Meniu
10 avantaje ale cititului

10 avantaje ale cititului

Când ai citit ultima dată o carte sau un articol substanțial din vreo revistă? Obiectivele tale de lectură zilnică se concentrează în jurul tweeturilor, actualizărilor Facebook sau indicațiilor de pe cutia de cereale?

 

Dacă ești una dintre nenumăratele persoane care nu obișnuiesc să citească în mod regulat, este posibil să pierzi o mulțime de lucruri fascinante și importante.

Lectura are un număr semnificativ de beneficii, iar aici sunt 10 avantaje ale lecturii pentru a te determina să începi să citești.

 

① Stimularea mentală

Studiile au arătat că a rămâne stimulat psihic poate încetini progresul (sau poate chiar preveni) Alzheimer și demența, deoarece menținerea creierului activ și angajat îl împiedică să piardă puterea.

La fel ca orice alt mușchi din corp, creierul necesită exerciții fizice pentru a-l menține puternic și sănătos, așa că sintagma „use it or lose it” este destul de potrivită atunci când vine vorba de minte. Făcând puzzle-uri și jocuri, cum ar fi șah, s-a dovedit a fi de ajutor având în vedere stimularea cognitivă.

 

② Reducerea stresului

Indiferent cât de mult stres ai la locul de muncă, în relațiile personale sau în nenumăratele alte probleme cu care te confrunți în viața de zi cu zi, totul parcă dispare când te pierzi într-o poveste minunată, o lectură captivantă. Un roman bine scris te poate transporta către alte tărâmuri, în timp ce un articol captivant te va distrage, dar te va ține în momentul prezent. Lasă tensiunile să se scurgă și permite-ți să te relaxezi.

 

③ Acumularea de cunoștințe

Tot ce citești cuprinde informații noi și nu știi niciodată când ar putea fi utile. Cu cât ai mai multe cunoștințe, cu atât ești mai bine echipat pentru a face față oricărei provocări cu care te vei confrunta vreodată.

În plus, iată o problemă de gândire: dacă te găsești vreodată în circumstanțe grave, nu uita că, deși s-ar putea să pierzi locul de muncă, bunurile, banii, chiar și sănătatea, cunoștințele nu pot fi luate niciodată.

 

④ Extinderea vocabularului

Cu cât citești mai mult, cu atât vei câștiga expunere la mai multe cuvinte și, în mod inevitabil, vor face parte din vocabularul tău de zi cu zi.

Să vorbești corect, atât din punct de vedere gramatical, cât și din punct de vedere al dicție și vocabularui este de mare ajutor în orice profesie și acest lucru te va ajuta să ai încredere în tine și să fii respectat. Unele studii arată că cei care citesc mai mult vorbesc mai bine și tind să obțină promoții mai repede (și mai des) decât cei cu vocabulare mai mici și lipsă de conștientizare a literaturii, descoperiri științifice și evenimente globale.

Citirea cărților este, de asemenea, vitală pentru învățarea de noi limbi, deoarece vorbitorii non-nativi obțin expunere la cuvintele folosite în context, ceea ce va ameliora propria lor fluență în vorbire și scriere.

 

⑤ Îmbunătățirea memoriei

Când citești o carte, trebuie să-ți amintești personajele, trecutul, spațiul în care se petrece acțiunea, istoria precum și diferitele planuri secundare care își croiesc drum prin fiecare poveste.

Destul de uimitor este faptul că fiecare nouă memorie creată creează noi sinapse (căi ale creierului) și le consolidează pe cele existente, care ajută la rechemarea memoriei pe termen scurt, precum și la stabilizarea stărilor de spirit.

 

 

⑥ Abilități de gândire analitice mai puternice

Ai citit vreodată un roman plin de mistere și ai rezolvat singur misterul înainte de a termina cartea? Dacă da, ai fost capabil să pui în funcțiune gândirea critică și analitică, luând toate detaliile furnizate și sortând-le pentru a determina ceea ce trebuia să afli.

 

Dacă ai ocazia să discuți despre cărți cu alții, vei putea să vă expui părerile în mod clar, deoarece ți-ai ocupat timpul necesar pentru a lua în considerare cu adevărat toate aspectele implicate.

 

⑦ Focus și concentrare îmbunătățite

În lumea noastră plină de tehnologie, în care toată lumea accesează internetul, atenția este atrasă într-un milion de direcții diferite simultan, în timp ce realizezi mai multe sarcini în fiecare zi.

Într-un singur interval de 5 minute, o persoană obișnuită își va împărți timpul între a lucra la o sarcină, a verifica e-mailul, a discuta cu câteva persoane (prin chat, skype etc.), îți va monitoriza smartphone-ul și va interacționa cu colegii. Acest tip de comportament determină creșterea nivelului de stres și scade productivitatea.

Atunci când citești o carte, toată atenția ta este concentrată pe poveste – restul lumii dispare și te poți cufunda în fiecare detaliu fin pe care îl absorbi.

Încearcă să citești timp de 15-20 de minute înainte de lucru (pe drumul către serviciu de exemplu) și vei fi surprins de cât de concentrat vei fi odată ce ajungi la birou.

 

⑧ Abilități de scriere mai bune

Acest lucru merge împreună cu extinderea vocabularului tău:

Expunerea la o lucrare publicată, bine scrisă, are un efect notat asupra propriei scrieri, deoarece respectarea cadenței, fluidității și stilurilor de scriere ale altor autori va influența invariabil propria lucrare.

În același mod în care muzicienii se influențează unii pe alții și pictorii folosesc tehnici stabilite de maeștrii anteriori, la fel învață și scriitorii.

 

⑨ Liniște interioară

În plus față de relaxarea care însoțește citirea unei cărți bune, este posibil ca subiectul despre care tocmai ai citit să aducă o liniște interioară imensă și liniște.

Citirea textelor spirituale poate scădea tensiunea arterială și poate produce un imens sentiment de calm.

 

⑩ Divertisment gratuit

Pentru divertisment cu buget redus, poți vizita biblioteca locală și te poți bucura de gloria nenumăratelor tomuri disponibile acolo gratuit. Bibliotecile au cărți pe fiecare subiect și obțin constant cărți noi așa că nu veți rămâne niciodată fără materiale de citit.

 

Există un gen de lectură pentru fiecare persoană de pe planetă și dacă gusturile tale se regăsesc în literatura clasică, poezie, reviste de modă, biografii, texte religioase, cărți pentru adulți tineri, ghiduri de auto-ajutor sau romane romantice, există cu siguranță o carte acolo pentru a-ți capta curiozitatea și imaginația.

 

Lasă computerul pentru o perioadă, deschide o carte și redă sufletului tău puțină liniște.

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *