înveți cum să prezinți intriga unei cărți într-un mod care să fie cuprinzător și atractiv pentru cititorii tăi. Va trebui să fii capabil să descrii povestea în doar câteva propoziții și să găsești o modalitate de a condensa esența intrigii într-un mod care să surprindă frumusețea și farmecul acesteia.

Împărtășește-ți părerile despre complot. Cartea te ține în priză? Este o poveste relaxantă și mai concentrată pe detalii sau descrieri decât pe acțiune? Ți-au plăcut răsturnările de situațe?

 

6. Discută despre stilul de scriere

Un alt aspect important este să analizezi îndeaproape și să prezinți stilul de scriere pe care cititorii îl vor găsi în cartea respectivă. Există elemente care ies în evidență? Este autorul renumit pentru un anumit stil de scriere?

Pe lângă aspectele tehnice, ar trebui să menționezi și modul în care stilul de scriere influențează experiența de lectură. Este o lectură ușoară? Necesită mai multă atenție decât în mod normal?

 

7. Adaugă citate

Pe parcursul recenziei, nu ezita să folosești citate din carte ori de câte ori simți că ți-ar sprijini ideile. Indiferent dacă te concentrezi pe tehnicile de scriere, pe personaje sau pe alte detalii despre cum a fost scrisă cartea, citatele joacă un rol important în a-ți face munca mai credibilă.

 

8. Menționează de ce ți-a plăcut cartea

După cum am menționat mai devreme, opinia ta este extrem de importantă într-o recenzie de carte. Asigură-te că incluzi toate aspectele pozitive pe care le-ai găsit în timp ce citeai cartea.

Toate aprecierile tale ar trebui să apară în recenzie. Nu ezita să lauzi acolo unde se cuvine, indiferent dacă ți-a plăcut modul în care a fost construit un personaj, acțiune, răsturnări de situație sau pur și simplu tema generală a romanului.

 

9. Și elementele negative contează

La fel de importante sunt și părerile negative. Când scrii o recenzie de carte devii părtaș cu privire la ceea ai citit. Nu trebuie să-ți fie teamă să subliniezi ceea ce nu ți-a plăcut și să aduci argumente pentru opiniile tale. Menționează ceea ce crezi că ar fi putut îmbunătăți cartea sau povestea, menționează lucruri care ți-ar fi putut schimba viziunea de ansamblu și fii cât mai sincer și critic pe cât crezi de cuviință.

 

10. Fă comparații

Ori de câte ori scrii o recenzie de carte, este o idee bună să afișezi și alte titluri care au ceva în comun cu cartea respectivă și să faci o comparație.

Fie că este vorba de alte cărți scrise de același autor sau de cărți aparținând aceluiași gen sau scrise în aceeași perioadă, dacă le-ai citit, este o idee bună să le aduci în discuție. Compară diferitele stiluri și povești și menționează care dintre ele ți-au plăcut cel mai mult sau ce legătură interesantă este între aceste titluri.

Scris de

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *