Meniu
10 lucruri pe care nu le știai despre celebrul iluzionist Harry Houdini

10 lucruri pe care nu le știai despre celebrul iluzionist Harry Houdini

Iluzionist, actor și producător de film, celebrul Harry Houdini (născut Erik Weisz) s-a născut chiar în ziua de 24 martie. A trăit totul la intensitate maximă , aducea carismă și magnetism spectacolelor sale, hipnotizând audiența care ajungea să creadă în miracole. Cu siguranță moartea sa a reprezentat un eveniment tragic deoarece mai avea o mulțime de lucruri de arătat.
Iată 10 lucruri pe care nu le știai despre celebru iluzionist

 Un nou Houndin 

La 17 ani a fost atât de captivat de memoriile marelui magician francez Jean Eugene Robert-Houdin încât nu este de mirare că a fost atras în lumea strălucitoare a spectacolului și magiei, unde a găsit faimă și bani. A fost atât de impresionat de viața lui Houdin încât, atunci când i s-a cerut un nume de scenă, pur și simplu a mai adăugat un „i” la numele acestuia, devenind Houdini.

 

 De la „regele cărților de joc” la „regele cătuşelor” 

Inițial, Houdini se specializase pe trucurile cu cărți de joc. La un moment dat, el chiar se autointitulase „Regele Cărților”, însă adevărata faimă a câștigat-o după ce a început să apară pe scenă cu numere din ce în ce mai bizare și mai incitante.
Houdini a considerat că trebuie să renunţe la showbiz şi să deschidă o şcoală de magie. La sfatul lui Martin Beck, impresarul său, Houdini a pus evadările în centrul atenţiei din timpul spectacolelor sale. El provoca spectatorii să îl lege cu cătuşe şi s-a făcut cunoscut prin evadările din închisori locale, de obicei după ce era închis şi încătuşat de poliţie. A umplut săli întregi prin Europa, iar mai târziu a fost remarcat și prin numeroase evadări în S.U.A. A sărit într-un râu cu mâinile legate la spate și după ceva timp a evadat din închisoarea în care a fost închis Charles Guiteau, omul care l-a asasinat pe preşedintele american James A. Garfield.

 

 Monstrul marin 

În septembrie 1911, un grup de afacerişti din Boston l-au provocat pe Houdini să accepte cea mai bizară cascadorie a carierei sale – o evadare din burta unui „monstru” marin de 680 de kg. Istoria nu ne spune nici acum cum arăta cu adevărat acea creatură, însă Houdini a acceptat provocarea.
Cu mii de spectatori de faţă, el s-a lăsat încătuşat, legat de picioare şi aruncat în interior. Houdini a ieşit triumfător după doar 15 minute, dar mai târziu a recunoscut că era aproape să se sufoce de la mirosul chimicalelor din interior.

 Propriul studio de film 

Cariera lui Houdini ca actor a început în „Maestrul Misterului”(1919), un serial de aventură în care a jucat rolul unui agent sub acoperire care îşi folosea abilităţile de evadare pentru a rezolva diverse crime. Serialul a fost un adevărat succes, iar magicianul a mai fost starul a două filme ce aparţin tot de studioul său „Houdini Picture Corporation”: „Bărbatul din Spate” şi „Haldane de la Serviciile Secrete”, dar niciunul nu a fost privit bine de către critici. Drept urmare a suferit o pierdere financiară destul de însemnată, motiv pentru care Houdini s-a retras din lumea filmului în 1923.

 

 Lumea de Dincolo 

Înainte de moartea sa, Houdini a spus că îi va trimite soției sale un mesaj din lumea de dincolo, dacă va fi posibil. În fiecare an, de Halloween, soția sa organiza ședințe de spiritism, dar soțul ei nu a apărut niciodată.
După zece ani, în 1936, după o ultimă încercare de a a lua legătura cu soțul ei defunct, ea a stins lumânarea pe care o ținea aprinsă încă de la moartea acestuia, spunând: 
„am așteptat destul. Zece ani e o perioadă de timp suficientă pentru a aștepta un bărbat”
Chiar și în prezent, de Halloween, tradiția a rămas, organizându-se ședințe de spiritism pentru Houdini, ținute de Sidney H. Radner, un magician care posedă cea mai mare colecție de obiecte care i-ar fi aparținut lui Houdini.

 

 Agent secret? 

La 80 de ani de la moarte, o biografie a lui Houdini avansează ideea că acesta a fost mai mult decât un simplu artist. Biografia se numește „The Secret Life of Houdini: The Making of America’s First Superhero” și a fost lansată în luna octombrie 2006, pentru a comemora moartea lui Houdini.
Autorii cărții, William Kalush și Larry Sloman, indică faptul ca Houdini a lucrat ca spion pentru Scotland Yard, a monitorizat anarhiști ruși și a vânat răufăcători pentru serviciile secrete din Statele Unite și Marea Britanie. Aceștia au făcut legătura după ce au citit un jurnal aparținând lui William Melville, un spion britanic, ce-l menționa la un moment dat pe Houdini.
Melville, în timp ce lucra pentru Scotland Yard, la începutul secolului XX, l-a ajutat pe Houdini să devină celebru în Europa ca iluzionist, aranjându-i un contract cu Teatrul londonez și furnizându-i o pereche de cătușe. Biografia sugerează că în schimbul ajutorului lui Melville, Houdini a fost de acord să lucreze ca spion pentru serviciile secrete britanice.

 

 Vânătorul de fantome 

În 1920, după decesul mamei sale, Houdini și-a canalizat întreaga energie în încercarea sa de a demasca falșii clarvăzători sau mediumi. Vasta sa experiență în ceea ce privește numerele de magie i-a permis să demaște mulți escroci care reușiseră să păcălească până atunci oameni de știință și cercetători renumiți.
Mai mult decât atât, el a fost un membru al comitetului American Științific care oferea un premiu în bani oricărui medium care își putea demonstra clar abilitățile paranormale.
Până la moartea sa, comitetul nu dăduse nici un premiu. Pe măsură ce faima sa de „vânător de fantome” creștea, el chiar începuse să se deghizeze și să participe la ședințe de spiritism, împreună cu un reporter și cu un ofițer de poliție. Probabil că cel mai faimos medium pe care l-a demascat a fost Mina Crandon, din Boston, care era cunoscută ca „Margery”.
Aceste activități l-au costat pe Houdini prietenia sa cu Sir Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes. Doyle credea cu tărie în spiritism, deși Houdini insista asupra ideii ca mediile spiritiste că se folosesc de anumite trucuri. Acesta a fost convins că Houdini însuși poseda puteri supranaturale, o părere exprimată în cartea sa „Granița Necunoscutului”.
Se pare că Houdini nu a reușit să-l convingă că folosea doar elemente de scamatorie, în fața un public insuficient de antrenat ca să-și dea seama că era tras pe sfoară. Din această cauză, din prieteni, cei doi au ajuns să fie adversari în mod public.

 

 Pionier al aviaţiei 

După ce a dezvoltat o pasiune pentru aviaţie în timp ce se afla în Europa, Houdini a cumpărat un aeroplan francez şi a devenit unul dintre primii oameni cu avion privat. Magicianul a avut un accident în timpul zborului în Germania, dar a continuat să zboare şi şi-a propus să devină primul om care pilotează în Australia. Liga Aeriană din Australia a certificat expunerea lui Houdini ca fiind primul zbor puternic şi controlat, dar unii cercetători afirmă că recordul îi aparţine de fapt lui Colin Defries, un englez care a avut un zbor scurt la câteva luni după.

 Houdini a ajutat America în Primul Război Mondial 

Chiar dacă a fost născut în Ungaria, Houdini a fost un patriot american şi un suporter puternic în implicarea Statelor Unite în Primul Război Mondial. El a convins Societatea Magicienilor Americani să semneze un jurământ faţă de preşedintele Woodrow Wilson şi şi-a anulat turneul pentru a se devota soldaţilor şi pentru a strânge bani pentru pagubele războiului.

 

 Moarte învăluită în mister 

Houdini a murit de Halloween, în 1926, la vârsta de 52 de ani, la câteva zile după show-ul său din Detroit. Cauza principală a morţii a fost peritonita, dar există multe legende care mai circulă şi în ziua de azi. Evenimentul care a dus la moarte, se crede a fi o reprezentație la universitatea McGill, unde un student, J. Gordon Whitehead, l-a întrebat pe Houdini dacă poate suporta să fie lovit în abdomen fără a simți nici o durere. Primind răspuns afirmativ, acesta l-a lovit de repetate ori pe magician, cauzându-i ruptura de apendice. Cum Houdini suferea de apendicită de câtva timp, el a refuzat tratamentul medical, continuând să călătorească. Harry Houdini moare la spitalul Detroit’s Grace, la ora 1:26 pm, în camera 401, pe 31 octombrie 1926, în vârstă de 52 de ani. Alţii, pe de altă parte, susţin că acesta ar fi fost otrăvit de spirite, care i-au adus moartea drept răspuns pentru atacurile sale.
Houdini a petrecut ani întregi învățând cum funcționează mecanismele lacătelor și cătușelor, până a ajuns unul dintre cei mai mari experți din lume în acest domeniu. Maestru în deschiderea dispozitivelor de securitate de orice tip, avea talentul de a-și prezenta numerele de iluzionism într-o manieră unică. Houdini va rămâne în istorie ca fiind unul dintre cei mai mari iluzioniști ai tuturor timpurilor.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *