Meniu
10 ianuarie: se naște Petrache Poenaru – inventatorul „condeiului fără sfârșit”

10 ianuarie: se naște Petrache Poenaru – inventatorul „condeiului fără sfârșit”

10 ianuarie 1799: se năștea Petrache Poenaru. Pentru locuitorii capitalei Petrache Poenaru este numele unei stații de metrou. Dar el este mai multe decât o stație de metrou.

 

🖊  INVENTATORUL STILOULUI 

În 1827, românul Petrache Poenaru a fost cel care a brevetat în Franța invenția: „Condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”.
Cunoscut azi sub numele de „stilou”, invenția sa a contribuit de atunci la dezvoltarea societății, oferindu-ne șansa de a ne transpune mai ușor gândurile pe hârtie. Tocul cu rezervor al lui Poenaru elimina zgârieturile de pe hârtie și scurgerile nedorite de cerneală și propunea soluții pentru îmbunătățirea părților componente pentru a asigura un debit constant de cerneală, precum și posibilitatea înlocuirii unor piese.

🚆 PRIMUL ROMÂN CARE A CĂLĂTORIT CU TRENUL  

La 15 septembrie 1830, se deschide în Anglia prima cale ferată din lume, care va face legătura între Liverpool și Manchester. La 27 octombrie 1831 tânărul Petrache Poenaru, spunea printre altele:
Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi… Petrache Poenaru

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *