Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

10 exerciții de scriere creativă pentru începători

10 exerciții de scriere creativă pentru începători

10 exerciții de scriere creativă pentru începători

Scrisul poate fi foarte distractiv, mai ales atunci când te lași purtat de cuvinte și de imaginație și intri într-o altă lume. Fie că dorești să-ți îmbunătățești abilitățile de scriere, să scrii un roman sau să te distrezi scriind, practicarea unui exercițiu de scriere creativă este o modalitate excelentă de a începe.

Scopul unui exercițiu de scriere creativă este să-ți stârnească în minte un gând, o idee sau o poveste, astfel încât să poți începe rapid și ușor să scrii și să-ți exersezi abilitățile de scriere. A-ți îmbunătăți abilitățile de scriere este ca și cum ai merge la sală: cu cât o faci mai des, cu atât va fi mai mare „mușchiul” tău de scris și vei fi din ce în ce mai bun la scris.

Poți practica aceste exerciții de scriere creativă în 10 minute, indiferent dacă eșți un scriitor începător sau experimentat. Dacă te pierzi în poveste și continui să scrii ore întregi, este extraordinar. Dar nu trebuie să petreci ore întregi practicând scrisul creativ.

Așa că, în loc să începi de la 0 cu o pagină goală întrebându-te despre ce să scrii, încearcă aceste exerciții de scriere.

 

► Exerciții de scriere creativă în 10 minute

Iată cele 10 exerciții de scriere creativă de 10 minute pentru a te ajuta să începi să scrii.

 

  1. Indicatoarele de scriere – cum aleg subiectul?

Indicatoarele de scriere sunt atât de utile când te simți blocat sau nu știi despre ce să scrii. Acestea îți vor antrena imaginația și îți vor oferi câteva idei de subiecte noi despre care să scrii.

Iată câteva recomandări amuzante care te pot ajuta:

 

♣ Mâncare – Poți să scrii despre ce ai mâncat la micul dejun, la prânz sau la cină. Sau scrie despre mâncărurile preferate sau despre cea mai memorabilă masă sau despre cel mai tare lucru despre un aliment pe care îl cunoști.

♣ Visele – Scrie ceva despre un vis recent pe care l-ai avut. Extinde visul și vezi cât de departe poți duce povestea. (Multe romane grozave au început ca vise!)

♣ Animale – Alege un animal care te interesează sau te intrigă și scrie despre el. Cum ar fi să te trezești ca un bursuc, sau un tigru sau un pește?

♣ Dragoni – Scrie despre un dragon. Poate fi un dragon bun sau unul rău. Ce vrea? De ce îi este frică?

♣ Frica – De ce ți-e frică? Cum ai putea să o depășești?

 

  1. Alfabetul

Începe să scrii o poveste, fiecare propoziție începând cu o literă diferită a alfabetului. Trebuie să folosești toate cele 26 de litere de la A la Z. Poți să scrii în ordinea literelor alfabetului sau în ce ordine ți-e mai comod.

Acest exercițiu de scriere este excelent deoarece te va provoca să te gândești la cuvinte pe care nu le folosești foarte des, să cauți cuvinte într-un dicționar și să găsești o modalitate de a începe o propoziție cu litere neobișnuite precum X și Z.

 

  1. Scrisoare către sinele tău mai tânăr

Pentru acest exercițiu de scriere creativă vei scrie o scrisoare către sinele tău mai tânăr. Alege o perioadă sau o vârstă și apucă-te de scris. Ce mesaj ai împărtăși cu tine acum 20 de ani, ce sfaturi ți-ai da etc.?

 

  1. Folosește imagini

Găsește imagini online care te inspiră sau poți tăia imagini din orice revistă sau ziar. După colectarea unui set de cinci sau șase fotografii, poți scrie o poveste despre fiecare dintre ele și să încerci să le legi împreună. Cum poți conecta imaginile într-un mod semnificativ?

  1. Scrieți din perspectiva altcuiva

Alege pe cineva pe care îl cunoști bine și practică scrierea din perspectiva lui. Vizualizează-te trezindu-te ca această persoană. Cum este viața lor? Ce este în mintea lor? Care sunt obiectivele lor? De ce le este frică sau evită?

 

Gândește-te cu adevărat cum este să te plimbi în pantofii acestei persoane, să simți ceea ce simte și să reacționezi în modul în care ea o face.

Acest exercițiu de scriere este excelent pentru că te va ajuta să dezvolți un personaj pe care îl cunoști intim în viața reală și te va ajuta să dezvolți mai multă empatie, compasiune și înțelegere, care este unul dintre marile beneficii ale scrisului.

 

  1. Ruleta numelor

Inventează un nume care ți se pare grozav sau caută online nume interesante. Scrie despre acea persoană. Cine sunt ea? Ce-i place să facă? De ce se numește așa și care este istoria numelui? Cum a fost viața până acum? Cum este viața lor acum? etc.

 

  1. Scrie o poveste pe care ai auzit-o înainte

Scrie despre o poveste care ți-a fost spusă de către o altă persoană. Alege o poveste care te-a fascinat sau care nu te-a atins deloc. De ce ți-a plăcut povestea respectivă sau nu? Ce a făcut povestea să fie memorabiă? Vezi dacă poți scrie despre asta apoi extinde povestea. Cum ai putea face povestea mai interesantă, mai unică sau mai puternică?

 

  1. Utilizați un articol aleatoriu

De exemplu, accesează Wikipedia și dă click pe oricare articol. Apoi folosește acest articol pentru a-ți crea o idee despre ce vei scrie. Alcătuiește o poveste sau o narațiune care se referă sau include subiectul articolului într-un fel.

 

  1. Setează-ți scena

Scrie un paragraf sau două despre împrejurimile tale și folosește un limbaj descriptiv pentru a seta scena. Pur și simplu descrie ceea ce vezi. După ce ai setat scena în scris, vezi dacă poți continua să scrii o poveste setată în acea scenă.

  1. Folosește un dicționar

Citești într-un dicționar sau într-o carte care conține cuvinte despre care nu ai mai auzit până acum. Alege un cuvânt și folosește cuvântul într-o propoziție, apoi vezi dacă poți transforma acea propoziție într-o poveste.

 

Poveștile sunt pretutindeni. Și dacă te-ai plictisit de cele cunoscute deja, poți începe să le scrii chiar tu, cine știe, poate vei deveni un scriitor celebru. Până una alta, aruncă o privire pe rafturile librăriei Paginarium și alege câteva povești care să te însoțească până vei deveni un mare scriitor.

Scris de

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *