Meniu
10 scriitori cu povești de viață tragice sau ciudate

10 scriitori cu povești de viață tragice sau ciudate

Indiferent de câte cărți au publicat sau premiile pe care le-au câștigat, toți autorii au propriile lor mici obiceiuri sau convingeri bizare. Unii duc vieți duble, alții au hobby-uri ciudate, iar alții sunt absolut nebuni. Scriitorii de pe această listă sunt iubiți în întreaga lume pentru proza sau poezia lor. Iată câteva aspecte ciudate din viața lor, viața din spatele cărților.

 

① Agatha Christie

Cele mai cunoscute cărți: Misterul trenului albastru (1928), Crima din Orient Express (1934), Zece negri mititei (1939)

Povestea vieții: Agatha Christie a omorât probabil mai mulți oameni decât oricare alt autor din această listă – fictiv vorbind, desigur. Dar, în timp ce romanele ei sunt cunoscute pentru crimele lor misterioase, una dintre cărțile lui Christie a salvat vieți. În romanul său din 1961, Calul bălan, criminalul folosește sulfat de taliu, o otravă care provoacă dificultăți în respirație, vorbire încețoșată, căderea părului și apoi moartea. Desigur, eroul detectiv îl prinde pe escroc și totul este bine, dar Calul bălan a continuat să aibă unele repercusiuni serioase în lumea reală.

În 1975, un fan latino-american citea cartea când a recunoscut mai multe simptome ale otrăvirii cu taliu. Prietenul soțului ei se pare că a vrut să o omoare, iar fanul a alertat autoritățile în legătură cu acest lucru. Un an mai târziu, o asistentă din Londra avea grijă de un copil extrem de bolnav din Qatar. Medicii nu erau siguri de diagnostic, iar starea se înrăutățea. S-a întâmplat ca asistenta să citească cartea și a început să facă câteva legături. Fetița își pierdea părul la fel ca victimele crimei din carte. Nu numai asta, dar știa din carte că taliul era un pesticid utilizat frecvent în Orientul Mijlociu. Pacientul a fost salvat. Și poate cel mai dramatic, în 1971, oamenii din orașul Bovingdon cădeau secerați de o boală misterioasă. Cu toate acestea, când un doctor a terminat de citit Calul bălan, și-a dat seama că „Bug Bovingdon” nu era o boală. Mulțumită sfaturilor experților, doctorul și-a dat seama că există un criminal în serie. Poliția l-a arestat apoi pe Graham Frederick Young.

 

② Robert E. Howard

Cele mai celebre povești: Poveștile lui Conan Barbarul și Solomon Kane

Ai nevoie de motivație pentru a te ridica și a te apuca să faci ceva? Ei bine, uită-te o secundă la viața lui Robert E. Howard, tânărul scriitor cu viziune care este considerat a fi tatăl subgenului literar Sword and Sorcery. Alături de William Morris și Edward Plunkett, Lord de Dansany, Howard este printre primii autori care explorează varianta dură a poveștilor cu zâne.

Se pare că nu i-a fost atât de ușor să facă toate acestea, deoarece suferea de depresie și instabilitate mentală. Mama sa suferea de tuberculoză și a intrat în comă în iunie 1936. Pe 11 iunie, o asistentă i-a spus că nu se va mai trezi niciodată. A ieșit afară, a luat un pistol, a intrat în mașina sa și s-a împușcat în cap. A mai trăit încă 8 ore. Mama lui a murit a doua zi.

 

③ Virginia Woolf

Cele mai cunoscute cărți: Doamna Dalloway (1925), Spre far (1927), O cameră doar a ei (1929)

Povestea vieții: orice scriitor îți va spune că actul de a scrie povești originale reprezintă cea mai bună formă de terapie, formă de evadare. Virginia Woolf știa asta mai bine decât majoritatea scriitorilor; a suferit de o mulțime traume de-a lungul vieții (violență domestică). Introvertita născută la Londra a suferit un șir de crize nervoase, în principal, din cauza morții mamei sale (pe când Woolf avea doar 13 ani) și a surorii (când avea 15 ani). Ea a fost trimisă chiar și într-un spital de nebuni la doar 22 de ani, după ce tatăl ei a murit și atunci s-a prăbușit mental mai tare ca niciodată.

După ce casa ei a fost aruncată în aer în timpul bombardamentelor naziste din Londra (din septembrie 1940 până în mai 1941), viața întunecată a lui Woolf s-a încheiat când și-a umplut buzunarele unui pardesiu cu pietre și a sărit într-un râu din apropiere.

 

④ Fyodor Dostoievski

Cele mai cunoscute povești: Dublul (1846), Amintiri din casa morților (1862), Însemnări din subterană (1864), Crimă și Pedeapsă (1866)

Povestea vieții: povestea romanului epic Crimă și Pedeapsă nu a fost destul de străină de osânda aspră din viața reală a autorului. Alături de alți câțiva scriitori și intelectuali, Dostoievski, originar din Moscova, a fost trimis la închisoare pentru participarea sa la o grupare cunoscut sub numele de „Cercul Petrasevov”, o sectă rebelă care avea ca scop întărâtarea regimului țarist.

Dostoievski a fost trimis într-un lagăr unde a muncit din greu trăind în mizerie timp de patru ani. Zilele petrecute în lagărul nenorocit au inspirat unele dintre cele mai bune povești ale sale, la fel ca dependența sa de jocuri de noroc (vezi: Jucătorul) din 1867.

 

⑤ Charles Dickens

Cele mai cunoscute cărți: Aventurile lui Oliver Twist (1837), Viața și aventurile lui Nicholas Nickleby (1838), Marile speranțe (1860)

Povestea vieții: sigur, a scris unele dintre cele mai faimoase romane în limba engleză, dar Charles Dickens a fost un adevărat ciudat. Oriunde se culca, patul trebuie să fie orientat spre nord. Direcția saltelei sale i-a stârnit creativitatea. A urmat și mesmerismul, versiunea victoriană a hipnotismului, practicând adesea asupra familiei și prietenilor. Dar toate aceste mici chestii nu erau nimic în comparație cu fascinația sa pentru morți. Când nu scria despre orfani înfometați sau nenorocitori, lui Dickens îi plăcea să stea la morgă.

După cum a spus marele autor, „Ori de câte ori sunt la Paris, sunt târât de o forță invizibilă la morgă. Niciodată nu vreau să merg acolo, dar sunt întotdeauna atras acolo. ”

 

 

⑥ Edgar Allan Poe

Cele mai celebre povești: Prăbușirea casei Usher (1839), Crimele din Rue Morgue (1841), Masca Morții Roșii (1842), Inima care-și spune taina (1843), Corbul (1845)

Povestea vieții: Un bărbat misterios și inteligent, lui Poe i-a plăcut băutura și s-a căsătorit cu soția sa, Virginia Clemm, când el avea 26 de ani și ea abia 13 ani. Și se pare că erau și veri pe deasupra. Nu este ciudat?

Moartea lui Edgar Allan Poe la 7 octombrie 1849, a rămas misterioasă. Circumstanțele care au condus la aceasta sunt incerte, iar cauza morții este contestată. Pe 3 octombrie, autorul american a fost găsit într-un stadiu delirant în Baltimore, Maryland, „într-o mare suferință și … având nevoie de asistență imediată”, potrivit bărbatului care l-a găsit, Joseph W. Walker. El a fost dus la spitalul Washington College, unde a murit la 5 dimineața duminică, 7 octombrie. Avea 40 de ani. Poe nu a fost niciodată capabil să explice cum a ajuns să fie în această stare.

Cu o seară înainte de moartea sa, potrivit medicului său asistent Dr. John J. Moran, Poe a strigat în repetate rânduri „Reynolds” – lucru care, până în ziua de azi, rămâne un mister.

 

⑦ Kurt Vonnegut

Cele mai celebre povești: Leagănul pisicii (1963), Abatorul cinci (1969), Micul dejun al campionilor (1973)

Povestea Vieții: K. Vonnegut a fost întreaga viață dependent de de nicotină (dependent de Pall Mall) și era, de asemenea, un geniu narativ, chiar dacă a avut o viață destul de complicată.

În primul rând, mama sa s-a sinucis printr-o supradoză de somnifere… chiar de Ziua Mamei. Apoi, șapte luni mai târziu, Vonnegut, aflat în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost luat prizonier în timpul infamei bătălii de la Bulge; inițial, a fost ales ca lider al prizonierilor datorită capacității sale de a vorbi limba germană, dar și-a pierdut mințile și a pierdut puterea. În final, pentru a scăpa din lagărul închisorii, Kurt s-a închis în interiorul unui „dulap de carne” dintr-un abator până când a fost salvat de soldații ruși.

 

⑧ Sylvia Plath

Cele mai cunoscute cărți: Colosul și alte poezii (1960), Clopotul de sticlă (1963)

Povestea vieții: Sylvia Plath era catalogată drept „nebună”, dar totuși a rămas o autoare importantă în istoria literaturii. Încă de la vârsta fragedă de opt ani, Plath s-a luptat cu depresia după moartea tatălui ei; deși cariera ei era în plină expansiune și avea un potențial mare, a încercat în repetate rânduri să se omoare, inclusiv o încercare când s-a ascuns după casa ei și a luat o doză mare de somnifere.

În cele din urmă, s-a căsătorit cu colegul poet Ted Hughes, dar, în 1962, a aflat că a înșelat-o și a încheiat relația. Abia la 30 de ani, Plath a reușit să se sinucidă: și-a băgat capul în cuptor pentru a inhala fumurile de monoxid de carbon.

 

 

⑨ Mark Twain

Cele mai cunoscute cărți: Aventurile lui Tom Sawyer (1876), Prinț și cerșetor (1882)

Povestea vieții: pe lângă faptul că a fost unul dintre cei mai mari romancieri ai Americii, Mark Twain a ocupat o mare varietate de locuri de muncă precum reporter, pilot de barcă etc. El a fost, de asemenea, un inventator care a scos cel puțin două brevete în timpul vieții sale.

De fapt, prima sa invenție i-a adus 50.000 de dolari, ceea ce nu este rău, mai ales în conformitate cu standardele din secolul al XIX-lea. Lui Twain îi plăcea să colecționeze imagini și articole din ziare, dar s-a săturat să lipsească lipici pe spatele fiecărei imagini. Dorind să accelereze procesul, Twain a conceput un „carnet de auto-lipire”. Procesul a implicat benzi adezive pre-inserate pe pagini. Tot ce trebuia să faci era să umezești și să aplici. Și a doua cea mai mare invenție: bărbatul care a scris Tom Sawyer a inventat cureaua cu agrafă elastică cu care se prindea sutienului.

 

⑩ Philip K. Dick

Cele mai cunoscute cărți: Omul din castelul înalt (1963), Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul (1975)

Povestea vieții: oricine a citit vreodată un roman de-ale lui Philip K. Dick știe că a avut o minte destul de neobișnuită. Chiar dacă nu ai deschis niciodată un roman, probabil că ai văzut un film sau două pe baza operelor sale. Romanele lui Dick au inspirat filme notabile precum Blade Runner, Total Recall și Minority Report. Și, la rândul său, unele dintre cărțile sale au fost inspirate de viziuni complet nebune.

La 20 februarie 1974, Dick se recupera după o operație dentală și aștepta la o livrare de medicamente pentru durere. Când a apărut curierul, Dick a observat că purta un colier. Atunci lucrurile au devenit ciudate. Autorul spune că din pandantiv a ieșit o rază laser roz și că a văzut o prezență extraterestră. Această entitate străină a împărtășit înțelepciunea străveche cu scriitorul. Ființa, pe care Dick a descris-o ca fiind de sex feminin, l-a ajutat, de asemenea, să-și îmbunătățească viața, încurajându-l să mănânce mai sănătos. Incidentul l-a motivat să scrie trilogia VALIS și un jurnal de 8.000 de pagini numit „The Exegesis”. Dick a suferit probabil o criză epileptică, dar autorul a avut propriile sale teorii. Poate că primea mesaje de la Dumnezeu sau extratereștri. Sau poate că a fost subiectul unui experiment sovietic. Sau poate el a fost gazda spiritului unui grec mort pe nume Askelpios. Deși ideile lui Dick sună destul de ciudat, o parte din poveste este greu de respins. Într-o zi, entitatea l-a avertizat pe Dick că fiul său va muri din cauza unui defect de naștere pe care medicii nu l-au observat. Alarmat, autorul și-a dus copilul la spital. S-a dovedit că ființa avea dreptate. Doctorii au reușit să-l salveze pe fiul lui Dick, totul datorită unui fascicul de laser roz.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *